Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

tehanu

Postby tehanu » Thu Dec 21, 2006 11:21 am

Czyżby Pan Eresan ściągał nam nowych graczy..?
Pogratulować.. :wink:
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Dec 21, 2006 11:57 am

Eresan wrote:Temat brzmi: "Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!" a tak naprawdę oprócz pierwszego postu nic nie ma w nim jasnego, czytelnego i łatwoznajdowalnego (o rany jakie słowo?!). Może i jest dużo informacji ale nie takich jakich potrzebuje gracz będący pierwszy - drugi dzień w grze.

A to co jest w 1 poście starcza na naprawdę baaardzo kródko. Gdyby nie to że znalazłem kilka osób, które z chęcią wprowadzają mnie w tajniki mechaniki gry to pewnie znudziłbym sie i przestał grać. A teraz wiem że mógłbym tego żałować :)

Pozdrawiam.

Gdy bylem nowy to wystarczylo mi ze dowiedzialem sie jak sie zbiera rozne surowce,jak sie robi rozne (niezbyt skomplikowane) rzeczy i jak podrozowac.
Wstyd mi sie przyznac ale w dzisiejszej dobie dzieci neostrady sam doszlem jak sie to robi.Jestem absolutnir zbyt inteligentny.
A tutaj jest miejsce by zadac pytanie ii niestety jak wszedzie na tym forum panuje tworczy chaos.Gdy chcesz sie naprawde czegos dowiedziec zajrzyj do wiki a jak tam nie bedzie to dopiero tutaj. :D
Eresan

Postby Eresan » Thu Dec 21, 2006 12:22 pm

Pamietaj, iż wiki to zwykły suchy tekst w którym nie ma miejsca na opis: do czego przydaje się dana umiejętność, jak wykryć jaka jest wysokość umiejętności, co to za przycisk to "wywlekanie", co mogę zrobić mając to i to lub dlaczego nie mogę podjąć jakiejś tam akcji, jak mam sprawdzić czego potrzebuję do danego projektu... i wiele wiele innych pytań które mi przychodziły do głowy juz w pierwszych godzinach gry.

Dobra skończmy to bo zaraz mnie powiesicie za to że coś śmiałem krytycznego napisać...*kuli się w fotelu* dobrze że nie napisałem dokładnego adresu w rejestracji bo pewnie kilku juz by się do mnie dobijało :D

"Ja nie jestem agresywny... agresywność 1" - cytat dla lubiących "podziemne ciuciubabki" :)

PS. Tehanu - sam dostałem na GG info o Cantrze, poleżało ze 2 tygodnie aż wlazłem i mi sie spodobało. Mam wielu znajomych lubiących wszelkiego typu gry fabularne (z niektórymi gramy juz od prawie 20 lat!! :D ) Więc zrobiłem to samo - krótki opis i link do zasad gry - z tąd może wpadną jakieś kredytki :D O których nie wiedziałem dopóki pewna znajoma nie poprosiła mnie o podanie ID mówiąc, że będę miał coś z tego ....

PPS. Sasza - nie wiem czy mogę to ogłaszać wszem i wobec (jak będą chciali i czytają forum sami niech się odezwą), ale z tego co wiem jedna z tych osób (akurat ta która pomogła mi najwięcej) pisuje tu dość często :)

PPPS. Z góry proszę o wybaczenie ewentualnych błędów ortograficznych czy literówek. Jestem dyslektykiem i dysgrafikiem co powoduje, że gdy piszę coś szybko wychodzą czasem takie jaja że hej! :D

Pozdrawiam.
Quijo

Postby Quijo » Thu Dec 21, 2006 12:38 pm

Eresan wrote:PPPS. Z góry proszę o wybaczenie ewentualnych błędów ortograficznych czy literówek. Jestem dyslektykiem i dysgrafikiem co powoduje, że gdy piszę coś szybko wychodzą czasem takie jaja że hej! :D Pozdrawiam.

Mozilla firefox 2.0 podkreśla wszystkie błędy, sam z niej korzystam i bardzo chwalę
http://www.gks-murcki.com
ushol

Postby ushol » Thu Dec 21, 2006 12:39 pm

Eresan wrote:
PPPS. Z góry proszę o wybaczenie ewentualnych błędów ortograficznych czy literówek. Jestem dyslektykiem i dysgrafikiem co powoduje, że gdy piszę coś szybko wychodzą czasem takie jaja że hej! :D

Pozdrawiam.

Boże... piszecie to (mówię do tej połowy ludzkości)jakbyście się mieli czym chwalić... jak masz kłopoty z błędami ortograficznymi to FF2 instalujesz i już nie porobisz błędów
Image
Image
Federacja RP
kemesO

Postby kemesO » Thu Dec 21, 2006 12:41 pm

Albo korektę w Wordzie robisz
Mattan

Postby Mattan » Thu Dec 21, 2006 12:53 pm

Eresan pytaj i nie przejmuj się chamstwem i wymądrzaniem się tych co już wiedzą i tacy są mądrzy, ale tacy... nooo... jak balonik, a w środku smrodu dużo. :) Zawsze ktoś ci z czasem normalny odpowie.
A tak do kolegów (i koleżanek) z Cantra to osobiście uważam że znaczna część nowych graczy odpada z powodu traktowania ich jak piątego koła u wozu czyli toporem w łeb i do lochu.
Eresan

Postby Eresan » Thu Dec 21, 2006 12:56 pm

Hmm... pismo i mowa stworzone zostały w celach komunikacji a nie w celach estetycznych i jeśli spełnia swoją podstawową rolę to juz wystarczy. :D

Ale obiecuję że postaram się pisać z uwagą (przynajmniej gdy będę trzeźwy :D)

Mimo paru opini nie chwalę się dys-błędami ino z góry przepraszam. Wcale a wcale nie jestem z tego dumny ani nigdy mi to w życiu nie pomogło więc... odpierwiaskować się proszę!

PS. Dziękuję Mattan i popieram pogląd o tym, że nowy gracz jest bardzo ważny bo albo odejdzie albo ściągnie znajomych i będą nasze społeczności coraz większe i ciekawsze.

Pozdrawiam.
Artur

Postby Artur » Thu Dec 21, 2006 2:02 pm

Eresan, nie daj sie tym ortografomaniakom, pisz spokojnie z bledami... jezyk polski do dupy jest i trzeba to wyrazie pokazywac... a jak ktos slepy to na dotyk... a jak sie bledy nie podobaja to grajcie se na angielskiej strefie, tam nie maja dzie bledow popelniac :twisted:
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Thu Dec 21, 2006 3:17 pm

No więc nadeszła chwila by się ujawnić. Ja osobiście zajmuję się tłumaczeniem Eresanowi gry, oczywiście do tego stopnia do jakiego mogę nie naruszając NZ. Masz pełne prawo się pytać i rzecz jasna korzystaj z Wiki dużo.

Korzystając z okazji chciałbym kolesia (Eresana) pochwalić za kapitalny role-play. Jak jego postać pojawiła się w pewnej osadzie i zaczęła rzucać "gwiazdkami" to aż mi się ciepło na sercu zrobiło ;) Byłem pewien że to stary, zielony wyjadacz a ta postać jest już n-tą w jego karierze, ale w którymś moemncie zapytał mojej postaci przez OOC o pewną podstawową rzecz i mi szczęka opadła bo się okazało że w cantr gra dopiero drugi dzień.

Chamstwem się nie przejmuj ;) Właśnie takich graczy jak ty nam potrzeba żeby Cantr nie był światem tępych roboli, czy jak ich pewna postać nazywa "golemów", tylko pięknym światem w którym liczy się RP i zawiązywanie więzi, relacji między postaciami. Tak trzymaj Eresan i nie bój się pytać.

A wy mi na niego nie marudzić bo bo wam blokadę na konta założe :P :P :P :twisted: :twisted: (oczywiście żartuję)
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Kalsiver

Postby Kalsiver » Thu Dec 21, 2006 6:03 pm

ja wszystko zajarzyłem w ciągu 1/2 dnia :D
i wszedłem na forum od razu :twisted: to jak się odezwałem to mi powiedzieli:
szczuply (wedlug avatara wrecz chudy i koscisty ;P) jegomosc, lubi cieplo, zdradza go malzonka/dziewczyna. na forum od 'przed chwila', w grze, jak mi sie wydaje, troche dluzej. kiepski zoolog, myli rosomaki z wilkami.

Więc co tu mówić 8) 8) 8) a jak mam jakiś problem to zapytam , no i musiałem się w rolę wczuć bo jeszcze nigdy w role-play nie grałem (znaczy się gry typu cantr)
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
Eresan

Postby Eresan » Thu Dec 21, 2006 6:11 pm

Wiesz... ja w gry fabularne gram od 20 lat (kiedy to stoper w supernowoczesnych zegarkach ;) zastępował rzut k100) i nauczyłem się po 1/2 dnia że:

1. Kto pyta nie błądzi,
2. Nie przechwalaj sie swoją wiedzą i mądrością bo ZAWSZE znajdzie się mądrzejszy,
3. nie bądź niemiły dla współgraczy... bo i po co?

Pozdrawiam
myszaq

Postby myszaq » Thu Dec 21, 2006 6:24 pm

4. i kiedy kogos cytujesz, to wrzucaj autora, kalsiver, bandyto! :P
Avx

Postby Avx » Sat Dec 30, 2006 5:44 pm

Do najmniejszej łódki nic nie może zadokować, tak twierdzi wiki. A może źle zrozumiałem ?

Czy dobrze rozumiem, że można ukraść małą łódkę, opróżnić magazyn miejski z diamentów i stali a następnie sobie zwiać mając absolutną pewność, że nikt nas nie zabije (przynajmniej podczas pierwszego pościgu - bo nie można do małej łódeczki zadokować) :?:

To głupie pytanie, wiem, ale logika Cantryjska jest taka dziwna... :lol:
Marcin24

Postby Marcin24 » Sat Dec 30, 2006 5:56 pm

Na tej łódce nie ma dużo miejsca i jest raczej wolna. Można uciekać tylko co potem gdy już bedziesz miał na karku szabrownika, a jedzenie zacznie ci sie kończyć. :D

Return to “Ogólna pomoc”