Geneza polskiej wersji CANTR

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

PRUT

Postby PRUT » Fri Jul 15, 2005 4:24 pm

Kurde, tak samo jest z tymi wszystkimi młotkami... nie znam polskich odpowiedników, nawet jak juz wiem jak wygląda - dla mie to wszystko młotek, młot, albo młoteczek :wink: Muszę iśc do Castoramy, albo Leroya na naukę o narzedziach - poczytam sobie etykiety :lol:
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sat Jul 16, 2005 12:23 pm

Był taki jeden budynek nie pamietam angielskiej nazwy... Przerabiało się tam skóry, stwierdziłem, że garbarnia to odpowiednik tego budynku w języku polskim. Nie naprowadiła mnie na to żadna wskazówka ze słownika tudziez mojej wiedzy. Stwierdziłem, że skoro sie tam garbuje skóry to to garbarnia. Czasmi wystarczy troche logiki.
PRUT

Postby PRUT » Sat Jul 16, 2005 12:37 pm

Tak, a czym się różnią i jakie sa polskie nazwy dla peen hammer, sledgehammer, flatter, mallet, steel set hammer i "zwykły" hammer. Logika wysiada, potrzebna techniczna wiedza
CyboRKg

Postby CyboRKg » Sat Jul 16, 2005 12:39 pm

Tam akurat nie bylo mowy o budynku, a o urzadzeniu do garbowania skor i napewno nie jest to garbarnia! To tak jak gdybys kuznia powiedzial na kowadlo :P
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sat Jul 16, 2005 12:48 pm

Nazwałbys to urzadzenie do garbowania skór? Hmm, to, że gra nie ma grafiki pozwala nazwac to grabarnią. Jak widac to wcale nie jest łatwe, a CyboRKg mnie zagiął. Gratulacje? Chyba nie ma za co ;-)
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sat Jul 16, 2005 1:03 pm

PRUT wrote:Tak, a czym się różnią i jakie sa polskie nazwy dla peen hammer, sledgehammer, flatter, mallet, steel set hammer i "zwykły" hammer. Logika wysiada, potrzebna techniczna wiedza

Na Politechnice tego nie uczą ;-) Przydałby się historyk-archeolog pracujący w sklepie z narzędziami pod Londynem :-)

Choć za slowniki.onet.pl

Sledge hammer to młot kowalski :D
Z malletem do krykieta ganiał w lśnieniu Jack Torrance ... i jest to na pewno młotek drewaniny. Za słownikiem - obijak. Takie badziewie ;-)

A peen... to nosek.. czyli młotek z noskiem. Może taki klinowaty z jednej strony ?
Last edited by Skarbniq on Sat Jul 16, 2005 1:11 pm, edited 1 time in total.
CyboRKg

Postby CyboRKg » Sat Jul 16, 2005 1:09 pm

Gdybym znal poprawna polska nazwe wprowadzilbym ja do Wiki. Wiem jak to wyglada: material do ktorego przymocowuje sie skore, naciera sola a calosc zwija w rulon (stad ang. nazwa tub). Nie chce wymyslac wlasnych okreslen ;)
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sat Jul 16, 2005 1:14 pm

I jeszcze... http://www.blades.web.za/dictionary.htm

Flatter, Blacksmith's flatter. It looks like a hammer with one large face and one small face and a handle. The small face is octagonal and is hit with a hammer, while the large face is square and smooth faced. Use to flatten hot steel by placing it on the steel and hammering with another hammer. A flatter is not a hammer! Also: hand held flatter: A section of steel with a flat face, that is placed on the area that needs to be smoothed, and hit with a hammer. Ideal for tong hinge areas.

hmmm... to trzeba poszukać czegoś o sztuce kowalstwa ;-)

Idąc dalej typ tropem... śłuży do wygładzania stali... "Wygładzacz" ? :-)
Last edited by Skarbniq on Sat Jul 16, 2005 1:16 pm, edited 1 time in total.
PRUT

Postby PRUT » Sat Jul 16, 2005 1:15 pm

@Sakrbniq

Ja juz mnie więcej wiem, co to sa za młotki (nawet kilka obrazków widziałem) ale sam przyznasz, że "młotek z noskiem:, czy "obijak" to troche slangowe nazwy (a flatter bys nazwał - płaszczak :lol:?) - dlatego musze wybrac się do marketu budowlanego, by zobaczyc jak sie poprawnie nazywają w języku polskim :wink:

Kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć.
mefisto

Postby mefisto » Sat Jul 16, 2005 2:13 pm

A może zajrzeć na jakies angielskie sklepy internetowe.

tam w wyszukiwarce wpisać dane słowo. Zobaczyć zdjęcie, i znalexc odpowiednik w jakims polskim sklepie inetrentowym :):)
Guest

Postby Guest » Wed Oct 05, 2005 10:41 am

KeVes wrote:znajomi już nie grają, ale osób teraz jest dużo więcej ok 130, to dzięki dobrej reklamie gry na toplistach

hm... to znaczy ze oficjalne statystyki (ok 530 polskich graczy) obejmują także już nieaktywnych?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Oct 05, 2005 8:14 pm

Nie. Statystyki obejmują tylko aktywne konta. Co nie znaczy, że gra aktywnie tyle osób co w statystykach. Aktywnych graczy może być trochę mniej. Np. ktoś się zarejestrował ale nie gra, bo mu gra nie przypadła do gustu i jego konto wygasa po 14 dniach i dopiero wtedy zmiejsza się ilość graczy. Przydała by się też rubryka w statystykach mówiąca o tym ile graczy zalogowało się w ciągu ostatnich 24 godzin do gry.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
marol

Postby marol » Wed Oct 05, 2005 9:47 pm

Mówisz i masz: w ciągu ostatnich 24 godzin zalogowało się 187 osób (język=polski).
TomT

Postby TomT » Thu Oct 06, 2005 9:07 am

Może statystyki nowych rejestracji z rozłożeniem w czasie.Można wtedy monitorować akcje marketingowe :)
PRUT

Postby PRUT » Fri Oct 07, 2005 1:33 am

Niezły wynik!
Chyba Skarbniq jednak nie grasz wszystkimi złymi postaciami :lol:
No chyba że masz ze 100 kont! :twisted:

Return to “Ogólne dyskusje”