Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

psychowico

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby psychowico » Tue Jul 14, 2015 5:51 pm

Sporo osób ma fajne pomysły tego typu, niewymagające zmian w mechanice gry. Być może warto by ktoś z proponujących zainteresował się zaciągnięciem do Resource Departament? Greek, jak to wygląda w tym departamencie? Trzeba się męczyć, żeby dostać akceptację jakiś nowych przedmiotów?
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Aveane

Postby Aveane » Wed Jul 22, 2015 2:34 pm

Ok, naprawdę nie wiem, gdzie to napisać i mam nadzieję, że trafiłem dobrze.

Wyskoczyło info o nowych kościach, bajer! Tylko dlaczego, w jaki przeklęty sposób stał się taki cud, że z jadeitu można wykonać kość szcześcienną, ale dziesięciościennej już nie? Rozumiem chęć pozwolenia na stworzenie kości z naprawdę różnorakich materiałów (szacun za szylkret!), ale dlaczego nie ma ani jednego materiału, z którego można zrobić komplet?
Felixis

Postby Felixis » Wed Jul 22, 2015 4:33 pm

Aveane wrote:Wyskoczyło info o nowych kościach, bajer! Tylko dlaczego, w jaki przeklęty sposób stał się taki cud, że z jadeitu można wykonać kość szcześcienną, ale dziesięciościennej już nie? Rozumiem chęć pozwolenia na stworzenie kości z naprawdę różnorakich materiałów (szacun za szylkret!), ale dlaczego nie ma ani jednego materiału, z którego można zrobić komplet?

Sześcienną z jadeitu można było zrobić już dawno. Pewnie chodzi o to, żeby uniknąć stworzenia listy 100 takich samych przedmiotów różniących się tylko użytym materiałem. Gdyby zrobiono np. że można stworzyć komplet drewnianych, od razu byłoby marudzenie, a czemu nie żelazne/złote/etc. Teraz można zrobić komplet np. drogich kości (z kruszców i kamieni), najbardziej powszechnych (kości, drewno, kamień, chityna) lub metalowych (miedź, platyna, stal, żelazo, brąz). To też komplety, a będą się prezentować ładnie.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Aveane

Postby Aveane » Wed Jul 22, 2015 5:02 pm

Wiem, że były z jadeitu. Przykładową jakąś dałem. Niby masz rację, ale ja akurat jestem z tych, co mają komplet kości w domu i nie mógłbym zdzierżyć, jakby jakaś była innego koloru, a tym bardziej inaczej wykonana xD
re4der

Postby re4der » Wed Jul 22, 2015 6:54 pm

Wyskoczyło info o nowych kościach, bajer! Tylko dlaczego, w jaki przeklęty sposób stał się taki cud, że z jadeitu można wykonać kość szcześcienną, ale dziesięciościennej już nie? Rozumiem chęć pozwolenia na stworzenie kości z naprawdę różnorakich materiałów (szacun za szylkret!), ale dlaczego nie ma ani jednego materiału, z którego można zrobić komplet?

Z jednego jedynie powodu. Te wszystkie kości trzeba by ręcznie wprowadzać, więc trwało by to bardzo długo i było by to wyczerpujące. Pierwotny koncept był taki by dla każdej liczby ścian istniały zawsze trzy wersje prymitywne (drewno, kamień i kość), ale ostatecznie zostało tak jak jest teraz. Niestety o ile system craftingu się nie zmieni, na co się nie zanosi, zaimplementowanie kości z dowolnych materiałów byłoby katorgą.
Czy to sen?
CantrEye
Felixis

Postby Felixis » Wed Jul 22, 2015 7:19 pm

Aveane wrote:Wiem, że były z jadeitu. Przykładową jakąś dałem. Niby masz rację, ale ja akurat jestem z tych, co mają komplet kości w domu i nie mógłbym zdzierżyć, jakby jakaś była innego koloru, a tym bardziej inaczej wykonana xD

Pewnie masz tylko jeden komplet, który stale używasz. Gdyby zachować styl zdobień i podobną wagę, a jedynie dla każdego rodzaju kości wybrać inny kolor ścianek, nadal mogłoby wyglądać jak komplet. Wtedy podczas sesji zamiast "rzuć k20" mówisz "rzuć czerwoną" :D Choć pewnie przyzwyczajenie do nazw wzięłoby górę.

re4der wrote:Z jednego jedynie powodu. Te wszystkie kości trzeba by ręcznie wprowadzać, więc trwało by to bardzo długo i było by to wyczerpujące.

Wpisuje się je pojedynczo (w sensie implementujesz pierwszą i dopiero bierzesz się za drugą) czy można zrobić od razu całą listę, zmieniając przy tym rodzaj materiału?
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
re4der

Postby re4der » Wed Jul 22, 2015 7:27 pm

Wpisuje się je pojedynczo (w sensie implementujesz pierwszą i dopiero bierzesz się za drugą) czy można zrobić od razu całą listę, zmieniając przy tym rodzaj materiału?

W ogólnym zarysie bardziej to pierwsze niż drugie. Są pewne możliwości kopiowania, ale panuje w tym olbrzymi chaos. Łatwo coś przeoczyć lub zepsuć.
Czy to sen?
CantrEye
Aveane

Postby Aveane » Thu Jul 23, 2015 1:42 pm

Felixis wrote:Pewnie masz tylko jeden komplet, który stale używasz. Gdyby zachować styl zdobień i podobną wagę, a jedynie dla każdego rodzaju kości wybrać inny kolor ścianek, nadal mogłoby wyglądać jak komplet. Wtedy podczas sesji zamiast "rzuć k20" mówisz "rzuć czerwoną" :D Choć pewnie przyzwyczajenie do nazw wzięłoby górę.

Mam tylko jeden komplet, bo zawsze jak zgubiłem jakąś kość, to resztę rozdawałem i kupowałem nowy komplet :D

Ale nie o tym. Nie wiedziałem, jak wygląda to ze strony "zaplecza" (dzięki, re4der, za uświadomienie). Teraz tylko wykombinować, jak mój hazardzista ma odegrać, że chce k4 AKURAT z opalu :D

A co do systemu craftingu to pomimo drobnych niedogodności, nigdy nie miałem do niego zastrzeżeń. Czasami tylko przeszkadzał, ale nie w sposób, który odbierałby przyjemność z gry. Te kości to jest chyba dla mnie największy cios z jego strony :D
Sasza

Postby Sasza » Mon Aug 03, 2015 2:10 pm

Przydałaby się parasolka. Aż dziwne, że jej nie ma.

Jedna moja postać miałaby taką dużą czarną, a inna mniejszą i kolorową.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
MagC

Postby MagC » Mon Aug 03, 2015 3:26 pm

Można przecież robić pięć różnych parasoli.
Sasza

Postby Sasza » Fri Aug 07, 2015 12:47 pm

Dzięki,

a co z leżakami? 8)
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Sat Aug 15, 2015 11:34 pm

Pozwolić oswajać psy (wut, czemu mogę oswoić strusia, a nie mogę psa?)
Dodać koty.
dekalina

Postby dekalina » Sun Aug 16, 2015 9:34 am

Bo psy nie dają jajek. Ani mleka.
Altan

Postby Altan » Sun Aug 16, 2015 9:39 am

CzterySilnia wrote:Pozwolić oswajać psy [...]
Dodać koty.

I co druga postać, z psem/kotem będzie biegać?
Its a mystery...
Anthropology!
notized

Postby notized » Sun Aug 16, 2015 9:46 am

Altan wrote:
CzterySilnia wrote:Pozwolić oswajać psy [...]
Dodać koty.

I co druga postać, z psem/kotem będzie biegać?

Właśnie tak.
I'm an agent of Chaos.

Return to “Sugestie”