rd1988 wrote:Ale po co mam całkowicie filtrować szepty bo jakaś parka się mizia na placu? (Bo nie ma opcji filtrowania określonych postaci, tylko całej grupy zdarzeń)
Dla mnie to żadne rozwiązanie.
A wystarczy przejść z tym szeptem na kilka stron do jakiegoś budynku. Ja naprawdę nie chcę słyszeć jak ktoś coś sobie "wkłada" i "wyciąga".
Moim zdaniem w takich sytuacjach (bo nie jest to pierwsza tego typu sytuacja, o której czytam tu na forum), gracz ma kilka opcji, które są średnio skuteczne na rozwiązanie tego problemu (filtrowanie, czy narzekanie narzekanie na forum jest ok, można, ale to nic nie zmieni).
Tylko czy to, denerwuje Ciebie jako gracza, czy denerwuje Twoją postać?
Dużo więcej można zrobić IC. Tutaj jest cały wachlarz możliwości. Jeżeli Twoja postać usłyszała jak ktoś sobie coś "wkłada" i "wyciąga", co doprowadziło do jej frustracji, to masz tutaj piękne pole do odegrania przyłapania na gorącym (w tym wypadku dosłownie) uczynku. Niech Twoja postać o tym opowie innym, zrobi dym we wsi, bo przyłapałeś Heńka i Zenię jak się miziali przy ludziach i niech im się zrobi głupio. Skrzyknij się z innymi postaciami i wymuście na nich by przestali to robić publicznie. Wytykajcie palcami. Dostosujcie prawo w osadzie by takie występki były karane więzieniem. Zbudujcie specjalny domek uciech. Wypędźcie ich ze wsi. Chwyćcie za wspomniane topory. A jeżeli Twojej postaci to nie przeszkadza, to idź w drugą stronę i zagraj perwersyjnego zboka - za każdym razem, gdy coś podsłuchasz, powiedz że Twoja postać przygląda się Heńkowi i Zeni z lubieżnym uśmieszkiem. Sami pójdą do stodoły... a Twoja postać niech wtedy ruszy za nimi. Jeżeli to ich nie zniechęci, to już nie wiem co

Mam wrażenie, że ludzie stanowczo zbyt rzadko korzystają z narzędzia uniwersalnego jakim jest odgrywanie postaci. To daje dużo więcej radochy niż same bazowanie na sztywnej i z natury rzeczy ograniczonej mechanice.
Narzekanie jest spoko, ale nic nie wnosi. Za to odegranie tego typu sytuacji w grze wręcz podkręca dynamikę i z czegoś co irytowało Ciebie jako gracza, można zrobić świetny materiał na wydarzenia w osadzie na dobrych kilka lat.