Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

adamo199412

Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Postby adamo199412 » Mon Oct 07, 2013 4:01 pm

Mars wrote:Nowe przeciąganie/podnoszenie obiektów jest boskie. Wielkie gratulacje. Uprzyjemnia grę. Że też moi starzy namiestnicy za szczytów swojej kariery u młodości nie mieli tak dobrze...

Prawda to. Wszystko idzie teraz tak szybko. Szkoda tylko że coraz mniej osób do podawania, oddawania, okradania, ubiegania, zabijania :cry:
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Mon Oct 07, 2013 4:36 pm

wadko wrote:Te nowe ubrania wydają się, że coś jest nie tak, a przynajmniej te które potrzebują półproduktów (guzików, klamer, zamków). Przykład:

Code: Select all

strapless leather dress

Materiały:   wyprawionej skóry (Musisz jeszcze dodać #AMOUNT3# z potrzebnych 300:objects:short gram1:days:3 AMOUNT3=300:objects:short zipper>1:days:3>)

Dziękuję za zgłoszenie. W wymaganiach projektu był błąd, który właśnie naprawiłem. Czy utworzone projekty zjadły jakieś surowce?
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
wadko

Postby wadko » Mon Oct 07, 2013 4:43 pm

@Greek, nie. Nie dodane zostały jakiekolwiek surowce.
Greek

Postby Greek » Mon Oct 07, 2013 4:56 pm

No to dobrze, że je usunąłem :D
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Yang

Postby Yang » Mon Oct 07, 2013 8:21 pm

Od jakiegoś czasu już jest tak, że nie można zobaczyć opisu postaci jak ona umrze. Naciśnięcie na nazwę postaci gdy już jest trupem daje identyczny efekt jak naciśnięcie "przeszukaj ciało". Tak ma być? Bo czasami to trochę utrudnia sprawę, kiedy robi się jakieś uwagi odnośnie danej postaci w opisie postaci. Albo jak nie pamięta się jak dana osoba wyglądała, a teraz już nie można tego wszystkiego sprawdzić po jej śmierci.
Shi

Postby Shi » Tue Oct 08, 2013 6:40 pm

Przy próbie przeciągnięcia monet z placu do budynku okazało się, że jest to niemożliwe - monety ani drgnęły i pojawiła się informacja o postępie przeciągania wynoszącym 620%.
psychowico

Postby psychowico » Thu Oct 10, 2013 10:24 pm

Zasoby Twoich morale i czasu są zadziwiające Greek. Slava.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Yang

Postby Yang » Fri Oct 11, 2013 6:06 pm

To wracam do problemu braku możliwości podejrzenia opisu postaci. Wygląda to na bug, bo jednak jak w zdarzeniach zobaczymy czyjąś śmierć to możemy sobie kliknąć na daną postać i wtedy widzimy jego postać, jeśli jesteśmy w innej lokacji. Jeśli zaś jesteśmy w tej samej lokacji to od razu przełącza się na przeszukiwania ciała. Jak by co to mogę ten bug zgłosić przez system cantra.
Buka

Postby Buka » Fri Oct 11, 2013 6:53 pm

Yang wrote:To wracam do problemu braku możliwości podejrzenia opisu postaci. Wygląda to na bug, bo jednak jak w zdarzeniach zobaczymy czyjąś śmierć to możemy sobie kliknąć na daną postać i wtedy widzimy jego postać, jeśli jesteśmy w innej lokacji. Jeśli zaś jesteśmy w tej samej lokacji to od razu przełącza się na przeszukiwania ciała. Jak by co to mogę ten bug zgłosić przez system cantra.

Rzecz w tym, że w wielu opisach jest "porusza się...", "obserwuje ludzi...", "ma... głos". Nie sam wygląd, ale ogólnie wszystkie cechy możliwe do zaobserwowania u ŻYJĄCEJ postaci. Zapewne dlatego zmieniono w ten sposob, by po śmierci nic nie było widać.
Tak źle i tak niedobrze.
Jedynym ładnie wyglądającym rozwiązaniem byłby opis dzielony na zwykły i nie uwzględniający cech niemożliwych dla trupa (widoczny dopiero po śmierci). Mało realne wyjście.
NDS
Greek

Postby Greek » Fri Oct 11, 2013 7:00 pm

Buka wrote:
Yang wrote:To wracam do problemu braku możliwości podejrzenia opisu postaci. Wygląda to na bug, bo jednak jak w zdarzeniach zobaczymy czyjąś śmierć to możemy sobie kliknąć na daną postać i wtedy widzimy jego postać, jeśli jesteśmy w innej lokacji. Jeśli zaś jesteśmy w tej samej lokacji to od razu przełącza się na przeszukiwania ciała. Jak by co to mogę ten bug zgłosić przez system cantra.

Rzecz w tym, że w wielu opisach jest "porusza się...", "obserwuje ludzi...", "ma... głos". Nie sam wygląd, ale ogólnie wszystkie cechy możliwe do zaobserwowania u ŻYJĄCEJ postaci. Zapewne dlatego zmieniono w ten sposob, by po śmierci nic nie było widać.
Tak źle i tak niedobrze.
Jedynym ładnie wyglądającym rozwiązaniem byłby opis dzielony na zwykły i nie uwzględniający cech niemożliwych dla trupa (widoczny dopiero po śmierci). Mało realne wyjście.

Tu chodzi o dodatkowe opisy, które gracz może nadać danej postaci.
To nie działa, bo jak kończyłem zmiany na stronie z opisem postaci to chciałem to wszystko poupraszczać, a w efekcie nie zrobiłem w ogóle. Może dlatego, że w ogóle nie używam tych dodatkowych opisów :P

Mogę to poprawić, a co mi tam. A błędy na forum powinny być zgłaszane w dziale Ogólna pomoc.
Yang

Postby Yang » Fri Oct 11, 2013 7:58 pm

Postać poznając kogoś zapamiętuje pewne jego cechy, czy też gdzie go spotkała, skąd go zna. Takie rzeczy sobie zapisuje w opisach postaci. Teraz jak dana postać umrze to przeważnie oprócz jej imienia to nic o niej nie pamiętam. Jeszcze gorzej jest jak dwie różne postacie poznały daną postać i czasami ciężko sobie przypomnieć która skąd zna daną postać i istnieje ryzyko naruszenia głównej zasady. A tak jak się zrobi notatki to już tego ryzyka nie ma.

Buka - to o czym mówisz to dotyczy błędów w tworzeniu opisu postaci.
wadko

Postby wadko » Sat Nov 02, 2013 9:03 am

Dobra, wszystko fajnie, ale ja wolę wersję "basic" JS. Niestety teraz okienko do wprowadzania tekstu mówionego jest tylko wąskim paseczkiem, który mnie wizualnie wnerwia. Co mam wprowadzić w CSS-ie aby dostosować ten pasek do przyjemnych dla mnie wymiarów? Fajnie by było gdyby Firefox zapamiętywał rozmiar tego pola jak mu rozciągnę.
psychowico

Postby psychowico » Sat Nov 02, 2013 10:33 am

wadko wrote:Dobra, wszystko fajnie, ale ja wolę wersję "basic" JS. Niestety teraz okienko do wprowadzania tekstu mówionego jest tylko wąskim paseczkiem, który mnie wizualnie wnerwia. Co mam wprowadzić w CSS-ie aby dostosować ten pasek do przyjemnych dla mnie wymiarów? Fajnie by było gdyby Firefox zapamiętywał rozmiar tego pola jak mu rozciągnę.

Wciśnij "Shift+Enter" w polu.

Tyle, że potem nie potrafię zrobić go z powrotem małego. // już tak nie ma, coś się nie odświeżyło

GreeK, czy mimo tych bajerków opis nadany jakiejś postaci przez gracza nie powinien się pojawiać po najechaniu myszą jak wcześniej? Te opisy są dosyć ważne, a teraz, żeby go przeczytać muszę wykonać dwa kliki. Wcześniej zero.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Greek

Postby Greek » Sat Nov 02, 2013 11:47 am

wadko wrote:Dobra, wszystko fajnie, ale ja wolę wersję "basic" JS. Niestety teraz okienko do wprowadzania tekstu mówionego jest tylko wąskim paseczkiem, który mnie wizualnie wnerwia. Co mam wprowadzić w CSS-ie aby dostosować ten pasek do przyjemnych dla mnie wymiarów? Fajnie by było gdyby Firefox zapamiętywał rozmiar tego pola jak mu rozciągnę.

Fajnie by było, ale to zależy od firefoksa.

#messageField {
min-height:100px;
}

Powinno rozwiązać problem.

psychowico wrote:GreeK, czy mimo tych bajerków opis nadany jakiejś postaci przez gracza nie powinien się pojawiać po najechaniu myszą jak wcześniej? Te opisy są dosyć ważne, a teraz, żeby go przeczytać muszę wykonać dwa kliki. Wcześniej zero.

Myślę, że tak jest poprawniej. Dotychczasowy system ładował te dodatkowe opisy na zapas w chwili wyświetlania strony. Taki system sprawiał, że nie trzeba było wczytywać opisów oddzielnie, ale nie działał gdy, na przykład, imię postaci padło dopiero w autoodświeżonych zdarzeniach. Nowy system pobiera opis razem z innymi danymi w chwili kliknięcia na imię. Nie mam zaufania do zdarzeń przy najechaniu myszą, bo ciężko z nich korzystać bez myszy.

Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy, to uczynienie okienka z nazwą i dodatkowym opisem zawsze widocznym. Wtedy zamiast dwóch klików wystarczy jeden:

#charTabNaming {
display:block !important;
}

Nie gwarantuję, że to pomoże, ale chyba działa.

Ogólnie to warto przejrzeć strukturę DOM, bo prawie każdy element ma identyfikator i jeśli tylko zna się CSSa to można dostosować prawie wszystko.
wadko

Postby wadko » Sat Nov 02, 2013 12:01 pm

To co Greek napisał było tym co chciałem. Dzięki.

Return to “Ogólne dyskusje”