Ankiety!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Aravat

Re: Ankiety!

Postby Aravat » Mon Apr 09, 2012 3:05 pm

oxyquan wrote:W sumie ta ankieta była do kitu, nie było pytania czy przywrócić super-niedźwiedzie wysypujące złoto po zabiciu.

Ja bym wolał smoki, które pilnują wielkiego skarbu. Od biedy mogłyby być T-Rexy zabijające jednym kłapnięciem paszczęki ;)
Wszystko nalezy robic w sposob tak prosty jak to tylko mozliwe i ani troche prosciej....
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Apr 09, 2012 5:56 pm

smoki i T-Rexy to w Faery Tale Online
cantr się posypał
wadko

Postby wadko » Sun Apr 15, 2012 11:42 am

Gdyby było możliwe, aby gracze za opłatą mogli posiadać swój własny mały prywatny świat z kontrolą nad jego parametrami i grającymi postaciami czy byłbyś/byłabyś czymś takim zainteresowana/y? (Prywatne światy byłyby absolutnie niezależne od głównej gry)

- Oczywiście!
- Być może. Zależy to od kosztów.
- Nie, ale chętnie grałbym w prywatnym świecie należącym do kogoś innego.
- Nie, dziękuję.
- Bluźnisz! Wszystko co odwraca naszą uwagę od głównej gry jest złym pomysłem.
- Inna

Brakuje kasy?
Leinades

Postby Leinades » Sun Apr 15, 2012 11:44 am

Gdyby było możliwe, aby gracze za opłatą mogli posiadać swój własny mały prywatny świat z kontrolą nad jego parametrami i grającymi postaciami czy byłbyś/byłabyś czymś takim zainteresowana/y? (Prywatne światy byłyby absolutnie niezależne od głównej gry)

Greek, wiem, że to Ty! Moja rada: Idź grać w Tibię na OTSach :D
A na serio: beznadziejnie debilny pomysł. Kasy brakuje? Wolę kilka reklam zamiast tego. To całkowicie zepsuje klimat gry... Cantr nie będzie cantrem.
ImageImageImageImage
ImageImage
Buka

Postby Buka » Sun Apr 15, 2012 12:01 pm

Bluźnisz! Herezja, totalna herezja. Wirujące Słońce kogoś spali.
NDS
Piteris

Postby Piteris » Sun Apr 15, 2012 12:19 pm

Ale w sumie dlaczego nie? Z czegoś serwery żyć muszą, a i ewentualne ulepszenia gry mogłyby wymagać poprawienia przepustowości serwa.

W dalszej perspektywie, wizja możliwości posiadania własnego światka i bycia wszechmogącym mogłaby kusić niektórych. Nastąpiłaby konkurencja, żeby świat był możliwie najbardziej atrakcyjny, ale raczej głównej gry to nie uszkodzi, bo większość będzie grać równolegle. Następnie, posiadacze takich prywatnych światów będą chcieli jakoś ściągnąć tam graczy, może spowoduje to napływ nowych graczy do gry, najpierw do prywatnych światów, a później do głownego, pod wpływem zachęty.

Nie ma co być twardogłowym sekciarzem :) Wiadomo, stare wygi boją się o to, by gra się za bardzo nie zmieniała, czyż to nie jest odpowiednik realnego świata? O dziwo im starszy człowiek, tym bardziej konserwatywnieje :D
Sasza

Postby Sasza » Sun Apr 15, 2012 12:25 pm

Z tych reklam pewnie jest parę groszy, a administracja na koszty płaci z własnej kieszeni oraz z datków. Nie mówiąc o tym, że warto aby mieli na inwestycje w rozwój oraz reklamę, aby gra była jeszcze lepsza. Rentownosci tutaj nikt nie zakładał, więc gdyby nie dodatkowi wolontariusze-programiści to nie byłoby już Cantra.

System opłat często psuje gry, ale tutaj rozwiązanie wydaje się idealne i może graczy zaangazuje.
Trzymam kciuki za pomysł.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
Aravat

Postby Aravat » Sun Apr 15, 2012 12:29 pm

Ciekawy pomysł. Pytanie tylko ile coś takiego miałoby kosztować i jak by wyglądało w praktyce? O jakie parametry tu chodzi?
Wszystko nalezy robic w sposob tak prosty jak to tylko mozliwe i ani troche prosciej....
Piteris

Postby Piteris » Sun Apr 15, 2012 12:32 pm

Myślę, że chodzi tutaj o takie parametry jak na przykład tempo przyrastania głodu, uszkodzeń czy tempo pracy. Samej istoty gry raczej by nie chcieli zmieniać.
Leinades

Postby Leinades » Sun Apr 15, 2012 12:45 pm

Jak już ktoś wspomniał będzie konkurencja... Pewnie takie serwery będą bez NZ. I co z tego? Gracze zazwyczaj nie mają czasu na 15 postaci, więc kolejne kilka to dla nich przesilenie. Będą rezygnowali częściowo... ZNACZĄCO z głównej gry i przechodzić na małe serwery...
A może alternatywa? Serwer testowy. Każdy może zrobić swoją wyspę, 5 osad max. Przed rejestracją na serwerze wybiera się co i gdzie. Nie byłoby ciekawiej? Zamiast ~50 byłyby 2 serwery. Takie kilka światów połączonych w jedno. Administrator danej wyspy może uśmiercać jej mieszkańców itd., nawet jeśli oni przepłynęli na inną. No coś w tym stylu WG. MNIE byłoby lepsze... jak już...
Last edited by Leinades on Sun Apr 15, 2012 12:51 pm, edited 2 times in total.
ImageImageImageImage
ImageImage
Aravat

Postby Aravat » Sun Apr 15, 2012 12:46 pm

Piteris wrote:Myślę, że chodzi tutaj o takie parametry jak na przykład tempo przyrastania głodu, uszkodzeń czy tempo pracy. Samej istoty gry raczej by nie chcieli zmieniać.

A co z mapą takiego świata? jest stworzony nowy z nowymi lądami, miastami itp..? Jak duży? Czy zasada NZ obowiązuje czy też "właściciel" takiego świata sam wyznacza reguły?

Edit. Najlepiej to zlikwidować NZ ale za to wprowadzić możliwość stworzenia tylko 1 postaci przez każdego gracza. Za taki świat mógłbym zapłacić rozsądną kwotę.
Last edited by Aravat on Sun Apr 15, 2012 12:54 pm, edited 2 times in total.
Piteris

Postby Piteris » Sun Apr 15, 2012 12:48 pm

Tak, pomysł bardzo niezły, ale mija się to z celem prywatnych światów - kasą. Czy za kilka osad ludzie chcieliby płacić wystarczające sumy, by utrzymać nowy serwer i poprawić ten właściwy?
Leinades

Postby Leinades » Sun Apr 15, 2012 12:52 pm

// WYCINEK Z IRC

[14:45:50] <@Lei> Pies
[14:45:54] <@Lei> tobie sie to podoba?
[14:46:06] <@Pies> Lei: nowe światy?
[14:46:19] <@Lei> ta
[14:46:58] <@Pies> mi by pasował mniejszy, oddzielny świat, ale oficjalny raczej
[14:47:13] <@Lei> full support
[14:47:23] <@Lei> ale maly swiat
[14:47:25] <@Lei> jedna wyspa
[14:47:34] <@Lei> i max 5 postaci
[14:47:37] <@Lei> wiec lacznie mozna miec max 20
[14:48:00] <@Pies> Lei: natomiast idea kupowania światów... Wątpię, bym z tego korzystał
[14:48:38] <@Pies> chociaż... To rozwiązanie ma taką zaletę, że tam sam kontrolujesz, więc potencjalnie leniwość PD nie jest problemem
[14:48:49] <@Pies> Lei: nawet dalej, max jedna postać

Ja tu bym z chęcią podyskutował nad propozycją naszego kolegi ;) Z moim dodatkiem... Taka jedna wyspa, z 1-2 postaci max. (łącznie 17 można mieć)... Nie fajny pomysł? A jak chcecie robić Tibie to w tym świecie może być jeszcze jedna wyspa... Od pierwszej odgranicza ją 10000000 km morza i można się tam dostać jedynie poprzez teleport, który dostaniemy za premium account :D

// EDIT

Na tej wyspie mogłyby być jakieś surowce, których nie byłoby na pierwszej... Zaczynając od czegoś w stylu kokonków, przez rubiny (?) po zwyczajne rzeczy jak wodorosty (przykładowo)
ImageImageImageImage
ImageImage
Piteris

Postby Piteris » Sun Apr 15, 2012 1:23 pm

Myślisz, że jak potrollujesz wątek, to coś rozwiążesz? Skoro wyszli z tym pomysłem, znaczy, że mają problemy z kasą, albo po prostu uważają, że tylko tak można grę poprawić. Cantr Tibią nie jest i od zmian tutaj proponowanych nią się nie stanie.

EDIT: To wyżej odnosiło się do 2 części Twojej wypowiedzi.

Co do merytorycznej, pierwszej: myślę, że ograniczenie tak do 30 postaci i jednej - dwóch małych wysepek powinno być wystarczające
Leinades

Postby Leinades » Sun Apr 15, 2012 1:25 pm

Przepraszam bardzo, potrollujesz? Wskazuję tylko problemy, które mogą wyniknąć z tego niby dobrego pomysłu. Jakby go trochę zmienić może jednak by coś z niego wyszło... (i tu nie mówię, że ma być tak jak ja chcę), więc zamiast nabijać posty na forum to przedstaw inne rozwiązanie.
ImageImageImageImage
ImageImage

Return to “Ogólne dyskusje”