Co z tym Cantrem?

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

oxyquan

Re: Co z tym Cantrem?

Postby oxyquan » Fri Mar 18, 2011 6:26 pm

Greek wrote:
cald dashew wrote:
oxyquan wrote:
cald dashew wrote:
Sasza wrote:bez sensu to jest nawet nie rozważanie ogólnego resetu przez górę. Już nie mówię nawet o dodaniu drugiego serweru bo za to pewnie trzeba by było płacić albo spowodowałoby mega lagi.

Reset spowodowałoby odejście od gry wielu graczy.
Drugi serwer podzieliłby graczy na dwie mniejsze grupy, więc gęstość zaludnienia spadłaby jeszcze bardziej.

Jeszcze trochę i większości i tak odechce się grać. Jakieś zmiany są konieczne.
gawi

Postby gawi » Fri Mar 18, 2011 6:31 pm

oxyquan wrote:
Greek wrote:
cald dashew wrote:
oxyquan wrote:
cald dashew wrote:
Sasza wrote:bez sensu to jest nawet nie rozważanie ogólnego resetu przez górę. Już nie mówię nawet o dodaniu drugiego serweru bo za to pewnie trzeba by było płacić albo spowodowałoby mega lagi.

Reset spowodowałoby odejście od gry wielu graczy.
Drugi serwer podzieliłby graczy na dwie mniejsze grupy, więc gęstość zaludnienia spadłaby jeszcze bardziej.

Jeszcze trochę i większości i tak odechce się grać. Jakieś zmiany są konieczne.

Mnie reset przekona do krzyża nowe postacie mnie już nie bawią a jedynie do starych przywiązanie mnie trzyma przy zielonym
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Laura_

Postby Laura_ » Fri Mar 18, 2011 6:40 pm

dla mnie to bez sensu, reset NIE jest rozwiązaniem wszystkich problemów w cantrze, jak się niektorym wydaje
Avx

Postby Avx » Fri Mar 18, 2011 7:21 pm

Bez resetu kilka Waszych postaci zostanie samo w wyludnionych miastach.
Zobaczycie.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Fri Mar 18, 2011 7:33 pm

Z resetem kilka postaci będzie próbowało tworzyć nowy świat. Najprawdopodobniej moich wśród nich nie będzie.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Avx

Postby Avx » Fri Mar 18, 2011 7:39 pm

Bzdura, bo za resetem jest MIAŻDŻĄCA WIĘKSZOŚĆ. :]

Ta gra istnieje już 8 lat. Raz na lat 8 reset zrobić można. Następny wypadałby na 2019-2020. Jak dla mnie, rozsądnie.
oxyquan

Postby oxyquan » Fri Mar 18, 2011 8:28 pm

Za jakiś czas pozostaną tylko młode postacie, które jeszcze nie zdążą umrzeć z głodu, bo piraci i bandyci pozabijają wasze ulubione, starsze postacie. W sumie to może byłoby niezłe? Złupić większość miast i schować surowce na jakiejś mało dostępnej wyspie. :P
kaloryfer

Postby kaloryfer » Fri Mar 18, 2011 8:30 pm

Ja także jestem za resetem.
Czy nie możnaby dokonać reseta tylko polskiej części? Potencjalny kontakt z innymi kulturami i tak jest dość rzadki, a argument, że gracze innych narodowości nie chcą resetu, jest wtedy (mniej więcej) wyłączony.

Oczywiście, przypadkiem szczególnym są wizytujący zamordkowie, i Polacy poza 7oma wyspami i Fu, ale to chyba mimo wszystko mała (w jakim stopniu?) część całej populacji.
Avx

Postby Avx » Fri Mar 18, 2011 8:38 pm

kaloryfer wrote:Czy nie możnaby dokonać reseta tylko polskiej części?

Doskonała idea :) Jestem za !
skotos

Postby skotos » Fri Mar 18, 2011 8:38 pm

Ja szczerze mówiąc gram tylko dla moich postaci, którymi bawiłem się przez ostatnie kilkaset dni. Jestem bardziej niż przekonany, że po resecie nie wrócę.
Nie widzę po prostu by potencjalne korzyści z restartu chociażby równoważyły negatywne skutki tego.
Last edited by skotos on Fri Mar 18, 2011 8:42 pm, edited 1 time in total.
... I'm pulling your strings
twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you can't see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
skotoooooooos
Ula

Postby Ula » Fri Mar 18, 2011 8:42 pm

Avx wrote:Bzdura, bo za resetem jest MIAŻDŻĄCA WIĘKSZOŚĆ. :]

Przeprowadzałeś jakieś badania wśród reprezentatywnego grona graczy czy wychodzisz z założenia, że jeśli coś napisane jest caps lockiem, to automatycznie staje się prawdą?

Wszystkich graczy nigdy się nie zadowoli, ale szczerze wątpię, by reset był genialnym panaceum na wszelkie cantryjskie bolączki.
Image
lacki2000

Postby lacki2000 » Fri Mar 18, 2011 8:49 pm

reset spowoduje, że nie będę już grać w zielone. Znacznie lepsze byłoby wprowadzenie jakości produkcji, powolne niszczenie się wszystkiego do całkowitego rozpadu z możliwością łatwej naprawy oraz sensowniejsze rozmieszczenie i korzystanie z zasobów.
Zasoby nie muszą być koniecznie wyczerpywalne (choć taką wersję bym wolał) ale można podzielić chociażby na 3 kategorie (dla lepszego handlu nawet na 5): dużo, średnio, mało czyli:
w jednej lokacji byłoby np:
hematyt (małe złoże) - 150 gram bez narzędzi, 300 gram z kilofem

w drugiej:
hematyt (średnie złoże) - 750 gram bez narzędzi, 1500 gram z kilofem

w trzeciej:
hematyt (średnie złoże) - 1500 gram bez narzędzi, 3000 gram z kilofem

Najwięcej byłoby oczywiście tych złóż średnich.
Fajnie by było gdyby złoża były ukryte i trzeba by było je najpierw jakimś projektem poszukiwawczym znaleźć.
W wersji ze złożami wyczerpywalnymi można to jeszcze bardziej rozbudować.
Dałoby to lepsze relacje handlowe.
No i magazynowane surowce lekko by parowały,itd. a nie jakieś resety co połowę starych graczy wykrzyżykują.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
kaloryfer

Postby kaloryfer » Fri Mar 18, 2011 8:55 pm

Problem w tym, że rozwiązania programistyczne są po prostu kosztowne.
Jeśli od paru lat istnieją requesty o przeciąganie ustalonej ilości surowców, to dodatkowy feature w postaci wyszukiwania złóż itp itd w takich warunkach jest jeszcze mniej prawdopodobny.

Combat rewrite wypada z tej teorii, ale jak w ciągu miesiąca ginie kilka miast, to ma to niemnożko większy priorytet.
Zlotnik

Postby Zlotnik » Fri Mar 18, 2011 10:37 pm

Po co reset?
Po co nowy serwer?
Jest inne rozwiązanie. Po jednej bramie w każdej strefie, która resetowałaby postać i pozwalała stworzyć nową (na tym samym slocie) na nowej dodatkowej wyspie "we wnętrzu ziemi" czy jak tam ktoś by sobie to wytłumaczył. Dodanie nowej międzynarodowej wyspy w obrębie gry nie byłoby trudne(musi istnieć jakiś generator).
A znudzeni gracze mieliby trochę rozrywki z odkrywaniem nowego małego świata o przez to większej gęstości zaludnienia. Byłyby normalne miasta i normalne relacje między nimi.
Ale jak nie chcecie to weźcie się do reklamowania gry to będzie ciekawiej. Grę nie tyle psuje mała ilość graczy czy nadmiar surowców(to powinno akurat być impulsem to większej wymiany handlowej), ale mała ilość interakcji między nimi w wyludniającym się świecie oraz zbyt mała ilość ciekawych pomysłów i energii u graczy na piksel kwadratowy.
Zamiast narzekać dajcie młodym trochę wolności, a nie jak ktoś jest skory do bitki, ale nie groźny to od razu kill'im! jak handlarz to eee nie chce mi się ruszyć do magazynu i tak wszystko mamy, jak wojownik to z kim ty chcesz walczyć! zabijanie jest złe! Dajcie graczom się rozwinąć. A jak wam się nie chcę odgrywać to zabijcie połowę postaci i zacznijcie grać więcej resztą. I zabijcie je w jakiś epicki sposób, bo na kolejną umyślną śmierć z głodu to żal patrzeć.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Mar 18, 2011 11:49 pm

kaloryfer wrote:Ja także jestem za resetem.
Czy nie możnaby dokonać reseta tylko polskiej części? Potencjalny kontakt z innymi kulturami i tak jest dość rzadki, a argument, że gracze innych narodowości nie chcą resetu, jest wtedy (mniej więcej) wyłączony.

Najbardziej idiotyczny pomysł jaki słyszałem na temat resetu. To my sie cofniemy do kamiennych młotków, a u nich zostanie rozwój? No way. Jeżeli już by miał być reset (jestem i tak przeciwny) to jak już wszystkich by musiał objąć.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880

Return to “Ogólne dyskusje”