Nowy system walki

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Re: Nowy system walki

Postby suchy » Wed Jan 05, 2011 11:33 pm

Ojej, ojoj :d

Mars, to, że Tobie się coś nie podoba, wcale nie oznacza, że jest złe.
Uwierz mi, może Ci to w przyszłości oszczędzić wielu rozczarowań! ;)

W realu masz zazwyczaj szansę chociaż spróbować się obronić. W cantrze, w myśl obecnego systemu - nie. I naprawdę nie rozumiem co takiego dziwnego jest w owym stanie agonalnym?
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jan 05, 2011 11:58 pm

Proponuje lepsze rozwiązanie: Każdy w momencie tworzenia konta będzie mógł zaznaczyć "Nie chcę być atakowany". Jego postacie będą wtedy nietykalne, ale on sam nie będzie mógł nikogo zaatakować. Cantr stanie się wtedy przyjemną grą... bardzo.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
kamil1313

Postby kamil1313 » Thu Jan 06, 2011 10:02 am

Stanie się jeszcze słodszą grą. A co, jeśli postać z zaznaczoną "nietykalnością" będzie miała zostać strażnikiem? Może będzie zabijać siłą woli?
BZR

Postby BZR » Thu Jan 06, 2011 11:01 am

Na czym polegała plama z podsłuchiwaniem?

Mars daruj sobie swoje przyjemne posty. Nic nie wnoszą, professional trolling.
Snake

Postby Snake » Fri Jan 07, 2011 8:48 am

BZR wrote:Na czym polegała plama z podsłuchiwaniem?

Mars daruj sobie swoje przyjemne posty. Nic nie wnoszą, professional trolling.

Może na tym, że w ogóle taki wybryk natury jak automatyczne podsłuchiwanie jest? :mrgreen: A stan agonii to głupota jakich mało, służąca chyba tylko przekazywaniu kluczy itp. podczas gdy postać jest już de facto trupem ;]
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Fri Jan 07, 2011 9:03 am

Snake... Przeczytaj dokładnie, zanim się o czymś wypowiesz, co? ;> Przez to wychodzą właśnie takie gorzkie żale...

Zabijane postacie wejdą w stan agonii, gdzie jedynie mówienie będzie możliwe. To, kiedy śmierć stanie się faktem, wciąż jest dyskutowane
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
Marcia

Postby Marcia » Fri Jan 07, 2011 11:27 am

Byc moze mam jeszcze za malo danych na temat nowego systemu, ale mnie on zwyczajnie nie przekonuje...

A co z takimi prozaicznymi sytuacjami jak nowy, ktory pojawia sie na placu, kradnie wszystkie notatki, pare narzedzi czy jakies akurat lezace na placu surowce, byc moze jeszcze komus dolozy w twarz i leci na droge? Obecnie taki poscig za nim i odzyskanie skradzionych rzeczy przy sprawnej organizacji trwa nawet kilka chwil [kilka osob rusza tuz przed tura ruchu, pare ciosow toporami, zawracaja, po kilku minutach sa w miescie i po sprawie]. A wedlug nowego systemu ciezko mi to sobie wyobrazic. Zalozmy, ze nowy jest z tych zlosliwych i calkowicie niewspolpracujacych, ktorych najwieksza rozrywka jest utrudnianie gry innym [a jest takich calkiem sporo]. Kradnie, ucieka, leci za nim pare osob, atakuja go. A on co? on zlosliwie nie akceptuje zadanych mu ciosow. I poscig, zamiast trwac pare chwil wokol tury ruchu trwa dwie doby [jedna doba, zanim zlodziejowi skonczy sie czas na zaakceptowanie ciosow, druga, zanim postaci wroca z miejsca do ktorego ich przenioslo]. Nie wydaje mi sie, by ktoras z moich postaci miala ochote brac udzial w takich poscigach. Postacie wielu innych graczy tez. Dwa dni latania po drodze, bez mozliwosci normalnego odgrywania. Postac jakby wycieta z gry. I po co? Dla jednego zlosliwego gracza. A za pare dni trafi sie kolejny i znow poscig? Obawiam sie, ze w ten drugi juz nikt nie ruszy, bo bedzie mu szkoda tego czasu. A co wtedy sie stanie?
Druga sprawa... Zakladamy, ze wpadaja bandyci do miasta i chca kogos zranic na przyklad ciosem topora. Ilu graczy przyjmie ten cios i odegra, ze zostalo zranionych? Podejrzewam, ze przewazajaca wiekszosc okaze sie tak czujnymi spiochami, ze przez sen wywina sie kazdej napasci. To juz widac w odgrywaniu przez wiele osob. Ale dlaczego moja slaba i krucha postac nie mialaby wyrwac sie trzymajacemu ja osilkowi? Dlaczego nie mialaby schwycic topora dwa razy wiekszego niz ona sama i poleciec z nim w pojedynke na bande piratow? I konsekwentnie... dlaczego ktos mialby zranic moja postac? To nic, ze spala, ze nie miala tarczy, ze ... ona nie moze byc ranna i juz. Nie akceptuje ataku.

Mysle, ze tu trzeba pokombinowac bardziej ze zmeczeniem i ograniczeniem liczby zadawanych ciosow. Moze cios zadany z maksymalna sila powinien powodowac wiecej zmeczenia? [obecnie bez odpoczynku mozna uderzyc 6 osob, moze zmniejszyc te liczbe na przyklad do czterech zwiekszajac zmeczenie do 25%] Wylaczenie dzialania herbaty bardzo utrudnilo zycie wszelkiej masci osobnikom lubiacym zbiorowe masakry. Juz nie wystarczy cztery osoby, by wybic cale Vlotryan. Teraz trzeba sie bardziej pomeczyc i zebrac wieksza bande. Ale z drugiej strony szkoda tej herbaty... moze trzeba ograniczyc jej dzienne spozycie? moze herbata moglaby uzalezniac? [potem pijesz coraz wiecej, przy slabszym efekcie] a moze w ogole dac sobie spokoj z jej pobudzajacymi wlasciwosciami i przerobic ja na zwykle leki?

Aha, od razu uprzedze krzyki pewnych graczy, ktorzy w kilka chwil stracili postac. JA TEZ STRACILAM POSTAC MIEDZY JEDNYM ODSWIEZENIEM A DRUGIM. Tak, bylam wtedy zalogowana, tak patrzylam na to i nie moglam nic zrobic. Dodam jeszcze, ze postac miala juz ponad 80 lat i byla calkowicie niewinna zeglarka, ktora po prostu miala pecha i na swej drodze spotkala ukrywajacych sie po masakrach Lowcow Piratow. A razem z moja postacia, rowniez w jednej chwili zginela jej zaloga.
Jak najbardziej jestem za zrobieniem czegos, co uniemozliwi zbiorowe masakry typu rewolucja we Vlo, Fortholm, Bojholm, gdzie trzy czy cztery postaci zabijaja kilkanascie. Ale nie w zaproponowany tutaj sposob. No i niestety zabicie jednej postaci przez bande piratow wydaje sie byc calkiem realne i mozliwe.
Snake

Postby Snake » Fri Jan 07, 2011 12:16 pm

Kwestia taka, że nie przewiduje się możliwości niezaakceptowania ataku ;) kwestia następna, że jeśli gracz atakowany jest zalogowany to czas do automatycznego podliczenia ciosu ma być drastycznie krótszy od doby czyli huknięcie n00ba przy szybkiej reakcji osady jest dalej możliwe :twisted:
Mars

Postby Mars » Fri Jan 07, 2011 12:43 pm

Zrobilem ankiete - jesli modom sie nie podoba moga ja usunac z forum.
Piscator
Administrator Emeritus

Postby Piscator » Fri Jan 07, 2011 12:58 pm

Opcja "jak w tlumaczeniu ale z większymi modyfikacjami" brakuje.
Pretty in pink.
in vitro...

Postby in vitro... » Fri Jan 07, 2011 3:28 pm

słyszałem, że w trakcie ataku nikt się rusza, więc zabicie złodzieja trwać będzie 1 dzień + godzina na powrót
cantr się posypał
Snake

Postby Snake » Fri Jan 07, 2011 7:33 pm

in vitro... wrote:słyszałem, że w trakcie ataku nikt się rusza, więc zabicie złodzieja trwać będzie 1 dzień + godzina na powrót

tylko pod warunkiem ze złodziej nie zaloguje się do gry przez dobę
Marcia

Postby Marcia » Fri Jan 07, 2011 11:00 pm

Jak ktos zdobywa sie na taka zlosliwosc, jak zrobienie kilku tysiecy kopii mapy Narvego, zanim zostanie zabity, to dlaczego mialby zlosliwie nie zalogowac sie przez dobe?
oxyquan

Postby oxyquan » Sat Jan 08, 2011 8:45 am

Marcia wrote:Jak ktos zdobywa sie na taka zlosliwosc, jak zrobienie kilku tysiecy kopii mapy Narvego, zanim zostanie zabity, to dlaczego mialby zlosliwie nie zalogowac sie przez dobe?

I będą mogli to wykorzystać nawet piraci czy mordercy, żeby zwiększyć swoją przewagę. I nadal będzie możliwe szybkie wybijanie miast, tyle, że jeszcze bardziej będzie faworyzowane bycie online 24h/dobę. Proszę bardzo, wprowadzajcie bardziej skomplikowany system z jeszcze większą ilością sztuczek, którzy będą potrafili wykorzystać najaktywniejsi i najsprytniejsi.
skotos

Postby skotos » Sat Jan 08, 2011 6:46 pm

Z tego wynika, że też będzie można zapomnieć o taktyce zaatakuj i się schowaj. Niestety brak jej bardziej uderzy w obrońcę na przykład statku w czasie abordażu piratów, niż w atakujących.

Jak wyjdzie z kryjówki to przy sprytnych atakujących może być przez dobę uwiązany na pokładzie.
... I'm pulling your strings
twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you can't see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
skotoooooooos

Return to “Ogólne dyskusje”