Snake wrote:Chodziło mi o to, żeby każdy samodzielnie dotarł do tłumaczenia w ten czy inny sposób, przez takich jak Ty nasz społeczeństwo tępieje z roku na rok! Shame on you!

To nie jest pochwała nauki, a inkwizycja...
Nie czuję się tępakiem, choć wedle twojej definicji kryteria spełniam. Mój angielski jest marny i choć nie ma się czym chwalić, to mój problem i moja sprawa.
Umiem wiele rzeczy, których pewnie nie umiesz ty, ale nie twierdzę w związku z tym, że nie masz prawa pytać...
Prośba o przetłumaczenie tekstu jest również próbą dotarcia na własną rękę do informacji... ale jak widać nieskuteczną, bo nie spełnioną. A przecież jesteśmy na polskim forum.
Skoro już jesteś mądrzejszy i bardziej wykształcony nie mógłbyś pomóc innym, żeby też mogli dowiedzieć się o co chodzi? Pomaganie sobie nawzajem jest zdecydowanie ważniejsze od nauki języka, bo właśnie ignorancja i potępianie sprawiają, że ludzie mordują innych.
Jesteśmy na polskim forum i na ma tu obowiązku władania językiem angielskim, więc więcej tolerancji i empatii. Każdy powinien mieć szansę wypowiedzieć się na temat systemu walki, niezależnie od znajomości języków obcych.
Zatem czy ktoś byłby uprzejmy zrobić tłumaczenie?
Z góry dziękuję niezależnie od efektu prośby.