Bug raport - zglaszanie bledow w grze

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Thu Jan 07, 2010 10:26 pm

AJAX? Można wiedzieć gdzie będzie stosowany i czy będzie również możliwość gry bez AJAXa?
Pewnie jestem wyjątkiem, ale gram głównie przez Linksa i drażni mnie, że wiele notatek jest tylko graficznych, więc moje postacie przez większość czasu są analfabetami i nie widzą morza. Jak się okaże, że jeszcze nie potrafią chodzić lub przygotowanie pracy ich przerasta, to nie będzie dobrze...
grzybi

Postby grzybi » Fri Jan 08, 2010 9:27 am

Mnie też interesuje co będzie można zrobić bez AJAXa. Zdarza mi się (i pewnie nie tylko mi) grać z komórki (Opera Mini bez obsługi AJAX).

Może gdzieś na forum była informacja o tych zmianach?
marol

Postby marol » Fri Jan 08, 2010 9:44 am

Spokojnie, dostępność funkcji gry bez JavaScript jest jedną z wytycznych projektowania Cantra. Dlatego właśnie menu budowania jest dostępne w dwóch wersjach.

Zastosowanie Ajaxa nie jest jeszcze ustalone, chcę go wetknąć tam gdzie to możliwe (na ile mi czas pozwoli). Czyli np. odświeżanie zdarzeń, rozmawianie, podnoszenie i upuszczanie przedmiotów bez odświeżania strony, przechodzenie między kategoriami przedmiotów... w zasadzie nie ma sensu wymieniać, bo zakres zmian jest uzależniony tylko dostępnością mojego wolnego czasu. Główny nacisk chcę położyć na szybkość i wygodę działania, czyli np. możliwość powiedzenia komuś czegoś na ucho bez ani jednego przeładowania strony.
(SRVPRC)
Image
grzybi

Postby grzybi » Fri Jan 08, 2010 10:29 am

Ciekawe, ciekawe. Czekamy na efekty :)

Czy będzie to na zasadzie wykrywania obsługi AJAXa w przeglądarce czy użytkownik ustawi np. w opcjach, z którego mechanizmu będzie chciał korzystać i w/g tego będzie generowana dla niego strona html?

Pierwsze rozwiązanie będzie skutkowało generowaniem i przesyłaniem nadmiarowych i niewykorzystywanych danych w kodzie strony, jeśli przeglądarka usera nie obsługuje AJAXa.

A co do odświeżania zdarzeń... Czy będzie to odpytywanie serwera przez przeglądarkę gracza czy serwer będzie wysyłał do klientów info o nowych zdarzeniach gdy wystąpią? Czy nie spowoduje to wzrostu obciążenia serwera?

Jak zwykle nie mogłem się powstrzymać, żeby nie szukać dziury w całym ;) Eh, zboczenie zawodowe....
marol

Postby marol » Fri Jan 08, 2010 10:54 am

Opcja już jest i nazywa się "JavaScript contents" (w ustawieniach gracza), ma m.in. wpływ na menu budowania.

Co do drugiego pytania - jednym z najcięższych zadań strony jest wyświetlenie zdarzeń dla postaci, szczególnie jeśli jest to gadatliwe miasto. Znacznie lżejsze jest odpytanie serwera co jakiś czas, czy są nowe (i ściąganie tylko nowych), niż gdy gracz odświeża sam co jakiś czas stronę. Czas odpytywania zostanie odpowiednio zbalansowany, w najgorszym razie odpytanie serwera nastąpi na żądanie gracza.
(SRVPRC)

Image
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Fri Jan 08, 2010 7:57 pm

No to bede spal spokojny .
Dzieki za wyjasnienie marol, a pomysl wyglada niezle, moze byc naprawde fajnym usprawnieniem cantra.
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Jan 13, 2010 9:59 am

Przy przeglądaniu notatek pojawił się link w którym można ustawić kodowanie notatek na prawidłowe. Problem w tym że kodowanie samego linka jest nieprawidłowe, było wcześniej dobre teraz są krzaczki.
Mia

Postby Mia » Wed Jan 13, 2010 10:33 am

Nie ma mozliwości pakowania do koperty po kilka notatek..makabra
Miri

Postby Miri » Fri Jan 15, 2010 3:16 pm

Mia wrote:Nie ma mozliwości pakowania do koperty po kilka notatek..makabra

Jak nie ma jak jest?
Poniżej listy trzymanych notatek masz opcję 'operacje na wielu notatkach' czy jakoś tak. Klikasz, wybierasz notatki, klikasz kopertkę, wybierasz kopertkę i już 8)
Nefertete

Postby Nefertete » Fri Jan 15, 2010 3:58 pm

Miri wrote:Jak nie ma jak jest?
Poniżej listy trzymanych notatek masz opcję 'operacje na wielu notatkach' czy jakoś tak. Klikasz, wybierasz notatki, klikasz kopertkę, wybierasz kopertkę i już 8)

Ale właśnie w tym problem, że nie działa :/
Marcia

Postby Marcia » Fri Jan 15, 2010 4:36 pm

U mnie tez nie dziala. Wybieram notatki, klikam wloz do koperty i nie widze zadnych kopert.
Elm0

Postby Elm0 » Fri Jan 15, 2010 7:21 pm

Mam pewien inny problem z notatkami, otóż jedna z posiadanych przeze mnie kopii "zepsuła się" tj. nagle zniknęło z niej pół treści. Nic nie edytowałem.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Aruna

Postby Aruna » Sat Jan 16, 2010 6:55 pm

Znikające surowce.

Po skończonym projekcie zamiast całości leży tylko część wydobytych surowców. Nie wiem czy coś sie zmieniło, ale po jeździe kombajnem po polu chyba nie było ubytku w surowcach tak jak to jest przy zbieraniu ręcznym.

Zginęło ~15% z wydobytych warzyw. Sytuacja powtórzyła sie przynajmniej drugi raz :|

Czy coś sie zmieniło i o tym nie wiem :?:
MagdaB

Postby MagdaB » Sat Jan 16, 2010 7:51 pm

Aruna wrote:Znikające surowce.

Po skończonym projekcie zamiast całości leży tylko część wydobytych surowców. Nie wiem czy coś sie zmieniło, ale po jeździe kombajnem po polu chyba nie było ubytku w surowcach tak jak to jest przy zbieraniu ręcznym.

Zginęło ~15% z wydobytych warzyw. Sytuacja powtórzyła sie przynajmniej drugi raz :|

Czy coś sie zmieniło i o tym nie wiem :?:

Automatycznie pobrano podatek na rzecz osady ;)
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Sat Jan 16, 2010 7:52 pm

It's not a bug, it's feature!

A tak konkretnie: ilość wydobywanych surowców/czasu spędzonego na projektach bez wydobywania wacha się +/- (chyba) 20% zależnie od umiejętności postaci.

Skoro wydobywasz o 15% mniej niż chciałaś, to twoja postać to robi po amatorsku albo niezręcznie, zgadza się?

Return to “Ogólna pomoc”