Graficzny wyglad postaci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

gawi

Postby gawi » Thu Dec 10, 2009 5:49 am

Mattan wrote:Jaka jest różnica pomiędzy możliwością zmiany wyglądu, a tym że wszyscy są tacy sami?

ale dlaczego wszyscy tacy sami znam sporo postaci .. które pokazuja jak wygladaja i raczej mało która sie powtarza w swym wyglądzie .. a przestałoby być męczące to ciągłe opisywanie jak moja postac wyglada przy kazdym nowopoznanym ...
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Nefertete

Postby Nefertete » Thu Dec 10, 2009 9:12 am

Albo własny opis postaci ale ograniczona możliwość ilości zmian.
Na przykład jedna zmiana na 5 (cantryjskich) lat.
reve

Postby reve » Thu Dec 10, 2009 11:47 am

Nefretete dalej będzie problem z przetłumaczeniem tego. Nie ważne jakim językiem mówi dana osoba - ważne, jak wygląda, a to powinno być rozumiane przez wszystkich.
Nefertete

Postby Nefertete » Thu Dec 10, 2009 12:56 pm

Niby tak ale zobacz...
mam obecnie dwie postacie na 'obcych' terenach i przecież gdybym chciała to mogę je opisać w innym jezyku jeżeli mi na tym zależy.
Tu nie chodzi o to żeby wszystkim kazać opisywać swoje postacie, ale promować tych z większą wyobraźnią.

Zdarzyło mi się kilka razy opisywać części wyglądu moich postaci ale w końcu mnie to znudziło po raz któryś z kolei pisać to samo, a i tak w jakieś 'scenie' nowo poznany facio wmawiał mi, że moja postac ma długie włosy.

Nie widzę szczególnego problemu z postaciami z 'innych krain' Po prostu osoba wśród nich przebywająca musi liczyć sie z tym, że jej polski opis jest niezrozumiały i tyle. Niech coś skrobie w innym języku, podstawy są w każdym słowniku.

Tak jak jest chociażby z listą podstawowych czynności na wiki. Sytuacja jest podobna, w gwiazdkach robimy czynności które powinny być rozumiane przez wszystkich. Ale nie są. Kto chce pisze w dwóch jezykach a kto chce w jednym.
Mattan

Postby Mattan » Thu Dec 10, 2009 1:26 pm

gawi wrote:
Mattan wrote:Jaka jest różnica pomiędzy możliwością zmiany wyglądu, a tym że wszyscy są tacy sami?

ale dlaczego wszyscy tacy sami znam sporo postaci .. które pokazuja jak wygladaja i raczej mało która sie powtarza w swym wyglądzie .. a przestałoby być męczące to ciągłe opisywanie jak moja postac wyglada przy kazdym nowopoznanym ...

Kto ma oczy do czytania niech czyta.
reve

Postby reve » Fri Dec 11, 2009 9:20 am

Nefertete wrote:Niby tak ale zobacz...
[...]
Nie widzę szczególnego problemu z postaciami z 'innych krain' Po prostu osoba wśród nich przebywająca musi liczyć sie z tym, że jej polski opis jest niezrozumiały i tyle. Niech coś skrobie w innym języku, podstawy są w każdym słowniku.

Tak jak jest chociażby z listą podstawowych czynności na wiki. Sytuacja jest podobna, w gwiazdkach robimy czynności które powinny być rozumiane przez wszystkich. Ale nie są. Kto chce pisze w dwóch jezykach a kto chce w jednym.

Ja staram się "gwiazdkować" w dwóch językach, gdy moja postać jest na "obcych" ziemiach. Choć też nie do końca, bo jedna z moich postaci uczy się angielskiego i w gwiazdkach opisy daję tylko po angielsku...

Problem w tym, że to nie zależy od wyobraźni gracza, tylko zdolności językowych (co nie musi iść ze sobą w parze). Promuje się w ten sposób osobę z wyobraźnią, ale skazuje osobę, która angielskiego ni w ząb...

A na koniec przyznam, że trochę przekonuje mnie Twoja argumentacja. Wolałbym sztywny opis, ale ograniczy to pomysłowość graczy - chyba, że możliwość kombinacji będzie bardzo duża (i trudna do zaimplementowania)...
AUTO

Postby AUTO » Sun Jan 03, 2010 11:08 am

Moim zdaniem fajnie byłoby przy tworzeniu postaci określić kilka cech jej wyglądu lub aby były one losowe i były widoczne w opisie postaci, np:

Ona ma ponad dwadzieścia lat i po mistrzowsku pracuje przy projekcie 'Manufacturing an iron shield'.
Ona ma na sobie:
prosta, konopna suknia bez rękawów i dekoracji, ze szwami na ramionach i po bokach.
Ona jest szczupłą niską brunetką o długich włosach i zielonych oczach

Wytłuściłem te cechy:
1. Budowa ciała: szczupły/szczupła, wysportowany/wysportowana, gruby/gruba, chudy/chuda
2. Wzrost: niska/niski, średniowysoki/średniowysoka, wysoki/wysoka
3. Kolor włosów: brunet/brunetka, blondyn/blondynka, rudy/ruda
4. Długość włosów: krótkie, średnie, długie
5. Kolor oczu: zielone, piwne, szare, brązowe, niebieskie

Ewentualnie z długości włosów możnaby zrezygnować aby nie ograniczać odgrywania postaci albo byłyby projekty skracania włosów (z czasem same by rosły do długich, u mężczyzn z wiekiem mogłoby się pojawić łysienie) i farbowania ich (wtedy po zakończeniu projektu opis postaci by się automatycznie zmieniał).
Co myślicie?
B.M.T.

Postby B.M.T. » Sun Jan 03, 2010 11:11 am

i zarost jeszcze! Czasami w odgrywaniu postaci przydaje się właśnie długa broda.
Mattan

Postby Mattan » Sun Jan 03, 2010 11:19 am

Kobieta z brodą?

Zarost to: wąsy/obfite wąsy/cienkie wąsiki/długa broda/krótka broda/zarost/szpicbródka/broda pleciona w warkoczyki/bakobrody/itp.
B.M.T.

Postby B.M.T. » Sun Jan 03, 2010 11:24 am

O tak! Kobieta z brodą! I jeszcze ogólne owłosienie ciała:
-długie włosy na całym ciele(jak Chewbacca)
-krótsze na całym ciele
-długie na rękach i nogach
-krótkie na rękach i nogach
-Brak
Mattan

Postby Mattan » Sun Jan 03, 2010 11:56 am

To jeszcze proponuje losowo dostawane aberracje, które losowo (np. co 100) można by było dostać podczas tworzenia postaci.
Właśnie typu kobieta z wąsami lub postać bez włosów czyli łysa jak kolano, albo oczy rożnego koloru, a nawet kulejąca z jedną krótszą nogą itp.
Można by było nie przyjąć takich opisów.
Elm0

Postby Elm0 » Sun Jan 03, 2010 2:33 pm

Jestem przeciw. Wygląd postaci powinien zależeć od pomysłu gracza, a nie być narzucany przez mechanikę gry. Niewielu chciałoby grać otyłą, niską, kulawą kobietą z wąsami. Ja na pewno nie... chyba, że sam miałbym taką ideę na odgrywanie postaci. Poza tym zawsze pojawia się problem wyglądu już istniejących postaci.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
B.M.T.

Postby B.M.T. » Sun Jan 03, 2010 2:47 pm

Chyba że można by wybrać wygląd przy tworzeniu postaci.
Nefertete

Postby Nefertete » Sun Jan 03, 2010 2:56 pm

To już omawialiśmy, ale bez względu na opcję (wolałabym własny opis) myślę, że warto by cokolwiek w tym względzie wprowadzić, zdecydowanie poprawiła by się jakość i łatwość odgrywania postaci. Teraz nawet nie wiem z kim gadam dopóki ktoś się nie opisze.
marfied

Postby marfied » Sun Jan 03, 2010 3:06 pm

niech będzie dość miejsca, aby wprowadzić ewentualnie opisy wielojęzycznie

Return to “Sugestie”