Wprowadzenie Euro w PL

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy jesteś za wprowadzeniem Euro w PL

Tak, jak najszybciej
11
33%
Tak, ale nie ma sie co z tym spieszyc 2030 bedzie dobra data
6
18%
Jestem za wprowadzeniem Euro i utrzymaniem Zlotówki jednoczesnie :P
1
3%
Oby nigdy go nie wprowadzili
8
24%
Zlotowka Rulez, niech Europa przyjmie Zlotowke :)
7
21%

Total votes: 33
Fieger

Postby Fieger » Sat Jan 03, 2009 12:10 pm

poproszę moda o małe poprawki w powyższym poście. Oktawianie ja też potrafię być chamski więc się trochę pohamuj.

Jeżeli nie kapujecie, że atakowanie D.T. tylko dlatego, że jest Kaszubem to idiotyzm to teraz porównaj to do mojego textu o Ślązakach (który jak widzę trafił w samo sedno). Zauważasz podobieństwo?

Różnica pomiędzy tym a wypowiedzią Besteera jest taka, że ja nie mam nic zarówno do Ślązaków, Kaszubów, żołnierzy Wehrmachtu i ich wnuków...a Besteer bierze to na poważnie.

Czemu mam jechać na północ. Sugerujesz, że na północy Polski to już nie ma Polaków? W takim razie kto? Rozumiem, że w Łodygowicach mieszkają Polacy, a w Olsztynie albo Kętrzynie to już nie?

Piękny pokaz ksenofobii Oktawian :) i to o tyle ohydnej, że nienawidzisz czy boisz się nawet innych Polaków.

Nie widzę sensu prowadzenia dyskusji o euro skoro jedynym i koronnym argumentem jest to, że UE to ZŁO.

Dajmy sobie z tym spokój nim Kevez znowu wszystkich podsumuje swoim pokręconym pismem...
I have a cunning plan...
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Jan 03, 2009 1:59 pm

Fieger wrote:poproszę moda o małe poprawki w powyższym poście. Oktawianie ja też potrafię być chamski więc się trochę pohamuj.

Jak widzisz, niektórzy hamstwo hamstwem zwalczają.

Fieger wrote:Jeżeli nie kapujecie, że atakowanie D.T. tylko dlatego, że jest Kaszubem to idiotyzm to teraz porównaj to do mojego textu o Ślązakach (który jak widzę trafił w samo sedno). Zauważasz podobieństwo?

Nikt go nie atakuje w tym temacie dlatego że jest Kaszubem. A wyzywanie ślązaków, kaszubów od wermachtowców jest idiotyzmem...
Denerwuje mnie to, że dla Ciebie najlepiej wyzywa się śląsk od niemców i utrwala się ten dziwny stereotyp, a spotkasz ich tu mniej niż na północy Polski...

Fieger wrote:Różnica pomiędzy tym a wypowiedzią Besteera jest taka, że ja nie mam nic zarówno do Ślązaków, Kaszubów, żołnierzy Wehrmachtu i ich wnuków...a Besteer bierze to na poważnie.

Gdybyś nie miał nic do nich, to świadomie czy podświadomie nie twierdził byś że 3/4 Śląska do wermachtowcy...

Fieger wrote:Czemu mam jechać na północ. Sugerujesz, że na północy Polski to już nie ma Polaków? W takim razie kto? Rozumiem, że w Łodygowicach mieszkają Polacy, a w Olsztynie albo Kętrzynie to już nie?

Na północy spotkasz więcej niemców bo na śląsk przyjeżdza ich znacznie mniej. Nie chodzi mi o samych mieszkańców tylko naprzykłąd niemieckich turystów... A poza tym geograficznie Łodygowice nie leżą na śląsku. Przy ostatnim podziale administracyjnym zostały jednak włączone do woj. śląskiego choć to małopolska. I nie mam jakoś nic przeciwko bo Żywiec już też jest niby śląski :P

Fieger wrote:Piękny pokaz ksenofobii Oktawian :) i to o tyle ohydnej, że nienawidzisz czy boisz się nawet innych Polaków.

Nie wmawiaj mi że jestem ksenofobem, bo walcze ze stereotypami i nie odrzucam innych mówiąc że 3/4 nich to niemcy z wermachtu...
Fieger wrote:Nie widzę sensu prowadzenia dyskusji o euro skoro jedynym i koronnym argumentem jest to, że UE to ZŁO.

Jeżeli ktoś tak uważa to Jego osobista sprawa. Może ma do tego powody. Nie powiesz mi że UE to śnieżnobiałe anioły wyprane w E.

Fieger wrote:Dajmy sobie z tym spokój nim Kevez znowu wszystkich podsumuje swoim pokręconym pismem...

A to juz jest Kevez i jak nie w tym temacie to w innym da nam w kość jeszcze
Last edited by OktawiaN :) on Sat Jan 03, 2009 2:05 pm, edited 1 time in total.
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sat Jan 03, 2009 3:19 pm

NIE/tak dawno /2008_11_08/ UMAR-L na raka RAKOWSKI_ To by-l WIELKI POLAK_ W poro-wnanIU do tego co tu prezentuJ_a co nIEKTO-rzy_ MIMO I-z NIE BY-L NAZIST_A a JedynIE KOMUNIST_A/ PEWNIE W GROBIE BY SI_E PRZEWRACA-L _ZE PORO-WNUJECIE UNIE EUROPEJSK_A DO TZ_ KO-LHOZU_

JES_LI WY NADAL BEDZIECIE PLUGAWI_C NASZ_A UNI_E EUROPEJSK_A TO NADAL BEDE NAZYWAC_ WAS W SPOSO_B MNIEJ PRZYJEMNY DLA WAS_ NP_ OD POLOCZKO-W LI-ZACYCH ty-lkI SWOICH EUROPEJSKICH PANO-W PO TO BY SOBIE KUPIC- JAK TO JEDEN PAN WYZ_EJ JU-Z TROCHE NASZEGO EURO NA ZAPAS CZY TAM INNY JAKI_S LEPSZY TV KTO-RY I TAK BEDZIECIE MUSIELI SPRZEDAC- ALBO ZASTAWIC- JAK NASI PANOWIE NAZIS-CI Z EU WYWALA WAS NA ZBITY PYSK Z ROBOTY I DADZ_A JESZCZE W KOS-C OGONOWOWA_ JAK TO KOLEGA POWY_ZEJ ZASUGEROWAC-:

CAPS WK_LACZONY BY UNIK-AC- tAKIEGO pewnego stylu pISANIA pozbawIONEGO krOPEK to POSTANOWI_LEM NAPISAC- TO Z CAPSEM JEDNYM CI_AGIEM BY BY-LO TROCHE DLA WAS BARDZIEJ CZYTELNE_

FELIETONU NIE BEDZIE _MOZE NASTEPNYM RAZEM JAK PRZESTNIECIE TAK PRZESADZAC- z ORZE_LKIEM W KORONIE bo od TEJ WASZEJ ORZE_LKOWEJ KORONY BOLI mnie JU-Z GL-OWA I MI WRZODY NA JEJ CZUBKU WYCHODZ_A ALBO INNE NOWOTWORY_ I BEDE CORAZ CZES-CIEJ PODNOSIC REKE W SALUCIE RZYMSKIM BY TA KORONA WRESZCIE ZLECIALA I GL-OWA PRZESTA-LA MNIE OD NIEJ BOLEC- gdy tak JA_ PRZY OKAZJI REKA ZACZEPIE_

TYM RAZEM SCIERKI POSZL-Y W DOBR_A STRONE I W DOBRE RECE_ BO Z AUTONOMI_A S_LA_SKA BY-LO BY TAK JAK KOLEGA NAPISA_L /POPIERAM/ A MY DO S_LASKA TESKNIMY BO TAM BYC- WIELE DOBYCH LUDZI I MY BYC- JUZ- TAM NIE RAZ I ONI NAM POMOC WIEC MY IM TEZ POMOZ_EMY TAK JAK TO KIEDYS- NASZ RODAK_

_______
MR KVZ_
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Jan 03, 2009 3:26 pm

Po pierwsze o wiele lepiej zarabiać gdzieś euro czy funty i zmieniać na złotówki żeby tu wydawać niż zarabiać gdzieś euro i wydawać euro.
Po drugie większość sprzedawców zrobi tak że zmieni "zł" na "E" a wartość ceny zostawi,w rezultacie liczcie się z podrożeniem wielu produktów.
Tak więc może gdzieś komuś się poprawi ale większości społeczeństwa pogorszy bo czy zarabiamy 2000 zł czy 500 euro w naszym kraju to i tak będzie mniej niż w innym kraju europejskim z tą walutą prawdopodobnie.
Nie dogonimy w ten sposób ekonomicznie nikogo,walnie nas tylko po kieszeniach.
No i jak ktoś zauważył jesteśmy kraje suwerennym i własna waluta też jest tego wyrazem.
Pozbawianie się suwerenności po kawałku to jak ucinanie ręki po plasterku,bardzo wyszukana tortura.
Ciekawe kiedy (za ile lat) kraje europejskie zrzekną się posiadania włsnych parlamentów i prezydentów na rzecz ludzi w jakieś radzie europejskiej i parlamecie europejskim,lepiej ciasny (umysł) ale własny. :P
Z własnym piekiełkiem możemy sobie jakoś poradzić,z piekiełkiem wspólnotowym już nie bo będziemy tylko jednym głosem z wielu.
Fieger

Postby Fieger » Sat Jan 03, 2009 3:36 pm

daruj sobie Oktawian już to pisałem...

następnym razem dokładnie ci oznaczę, gdzie w moich postach są prowokacje i ironia...może wtedy zrozumiesz właściwe przesłanie i nie będziesz mi przeinaczać moich własnych wypowiedzi...i wreszcie odpiszesz na całość, a nie będziesz punktować poszczególnych części textu ;)

to ja na razie podziękuję. I tak zaszufladkowano mnie jako bezkrytycznego euroentuzjastę, liberała, zwolennika PO, Niemca i pewnie jeszcze jako komunistę i agenta zagranicznego wywiadu :) (to była ironia Oktawianie) Powrócę do dyskusji jak się pojawią bardziej merytoryczne argumenty niż te skopiowane od imć Kurskiego (a to można podciągnąć pod prowokację) :lol:
I have a cunning plan...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Jan 03, 2009 3:54 pm

Z tym Wermachtem,niemcami i takimi tam nie żartujcie tak łatwo,wasze babcie zapewnie nie opowiedzą nam nigdy dokładnie co się działo podczas WWII,kto wie ilu z nas miało dziadków w Wermachcie,nawet takie Kurskiego nie można na 100% wykluczyć. :wink:
Besteer

Postby Besteer » Sun Jan 04, 2009 5:24 am

Szczerze mówiąc, liczyłem na ostry pocisk po mnie i nie zawiodłem się, jak zwykle w tej kwestii. Zdaję sobie sprawę, że mam ostre i mało popularne poglądy, ale nie zamierzam ich póki co zmieniać.

Poza tym, jak można utożsamiać Ślązaków i Kaszubów z Niemcami!? Niemcy to Niemcy, a Ślązacy to Polacy. Chyba nikt mi nie powie, że w trzech powstaniach śląskich walczyli Niemcy. Że Niemcy bronili Westerplatte i budowali Gdynię. Widzę, że nachalna propaganda robi swoje w narodzie. Zresztą, określających się jako Ślązacy jest ok. 100 tys. na 3 miliony zamieszkałych w aglomeracji, więc charakter zjawiska raczej marginalny. Już nam wcisnęli dwujęzyczne tablice w naszych miejscowościach. Niech w zamian postawią dwujęzyczną tablicę na przedmieściach Berlina, bo to prasłowiańska osada była i mamy do niej więcej praw niż oni do naszego Śląska.

PS. Ja na ten przykład dziadka w Wehrmachcie nie miałem ;)
Echo

Postby Echo » Sun Jan 04, 2009 3:20 pm

Podaæ szabelki? ;)

Kiedy ju¿ dojdzie do wymiany z³otego na euro wszyscy bêdziemy narzekali, bo nieodzownie z tym zwi±zane bêd± podwy¿ki. A mi wygodniej nosiæ te same pieni±dze tu, czy tam. Bez k³opotów z porównaniem ceny, przeliczaniem kursów... Kryzys i takie pesymistyczne nastroje w finansach te¿ nie bêd± trwa³y wiecznie.

A Wy siê nie sprzeczajcie, czy polak, czy nie. Obywatelstwo o tym ¶wiadczy to raz, a dwa to, co cz³owiek ma w sercu. :P
Czy ¶l±zak, czy kozak, niemiec, kaszub, czy turek... Obecnie, co za ró¿nica?
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Jan 05, 2009 12:02 am

Echo wrote:A Wy siê nie sprzeczajcie, czy polak, czy nie. Obywatelstwo o tym ¶wiadczy to raz, a dwa to, co cz³owiek ma w sercu. :P
Czy ¶l±zak, czy kozak, niemiec, kaszub, czy turek... Obecnie, co za ró¿nica?
To narodowość bardziej niż obywatelstwo - bardzo ważny czynnik manipulacyjny w demokracji. Państwo Polskie powinno pozwolić obywatelom i firmom używać wielu walut twardych a nie jednej miękkiej.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Besteer

Postby Besteer » Mon Jan 05, 2009 5:40 pm

Tak, dla mnie jest różnica. Uważam, że jako Polak jestem inny od Niemca, a tym bardziej Turka. Dzieli nas historia, uwarunkowania kulturowe, kolor skóry i geny. Obecni lansuje się taki model społeczeństwa wielokulturowego, co już zaczyna doprowadzać do upadku zachodniej Europy (ostatnie zamieszki w Paryżu, gdzie Araby i inna hołota przez kilka tygodni demolowali miasto, bo im państwo socjal zabrało i kazało iść do roboty są tego dobitnym przykładem). Nie mówiąc już o tym, że teraz Araba i Murzyna obrazić nie wolno, bo trafisz pod sąd, a oni w odwecie wysadzą w powietrze metro albo spalą ambasadę jakąś. Więc uważam, że ich społeczeństwo i narody są różne od mojego.

I jeszcze w życiu nie maiłem nie wiadomo jakich kłopotów z wymianą pieniędzy. W każdym mieście jest kantor. Wymiana forsy trwa o wiele krócej niż na przykład pakowanie walizek, a jednak nikt na pakowanie walizek nie narzeka.
Echo

Postby Echo » Mon Jan 05, 2009 6:27 pm

Zrobi³am sobe wyliczankê. Pisaæ, nie pisaæ... Wysz³o pisaæ, choæ rozs±dek podpowiada milczeæ.

Otó¿, gratulujê, Besteer. Widaæ nie masz problemów z walut±, albo ma³o do czynienia z rozliczeniami walutowych zakupów, gdzie ka¿da z faktur musi mieæ okre¶lony kurs ¶redni z danego dnia. Potem nastêpuje zap³ata i pojawia siê ró¿nica kursów, z których nale¿y rozliczyæ siê z fiskusem. Cenê te¿ trzeba ustaliæ w taki sposób, ¿eby zawiera³a ryzyko kursowe.
Je¿eli jadê kupiæ kilka ciuszków, czy na wakacje to, problemu teoretycznie nie ma. ;) Ale, tylko teoretycznie. :twisted:

Twierdzisz, ¿e pakowanie walizek nie jest problemem, bo nikt nie narzeka? :twisted: :twisted: Obiecujê, ¿e zdam Ci relacje z pakowania na wyjazd i, je¶li bêdê w stanie, wykropkujê odpowiednie wyrazy. :P

A, co do ró¿norodnych narodowo¶ci, obywatelstwa, czy pochodzenia... W tym temacie, jednak, siê nie wypowiem...
marol

Postby marol » Mon Jan 05, 2009 6:58 pm

Eszko, z takimi typami się nie dyskutuje, bo sprowadzą Cię do Twojego poziomu a potem wiadomo co...

A nuż okaże się, że jesteś Kaszubką, albo nie daj Boże czarna ;)
(SRVPRC)
Image
Echo

Postby Echo » Mon Jan 05, 2009 7:55 pm

Marolku, a co złego jest w moim poziomie..? :roll: :P

Mialam już dodać, że nie będę prowadziła rozmowy o narodowościach właśnie z tego powodu, że jestem czarną żydówką z Kaszub i kto wie, czy mój dziadek to był mój dziadek? :twisted: :wink:

edit: mówcie mi kiedy krzaczę, bo ktoś się bawił kodowaniem (pewnie ja sama to zrobiłam).
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Jan 06, 2009 2:14 pm

[quote="marol"]A nuż okaże się, że jesteś Kaszubką, albo nie daj Boże czarna[/quote]

W-las-nie_ NIECh -ZyJ-a CzarnI_ Precz z ro-z-owymI_

CZO-LGIem ICH Marol bo to lamy_

Postby Besteer » Tue Jan 06, 2009 2:26 pm

O, kolejny osobisty pojazd po mojej skromnej osobie od wysokopoziomowego Marola :)

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”