Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- w.w.g.d.w
-
Echo
- OktawiaN :)
Proponuje zrobić checkboxa obok mów, który umożliwił by krzyczenie, które z kolei byłoby słychać z zewnątrz w budynkach, oczywiście tylko w pierwszym poziomie budynku, bo w pomieszczeniach takie krzyki nie byłyby słyszalne. I to samo jeżeli któś znajduje się w pomieszczeniach, byłoby słychcać o jeden poziom niżej i wyżej w budynku. Utrudniłoby to naprzykład przetrzymywanie ludzi, oraz skłoniłoby miasta do rozbudowy więzień. Jak dla mnie byłoby przede wszystkim bardziej realistycznie.
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
- lacki2000
Tak, lecz z ograniczeniem do np jednego krzyku na godzinę i dodanie małego procentu zmęczenia.OktawiaNwrote:Proponuje zrobić checkboxa obok mów, który umożliwił by krzyczenie, które z kolei byłoby słychać z zewnątrz w budynkach, oczywiście tylko w pierwszym poziomie budynku, bo w pomieszczeniach takie krzyki nie byłyby słyszalne. I to samo jeżeli któś znajduje się w pomieszczeniach, byłoby słychcać o jeden poziom niżej i wyżej w budynku. Utrudniłoby to naprzykład przetrzymywanie ludzi, oraz skłoniłoby miasta do rozbudowy więzień. Jak dla mnie byłoby przede wszystkim bardziej realistycznie.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
- OktawiaN :)
-
grzybi
- lacki2000
Bardzo, bardzo proszę o procentowe spadanie raz dziennie postępu projektu (o drobny procent) oraz o powolne wypadanie surowców z projektów bez postępu. Dobijają mnie te zaczęte projekty kilkaset lat temu których nie można wykrzyżykować. Jak nikt tego nie zrobi to dajcie mi dostęp do kodu i sam to zrobię! (tylko pierwej backup całego Cantra uczyńcie
)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
- w.w.g.d.w
Tak,to oczywista oczywistość.
Ciekawe jak obciążyłoby bazę takie dodatkowe przeliczanie projektów.
I jak poczułaby się postać gdyby zostawiła schowane surowce w najlepszym miejscu jakie znała czyli niedokończonych projektach i po jakimś czasie wróciła i zobaczyła wszystko rozkradzione (nawet to).
Ach te drobiazgi.
Ciekawe jak obciążyłoby bazę takie dodatkowe przeliczanie projektów.
I jak poczułaby się postać gdyby zostawiła schowane surowce w najlepszym miejscu jakie znała czyli niedokończonych projektach i po jakimś czasie wróciła i zobaczyła wszystko rozkradzione (nawet to).
Ach te drobiazgi.
- Marcia
A moze jakis projekt, ktory trwalby dobrych kilka dni? Po jego ukonczeniu znikalby taki niedokonczony projekt. I dalej mam dwie wersje tegoz pomyslu. Pierwsza znikalby i juz, razem z surowcami. Druga - odzyskiwaloby sie czesc surowcow - powiedzmy polowe, albo np. 25%, 30% czy ilestam...
Strasznie denerwuja mnie rozpoczete kilkaset lat temu wielkie projekty, w ktore wlozono niewiele surowcow, a nikt nie ma ochoty ich konczyc.
Np. calkiem spore miasto i budowa lepianki, w ktora ktos wlozyl powiedzmy kilogram czy dwa blota... kolejna lepianka jest w miescie niepotrzebna, a taka kupa rozwalonego blota straszy ludzi.
ewentualnie ta sama lepianka, ale sa wszystkie surowce i np. 3% pracy.. dalej sytuacja analogiczna.
Strasznie denerwuja mnie rozpoczete kilkaset lat temu wielkie projekty, w ktore wlozono niewiele surowcow, a nikt nie ma ochoty ich konczyc.
Np. calkiem spore miasto i budowa lepianki, w ktora ktos wlozyl powiedzmy kilogram czy dwa blota... kolejna lepianka jest w miescie niepotrzebna, a taka kupa rozwalonego blota straszy ludzi.
ewentualnie ta sama lepianka, ale sa wszystkie surowce i np. 3% pracy.. dalej sytuacja analogiczna.
- lacki2000
w.w.g.d.w wrote:Ciekawe jak obciążyłoby bazę takie dodatkowe przeliczanie projektów.
Aktualnie serwer przerabia jakieś 10tys. zapytań na sekundę. Samo przeliczanie projektów jest co godzinę cantryjską i specjalnie nie obciąża bazy. Jeśli ja proponuję dodatkowe przeliczanie raz na dobę cantryjską to obciążenie będzie niezauważalne dla graczy.
To można surowce schować w projekcie i potem je sobie wyjąć? Widzę, że wiele jeszcze przede mną zielonego do odkrycia...I jak poczułaby się postać gdyby zostawiła schowane surowce w najlepszym miejscu jakie znała czyli niedokończonych projektach i po jakimś czasie wróciła i zobaczyła wszystko rozkradzione (nawet to).
- w.w.g.d.w
Można je schować bo lepiej je włożyć i kiedyś się tym zająć niż zostawić.
Z jednej strony takie projekty to historia,można się dowiedzieć kiedy ostatnio ktoś przebywał w danym miejscu,jak dawno,co robił itd. .
Z drugiej strony też lubię mieć czysto ale co tam,z tymi projektami chyba można żyć (sporo jest takich np zwykłych młotków do których potrzebna stal,nikt stali nie użyje bo to marnotrastwo i nikt by tego nie posprzątał skoro tyle ważniejszych spraw,większość niedokończonych projektów jest właśnie tego kalibru).
Ten pomysł może mieć tylko jakieś znaczenie w uporządkowaniu statków czy budynków gdzie ktoś złośliwie pozakładał projekty ale nawet z tym da się oswoić.
Wszyscy wiemy kiedy to zostanie wprowadzone,przed 2012 nie ma szans.
Z jednej strony takie projekty to historia,można się dowiedzieć kiedy ostatnio ktoś przebywał w danym miejscu,jak dawno,co robił itd. .
Z drugiej strony też lubię mieć czysto ale co tam,z tymi projektami chyba można żyć (sporo jest takich np zwykłych młotków do których potrzebna stal,nikt stali nie użyje bo to marnotrastwo i nikt by tego nie posprzątał skoro tyle ważniejszych spraw,większość niedokończonych projektów jest właśnie tego kalibru).
Ten pomysł może mieć tylko jakieś znaczenie w uporządkowaniu statków czy budynków gdzie ktoś złośliwie pozakładał projekty ale nawet z tym da się oswoić.
Wszyscy wiemy kiedy to zostanie wprowadzone,przed 2012 nie ma szans.
- lacki2000
Jak dla mnie to trochę dziwne rozumowanie ale co tam, cenię sobie różnorodnośćw.w.g.d.w wrote:Można je schować bo lepiej je włożyć i kiedyś się tym zająć niż zostawić.
Dlatego też chcę by proces uwsteczniania projektów był powolny i dochodził do zera i wtedy można usunąć go jedynie ręcznie. A co do zapisów historii to są jeszcze te okropne niezniszczalne notatki, które tez powinny się powoli starzeć i znikać (czytać powoli bo piszę powoli bo jedną ręką walczę z kotem .. ała!).Z jednej strony takie projekty to historia,można się dowiedzieć kiedy ostatnio ktoś przebywał w danym miejscu,jak dawno,co robił itd. .
No i tu wkracza mocny argument - moja wyobraźnia! - moje postacie wprost nie mogą znieść widoku budynków, znaków czy statków złożonych z jednego grama drewna, którego nie można podnieść i schować do kieszeni, bo nie! Leżą sobie takie drewienka z ogromnym schematem domu, znaku czy budynku. Wielu traci cierpliwość przy takich projektach widmach i po prostu je dokańcza klnąc przy tym na uległość systemu względem bałaganiarstwa awanturników. Dobra zasada każdego świata jest taka że się dłużej buduje niż niszczy! No i co się da zbudować to się da zniszczyć/rozłożyć.Z drugiej strony też lubię mieć czysto ale co tam,z tymi projektami chyba można żyć (sporo jest takich np zwykłych młotków do których potrzebna stal,nikt stali nie użyje bo to marnotrastwo i nikt by tego nie posprzątał skoro tyle ważniejszych spraw,większość niedokończonych projektów jest właśnie tego kalibru).
No tak, członkowie ProgD dorabiają przy budowie stadionówWszyscy wiemy kiedy to zostanie wprowadzone,przed 2012 nie ma szans.
- marol
- lacki2000
Ano domyślałem się, że dyskusje na ten temat są toczone od lat, tylko tak jakoś mnie "natchło" ostatnio by zaapelować raz jeszcze, że niezniszczalność w Cantr to dość istotny problem.marol wrote:http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=6235
- w.w.g.d.w
Jeśli chce się na siłę jak najbardziej upodobnić Cantr do Reala co w dłuższej perspektywie jest nierealne biorąc pod uwagę tempo zmian i ich zakres.
Jeśli chce się sprawić by postać cantryjska mogła sama mieć szanse poradzenia sobie w każdej sytuacji bez podnoszenia w niebo oczu i wzywania bogów (czego jestem gorącym orędownikiem) to też może być problem,bynajmniej jednak nie na szczycie listy takich problemów.
Dla ProgD też nie jeśli od tak dawna jest w Accepted Sugestions.
Jeśli chce się sprawić by postać cantryjska mogła sama mieć szanse poradzenia sobie w każdej sytuacji bez podnoszenia w niebo oczu i wzywania bogów (czego jestem gorącym orędownikiem) to też może być problem,bynajmniej jednak nie na szczycie listy takich problemów.
Dla ProgD też nie jeśli od tak dawna jest w Accepted Sugestions.