Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Fri Oct 24, 2008 7:14 pm

Nie wiesz że nie odpowiada się za kogoś. :twisted:
Echo

Postby Echo » Fri Oct 24, 2008 11:00 pm

Ewidentnie widać, że lobbing ma członka :evil: :twisted:
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Oct 25, 2008 9:25 am

Proponuje zrobić checkboxa obok mów, który umożliwił by krzyczenie, które z kolei byłoby słychać z zewnątrz w budynkach, oczywiście tylko w pierwszym poziomie budynku, bo w pomieszczeniach takie krzyki nie byłyby słyszalne. I to samo jeżeli któś znajduje się w pomieszczeniach, byłoby słychcać o jeden poziom niżej i wyżej w budynku. Utrudniłoby to naprzykład przetrzymywanie ludzi, oraz skłoniłoby miasta do rozbudowy więzień. Jak dla mnie byłoby przede wszystkim bardziej realistycznie.
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
lacki2000

Postby lacki2000 » Sat Oct 25, 2008 9:07 pm

OktawiaN :) wrote:Proponuje zrobić checkboxa obok mów, który umożliwił by krzyczenie, które z kolei byłoby słychać z zewnątrz w budynkach, oczywiście tylko w pierwszym poziomie budynku, bo w pomieszczeniach takie krzyki nie byłyby słyszalne. I to samo jeżeli któś znajduje się w pomieszczeniach, byłoby słychcać o jeden poziom niżej i wyżej w budynku. Utrudniłoby to naprzykład przetrzymywanie ludzi, oraz skłoniłoby miasta do rozbudowy więzień. Jak dla mnie byłoby przede wszystkim bardziej realistycznie.
Tak, lecz z ograniczeniem do np jednego krzyku na godzinę i dodanie małego procentu zmęczenia.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Oct 26, 2008 7:07 am

Myślę że ograniczenia nie będą potrzebne, ponieważ miasta raczej zadbają o egzekwowanie kar za krzyczenie.
Naprzykład siekiera w plecach czy coś :P
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
grzybi

Postby grzybi » Mon Oct 27, 2008 9:24 am

No toś mi podsunął pomysła... Mamy takiego jednego krzykacza (bez checkboxów) w mieście... :D

Widziałam miasteczko, w którym stały dwa kamienne znaki. Jeden z nazwą, a na drugim było "Zakaz szeptania". To będą musieli trzeci dostawiać...
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Oct 28, 2008 7:16 pm

Bardzo, bardzo proszę o procentowe spadanie raz dziennie postępu projektu (o drobny procent) oraz o powolne wypadanie surowców z projektów bez postępu. Dobijają mnie te zaczęte projekty kilkaset lat temu których nie można wykrzyżykować. Jak nikt tego nie zrobi to dajcie mi dostęp do kodu i sam to zrobię! (tylko pierwej backup całego Cantra uczyńcie :P )
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Oct 28, 2008 8:43 pm

Tak,to oczywista oczywistość.
Ciekawe jak obciążyłoby bazę takie dodatkowe przeliczanie projektów.
I jak poczułaby się postać gdyby zostawiła schowane surowce w najlepszym miejscu jakie znała czyli niedokończonych projektach i po jakimś czasie wróciła i zobaczyła wszystko rozkradzione (nawet to).
Ach te drobiazgi.
Marcia

Postby Marcia » Tue Oct 28, 2008 11:59 pm

A moze jakis projekt, ktory trwalby dobrych kilka dni? Po jego ukonczeniu znikalby taki niedokonczony projekt. I dalej mam dwie wersje tegoz pomyslu. Pierwsza znikalby i juz, razem z surowcami. Druga - odzyskiwaloby sie czesc surowcow - powiedzmy polowe, albo np. 25%, 30% czy ilestam...

Strasznie denerwuja mnie rozpoczete kilkaset lat temu wielkie projekty, w ktore wlozono niewiele surowcow, a nikt nie ma ochoty ich konczyc.
Np. calkiem spore miasto i budowa lepianki, w ktora ktos wlozyl powiedzmy kilogram czy dwa blota... kolejna lepianka jest w miescie niepotrzebna, a taka kupa rozwalonego blota straszy ludzi.
ewentualnie ta sama lepianka, ale sa wszystkie surowce i np. 3% pracy.. dalej sytuacja analogiczna.
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Oct 29, 2008 12:03 am

w.w.g.d.w wrote:Ciekawe jak obciążyłoby bazę takie dodatkowe przeliczanie projektów.

Aktualnie serwer przerabia jakieś 10tys. zapytań na sekundę. Samo przeliczanie projektów jest co godzinę cantryjską i specjalnie nie obciąża bazy. Jeśli ja proponuję dodatkowe przeliczanie raz na dobę cantryjską to obciążenie będzie niezauważalne dla graczy.
I jak poczułaby się postać gdyby zostawiła schowane surowce w najlepszym miejscu jakie znała czyli niedokończonych projektach i po jakimś czasie wróciła i zobaczyła wszystko rozkradzione (nawet to).
To można surowce schować w projekcie i potem je sobie wyjąć? Widzę, że wiele jeszcze przede mną zielonego do odkrycia...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Oct 29, 2008 2:01 pm

Można je schować bo lepiej je włożyć i kiedyś się tym zająć niż zostawić.
Z jednej strony takie projekty to historia,można się dowiedzieć kiedy ostatnio ktoś przebywał w danym miejscu,jak dawno,co robił itd. .
Z drugiej strony też lubię mieć czysto ale co tam,z tymi projektami chyba można żyć (sporo jest takich np zwykłych młotków do których potrzebna stal,nikt stali nie użyje bo to marnotrastwo i nikt by tego nie posprzątał skoro tyle ważniejszych spraw,większość niedokończonych projektów jest właśnie tego kalibru).
Ten pomysł może mieć tylko jakieś znaczenie w uporządkowaniu statków czy budynków gdzie ktoś złośliwie pozakładał projekty ale nawet z tym da się oswoić.
Wszyscy wiemy kiedy to zostanie wprowadzone,przed 2012 nie ma szans.
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Oct 29, 2008 2:38 pm

w.w.g.d.w wrote:Można je schować bo lepiej je włożyć i kiedyś się tym zająć niż zostawić.
Jak dla mnie to trochę dziwne rozumowanie ale co tam, cenię sobie różnorodność :)
Z jednej strony takie projekty to historia,można się dowiedzieć kiedy ostatnio ktoś przebywał w danym miejscu,jak dawno,co robił itd. .
Dlatego też chcę by proces uwsteczniania projektów był powolny i dochodził do zera i wtedy można usunąć go jedynie ręcznie. A co do zapisów historii to są jeszcze te okropne niezniszczalne notatki, które tez powinny się powoli starzeć i znikać (czytać powoli bo piszę powoli bo jedną ręką walczę z kotem .. ała!).
Z drugiej strony też lubię mieć czysto ale co tam,z tymi projektami chyba można żyć (sporo jest takich np zwykłych młotków do których potrzebna stal,nikt stali nie użyje bo to marnotrastwo i nikt by tego nie posprzątał skoro tyle ważniejszych spraw,większość niedokończonych projektów jest właśnie tego kalibru).
Ten pomysł może mieć tylko jakieś znaczenie w uporządkowaniu statków czy budynków gdzie ktoś złośliwie pozakładał projekty ale nawet z tym da się oswoić.
No i tu wkracza mocny argument - moja wyobraźnia! - moje postacie wprost nie mogą znieść widoku budynków, znaków czy statków złożonych z jednego grama drewna, którego nie można podnieść i schować do kieszeni, bo nie! Leżą sobie takie drewienka z ogromnym schematem domu, znaku czy budynku. Wielu traci cierpliwość przy takich projektach widmach i po prostu je dokańcza klnąc przy tym na uległość systemu względem bałaganiarstwa awanturników. Dobra zasada każdego świata jest taka że się dłużej buduje niż niszczy! No i co się da zbudować to się da zniszczyć/rozłożyć.
Wszyscy wiemy kiedy to zostanie wprowadzone,przed 2012 nie ma szans.
No tak, członkowie ProgD dorabiają przy budowie stadionów :D
marol

Postby marol » Thu Oct 30, 2008 8:30 am

(SRVPRC)
Image
lacki2000

Postby lacki2000 » Thu Oct 30, 2008 6:03 pm

marol wrote:http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=6235
Ano domyślałem się, że dyskusje na ten temat są toczone od lat, tylko tak jakoś mnie "natchło" ostatnio by zaapelować raz jeszcze, że niezniszczalność w Cantr to dość istotny problem.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Oct 30, 2008 7:41 pm

Jeśli chce się na siłę jak najbardziej upodobnić Cantr do Reala co w dłuższej perspektywie jest nierealne biorąc pod uwagę tempo zmian i ich zakres.
Jeśli chce się sprawić by postać cantryjska mogła sama mieć szanse poradzenia sobie w każdej sytuacji bez podnoszenia w niebo oczu i wzywania bogów (czego jestem gorącym orędownikiem) to też może być problem,bynajmniej jednak nie na szczycie listy takich problemów.
Dla ProgD też nie jeśli od tak dawna jest w Accepted Sugestions.

Return to “Sugestie”