Akcje reklamowe Cantr II

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Luke

Postby Luke » Wed Jul 16, 2008 7:30 pm

Besteer, jak dla mnie, to zbliżasz się do optymalnego rozwiązania. :D
Moim zdaniem brzmi nieźle, reszta to kosmetyka, drobiazgi, z którymi sobie poradzisz. Treść jest też dość fajna emocjonalnie: nie jest ani zbyt drętwa ani znów zbyt nachalna. Poczekaj może jeszcze na opinie innych i jedź z tym dalej. :D

Ode mnie wyrazy uznania za zapał i pracowitość.

Co do kłopotów technicznych, poczekajmy może, aż Marol wróci na forum. Bo na razie, jak widzę, PM do niego jeszcze nie przeczytany, znaczy że chwilowo go nie ma na posterunku.
[*]...
Marcia

Postby Marcia » Wed Jul 16, 2008 9:16 pm

Ostatnia wersja calkiem dobra :) jak pisal Luke, drobne kosmetyczne poprawki zostaly.

Podziwiam Cie za zapal i pisanie tego kilka razy wciaz od nowa:)

A Marolowi pozwolmy na kilka dni urlopu.. Niech sobie chlopak wypocznie :D moze przez ten czas Cantr sie nie zawali... a nawet jesli to niektorym graczom tez przydaloby sie kilka dni odpoczynku... ;)
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jul 16, 2008 9:34 pm

Witaj!

Słyszałeś już o Cantr II, MMORPG innym niż wszystkie?

Wybaczcie, ale kiedy czytam ten tekst, to przed oczyma zjawia mi się Z. Chajzer.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Echo

Postby Echo » Wed Jul 16, 2008 10:45 pm

A moim zdaniem nie jesteście obiektywni. Kolega napisał tyle i tyle należy dać. Już w pierwszych słowach zawarł sedno i to jest ważne. Jeśli ktoś chce poczytać, bo nie jest pewien, to znajdzie więcej przekonujących argumentów. A powiedzcie mi. Dlaczego mam wrażenie, że moja klawiatura jest wyprana?! :shock: :lol:

A tu tekst tylko po krótce okrojony. :)

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować coś odmiennego, coś, czego być może nikt z Was jeszcze nie widział. Wpierw jednak zapytam: czy nie marzyła Wam się kiedyś gra, która łączy wszystkie inne gry, która byłaby swoistą syntezą czegoś na kształt Civilization, The Sims, Tycoon'ów i kilku innych znanych tytułów? Czy zdarzało Wam się, że mieliście w ciągu dnia zbyt dużo zajęć i nie mogliście dojrzeć np. swojej floty w Ogame? Czy przedkładacie grywalność nad graficzne wodotryski, fabułę nad kolorowe, trójwymiarowe światy, z których wieje nudą?

Jest takie coś - to Cantr II. Klasyczna gra typu MMORPG, oparta o przeglądarkę, nic nie musicie instalować! Można grać np. poprzez Firefoxa. I to wystarczy! Żadnych instalacji, wielogigabajtowych plików i całodniowego ściągania.
Być może miałeś kiedyś już styczność z podobnymi produktami, nagle wyskakuje komunikat w stylu: "wyślij SMS-a za 3,50 zł + VAT, to pozwolimy Ci na uzyskanie kolejnego levelu". Nasza gra jest inna. Tu nie płacisz za nic, ale to absolutnie za nic! Można oczywiście ofiarować coś na grę, ale nie dostaniesz za to żadnych przywilejów.

Teraz trochę o samej fabule, założeniach gry. Zasadniczym celem, dla którego powstał Cantr, jest symulacja rozwoju społeczeństw. Tutaj możesz zostać każdym, od króla, przez prezydenta, po podróżnika czy zwykłego robotnika. Ogranicza Cię jedynie Twoja własna pomysłowość oraz społeczeństwo, w którym aktualnie się znajdujesz. Możesz stworzyć nawet 15 postaci, ale musisz pamiętać, by tak nimi grać, aby "nie znały" się one wzajemnie. Dostępnych jest czternaście stref językowych, wszystkie one położone są w jednym świecie, więc możliwe są kontakty międzykulturowe. Problemów z "polskością" gry nie ma - przetłumaczono już w zasadzie cały interfejs, a strefy są tak rozlokowane, by gracze danego języka byli skupieni w jednym regionie (który oczywiście, jeśli chcą, mogą opuścić). Dodam jeszcze, że Polacy stanowią po Anglikach drugą co do liczności grupę graczy, tylko niewiele im ustępując.

Wszystkie postacie rodzą się gołe i wesołe w wieku dwudziestu lat i dopiero wtedy mogą zacząć swoje życie. Można zacząć zbierać surowce na własny biznes, można podjąć sie pracy u kogoś... możliwości jest tyle, ilu jest graczy. Z czasem, jak w prawdziwym życiu, zyskujemy awans społeczny. Chciałbym zauważyć, że w Cantr awansują nas inni gracze, społeczeństwo, a nie sztuczny system narzucony przez autorów gry. Tak samo inne czynniki, jak ustrój, religia czy ekonomia nie są nam narzucane i możemy sami je sobie zdefiniować. I to właśnie według mnie przesądza o potędze tej gry - tworzymy ją my, gracze, a nie programiści.

Jednak bez nich gra oczywiście by nie działała. I tutaj kolejna niespodzianka - programistą może zostać każdy, kto czuje się na siłach, ma pojęcie o grze i pewną wiedzę techniczną. Cantr jest bowiem tworzony społecznie, a ludzie, którzy się tym zajmują (wolontaryjnie) podzieleni są na sekcje (mamy więc programistów, tłumaczy, departament kontrolujący przestrzeganie zasad, etc.). Wszystkie one składają się z graczy, takich jak ja.

Teraz może trochę o tym, jak zacząć. Gra znajduje się pod adresem http://www.cantr.net/ . Przywita nas zielone menu główne, gdzie możemy się zarejestrować. Przed rozpoczęciem gry warto zajrzeć do Wiki, szczególnie na podstronę "Pierwszy dzień w Cantr". Pomoże nam to uniknąć wielu rozczarowań, gdyż, jak już mówiłem, jest tu nieco inaczej niż w innych grach przeglądarkowych. W razie czego, dostępne jest forum, na którym starsi gracze z chęcią udzielą pomocy nowicjuszom (oczywiście, możemy tam też dyskutować na wiele innych ciekawych tematów, do czego gorąco zachęcam). Wraz z kanałem IRC i webzinem, tworzy ono potężny kanał wymiany informacji, rozmów i poglądów między graczami.

Podsumowując, zielony świat, który opętał mnie jakieś dwa lata temu, jest naprawdę godny polecenia. Nie wymaga wiele czasu, a dla osób z dużą wyobraźnią będzie przez wiele wieczorów stanowił źródło dobrej rozrywki. Od Ciebie zależy, czy będzie jeszcze ciekawiej i zabawniej na polskich wyspach.

Do zobaczenia na http://www.cantr.net/ !

PS. Jeśli macie jakieś pytania odnośnie gry, to walcie do mmie śmiało!
Echo

Postby Echo » Wed Jul 16, 2008 10:52 pm

Teraz, poniżej dodam swoje uwagi. ;) Chcemy gracza który poświęcał dotychczas swój czas simsom? Czy chcemyv tego, który słyszał o simsach i o innych (tak jak ja) ale miał te gry gdzieś? 8) :lol:
Besteer

Postby Besteer » Thu Jul 17, 2008 7:02 am

Cytat:
Witaj!

Słyszałeś już o Cantr II, MMORPG innym niż wszystkie?

Wybaczcie, ale kiedy czytam ten tekst, to przed oczyma zjawia mi się Z. Chajzer.

Ale wiara ten proszek kupuje, a to chyba o to chodzi ;)

@Echo - chcemy wszystkich graczy, może się wyrobią ;) Pomożemy im w tym!

Powiedzcie mi też, z tych drobnych zmian kosmetycznych, co powinienem poprawić, bo a nuż coś przeoczę? (Nowa wersja oczywiście niedługo ;) )
pipok

Postby pipok » Thu Jul 17, 2008 7:46 am

Tycoon'ów
Bez apostrofu.
Można grać np. poprzez Firefoxa. I to wystarczy!
Lepiej: "Internet Explorera, Firefoksa, Opery" - będzie od razu wiadomo, że gra nie wymusza korzystania z konkretnej przeglądarki, nie jest pod żadną optymalizowana ani autor żadnej w tekście nie faworyzuje - poleca grę.
Chciałbym zauważyć, że w Cantr awansują nas inni gracze, społeczeństwo, a nie sztuczny system narzucony przez autorów gry.
Lepiej chyba zmienić wprowadzający zwrot na inny? Całość jest napisana bardzo potocznym językiem, "chciałbym zauważyć" brzmi tu nieco sztucznie.
Cantr jest bowiem tworzony społecznie, a ludzie, którzy się tym zajmują (wolontaryjnie)
Może: ochotniczo, bez wynagrodzenia?
Pyroman

Postby Pyroman » Thu Jul 17, 2008 10:35 am

piszecie to jakby to było przemówienie na publicznym wystąpieniu.. no tak zbyt oficjalnie moim zdaniem.. może zamiast takich wstępów walnąć coś takiego:

Ostatnio szperałem w necie i natknąłem się na taką dziwną stronę projektu Cantr. Po bliższym przyjrzeniu się temu dziwadłu stwierdziłem że to gra RPG... bla bla bla no coś w tym klimacie żeby zaciekawić ludzi a nie od razu wychwalać o jakie Cantr jest wspaniałe.. na niektórych to działa całkowicie odwrotnie od zamierzonego skutku
Luke

Postby Luke » Thu Jul 17, 2008 12:38 pm

Pyroman wrote:Ostatnio szperałem w necie i natknąłem się na taką dziwną stronę projektu Cantr. Po bliższym przyjrzeniu się temu dziwadłu stwierdziłem
Przykro mi, ale na mnie właśnie takie teksty działają odpychająco.
Dlaczego? Bo są przede wszystkim nieszczere, a kłamstwo nie zachęca. Facet reklamuje grę, w którą (jak się domyślamy) zapewne gra, i o której sądzi, że jest świetna, a jednocześnie udaje, że ją ostatnio przypadkiem znalazł, i jeszcze mówi, że wyglądała dziwnie.
Po drugie samo słownictwo "dziwną stronę", "dziwadłu" wcale nie zachęca. Takie sformułowania nic nie niosą, nic nie przekazują odbiorcy. Mogą wręcz być odebrane jako określenia pejoratywne. Co w tej stronie dostrzegłeś dziwnego? Ja na przykład uważam, że jest ona całkiem w porządku.
[*]...
Elm0

Postby Elm0 » Thu Jul 17, 2008 12:53 pm

No wybacz, ale wygląda to lepiej niż wyżej wspomniane chajzerostwo, które dla mnie brzmi, jakby reklamujący miał potencjalnych graczy za bandę idiotów, skoro karmi ich tekstami: "nowa, super gra, nic nie musisz płacić ani instalować" i sztucznym entuzjazmem.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Besteer

Postby Besteer » Thu Jul 17, 2008 3:02 pm

Ostatnio szperałem w necie i natknąłem się na taką dziwną stronę

Jak ja widzę tak rozpoczynającą się reklamę, to nawet nie czytam dalej. A zaczyna się tak 90% reklam rozsyłanych na GG.

"nowa, super gra, nic nie musisz płacić ani instalować"

A to moim zdaniem wcale nie jest takie oczywiste, 90% gier MMORPG wymaga bulenia niezłej kasy, więc moim zdaniem darmowość jest dużym atutem. Gdy ja szukałem gry dla siebie, to z miejsca odrzucałem te, za które trzeba coś płacić. No i tak znalazłem Cantra.
mocny92

Postby mocny92 » Thu Jul 17, 2008 4:38 pm

Besteer wrote:90% gier MMORPG wymaga bulenia niezłej kasy, więc moim zdaniem darmowość jest dużym atutem. Gdy ja szukałem gry dla siebie, to z miejsca odrzucałem te, za które trzeba coś płacić. No i tak znalazłem Cantra.

I 80% tych gier ma w "reklamówce" napisane że są głównie darmowe, wszystkie te ulepszacze expa do poziomu więcej niż 1lvl/rok są całkowicie opcjonalne. Mnie też to męczyło...

W tych wszystkich reklamach najważniejsze jest to że "za pieniądze nie dostajesz żadnych przywilejów". Wtedy ludzie na prawdę wiedzą że opłaty są opcjonalne.
Wszystko można co nie można - byle z lekka i z ostrożna!
Skarbniq

Postby Skarbniq » Thu Jul 17, 2008 6:41 pm

Uważam, że rozwodzenie się nad każdym zdaniem takiego tekstu jest mało celowe ;) Ważne żeby link pojawiał się często i w odpowiednich miejscach a wtedy cel zostanie osiągnięty i populacja znów (na jakiś czas) skoczy do góry.
Pyroman

Postby Pyroman » Thu Jul 17, 2008 7:53 pm

a może coś w stylu:

Zastanawiałeś się kiedyś nad tym czy istnieje jakiś rodzaj gry w którą nigdy nie grałeś, gra która daje Tobie dowolne możliwości i nie ogranicza twoich decyzji, gra w której możesz zostać każdym kim tylko wyśnisz, gra w której praktycznie wszystko jest zależne od graczy? sprawdź projekt Cantr
www.cantr.net

i tu miejsce na dalszy ciąg.. którego i tak 90% społeczeństwa w pełni nieprzeczyta
pipok

Postby pipok » Fri Jul 18, 2008 6:01 am

Pyroman wrote:gra która daje Tobie dowolne możliwości
Litości! Przestańcie z tą reklamową nowomową! Zaimek w tym zdaniu nie jest akcentowany. Poprawna forma to:
Gra, która daje Ci dowolne możliwości.

:evil:

Return to “Ogólne dyskusje”