Leming wrote:
XXX mówi: "*wzrusza ramionami i kładzie się w jakimś wygodnym miejscu; zanim zasypia przygląda sie jeszcze gwiazdom, by chociaż częścią siebie pojąć istotę tego świata - jego historię, opowieści, przygody i emocje; wzdycha zmęczony i zasypia sycąc się falami, których głos mimo, że jednostajny nigdy nie ogłusza*"
I co z takimi zrobić? Pytanie retoryczne, odpowiedź w tytule wątku, mój wpis nie jest off-topem - to tak dla jasności, żeby ktoś mi zaraz nie zaczął tłumaczyć. Jedyna dobra strona tego typu opisów to ta, że zaczynam coraz większą uwagę zwracać na to, co pakuję "do gwiazdek" moim postaciom.
Leming wrote:Co do tego gracza, o którym piszę w poprzednim poście - mnie się wydaje, że ma jakiś pomysł na postać. świetnie by było, gdyby się nie zniechęcił, zabijać też go nie będę (i wcale nie przede wszystkim dlatego, że "jeśli mógłbyś", a moja postać nie może

). Ale. Nie wiadomo, czy zagląda na forum. A czy jest jakiś sposób na delikatne wyjaśnienie w grze, że to, co pisze, to jednak przesada? Przecież moja postać nie zapyta jego postaci, czy jego postać ma na czole mały ekranik, na którym się wyświetla, o czym akurat myśli. Moja postać nie wie, co to ekraniki.

Nie ma sposobu, jeśli ten ktoś nie uważa, że to przesada.
Przykład:
Postać A: *spojrzała na dopiero co przebudzonego* Witaj i ty, młody mężczyzno ... *nie chciała użyć zbyt namiętnych słów, by nie zostać przypadkiem okrzyknięta uwodzicielką miasta X*
Spróbowałam, może za mało delikatnie:
Postać B: „OOC: Proszę, przeczytaj, na forum może, co piszemy w gwiazdkach. Opisujesz tylko i wyłącznie swoje zachowanie, a nie myśli czy przypuszczenia. Dziękuję za uwagę
Odpowiedź:
Postać A: "OOC: Nie pouczaj mnie, jestem nieco doświadczoną graczką ... staram się radzić sobie sama..."
I za chwilę kolejne:
Postać A: "*podała mu ciasteczko, więcej nie mogła mu pomóc, jedyne, co jeszcze zrobiła to krzykła* Coś się z nim dzieje! *i poszła na wzgórza*" oraz
*po chwili w milczeniu przeniosła wzrok na X, starając się zrobić groźną twarz ... no i udało się jej, ale zapewne nie uda się jej nastraszyć Y, a tym prędzej Z...*"
Wymiękłam. Może nie powinnam ooc. Może za bardzo mnie ostatnio wszystko drażni i przesadzam. Może...