--------------------------------
Mars:
Post tymczasowo edytuje - nie minelo 4 dni od smierci Twoich postaci, i nie mozesz do tego czasu ujawniac informacji o ich smierci. Gdy 4 dni uplyna, sam wkleje Twoj post w to miejsce ponownie, lub mozesz zrobic rowniez to osobiscie. Dziekuje, i prosze o przestrzeganie zasad nawet po zakonczeniu gry.
Po niemal 700 dniach gry zalogowałem się na konto i nacisnąłem krzyżyk. Pierwsza moja postać urodziła się dnia 1294 – był to Matix I. Teraz jest dzień 1988. Odeszłam uśmiercając siedem postaci. Matixa (II), Gotherika, Kannę, Kreona, Sepię, Krelę, Żorka. Prócz tego miałem kilkanaście innych postaci: Matixa (I), Matixis, Morta, Farestosa, Colnę, Torkę, Szamana, Koris, Tancerzam Usula i Ribana. Opowiadanie historii każdego z nich mijałoby się z celem.
Odchodzę. Powodów jest kilka. Wyjeżdżam za granicę do Belgii na prawie dwa miesiące. Nie chciałem pozostawiać po sobie martwych dusz i nie miałem komu pozostawić swoich postaci. Były tez inne powody. Uśmierciłem siebie na forum. Byłem zły na ludzi, którzy bez żadnego mocniejszego powodu spowodowali odejście bardzo wartościowych ludzi, którzy nadawali kształt światowi Cantra. Dzięki nim gra była ciekawa. Odszedł Gnom, WojD, Agnieszka. Ludzie do których żywiłem większy lub mniejszy szacunek. Moderatorom Cantra jednak to nie przeszkadzało. Na ich miejsce pojawiły się rzesze nowych graczy – noobów, dzieci neostrady, trolli i innych elementów marginesu. Niewielu z nich potrafiło utrzymać grę na należytym poziomie. Postacie przemyślane i wystudiowane zostały zastąpione przez rozgadane, dobrze opisywane matoły, które nie potrafiły jednak wypełnić swoje życie niczym głębszym.
Z drugiej strony większość postaci stworzyłem z mocnym pomysłem, który do niedawna realizowałem. Sepia założyła zakon, który miał się przerodzić w nowy ruch religijny. Zadbałem o zaplecze intelektualne. Matix napisał niejedną opowieść. Zadbałem o jakość wypowiedzi. Kanna śpiewała pojedyncze wiersze. Zadbałem o piękno. Nie brakowało mi potknięć. Zwłaszcza przez pierwsze sto dni gry. Ma na sumieniu wiele wykroczeń, które tłumaczę jedynie własną głupotą i brakiem doświadczenia. Nigdy jednak nie znalazłem się w rankingu osób docenionych. Moja praca została trochę niezauważona.
Niedawno opuściłem forum w nadziei, że mi to pomoże. Żywiłem urazę do Cantryjczyka za jego „polityczne” decyzje.
Kolejnym powodem jest coraz większe zaangażowanie w sprawy tego świata. Cantr jest światem nierzeczywistym, a ja wracałem do „reala”. Zacząłem pisać, myśleć, rozwijać swoją filozofię. Założyłem niedawno
politycznego bloga w którym poruszam tematy moralności, polityki, filozofii i sztuki. Dwa z moich felietonów zostały opublikowane w pewnym lokalnym medium:
www.miastowroclaw.pl –
„Śladem zagubionych pojęć...” oraz
„Święto czy żałoba? Powstanie Warszawskie ‘44”.
Odchodzę! Może kiedyś wrócę i przywrócę do życia niektóre postacie. Może stworzę nowe.
Życzę wam przyjemnej gry. Może będzie do czego wracać. Mam nadzieję…
Matix
PS. Dwie prośby. Jedna do moderatorów. Niestety wkrótce wyjeżdżam i nie jestem w stanie dotrzymać zasady 4 dni. Proszę o zrobienie dla mnie wyjątku i nie kasowanie tego posta. Druga sprawa – chętnie pojawię się na zjeździe Cantryjczyków jeśli takowy się odbędzie. Kontaktować się można ze mną przez maila –
mbli1@wp.pl, albo przez Bziura, który jest moim bratem.
Matix 1294 1490 Polski
Matixis 1294 1503 Polski
Matix 1295 1988 Polski
Gotherik 1297 1988 Polski
Mort 1302 1500 Polski
Kanna 1304 1988 Polski
Farestos 1318 1496 Polski
Colna 1318 1502 Polski
Torka 1320 1507 Polski
Kreon 1320 1988 Polski
Sepia 1320 1988 Polski
Szaman 1325 1812 Polski