Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Thu Apr 12, 2007 11:15 am

Aa, widze, że ktoś zauważył spację między nawiasami. Otóż, jest to spacja wstawiana tam z premedytacją, czego odgadnięcie pewnie dużo nikomu nie zajęło. Tak samo postępuję z każdym tego typu znakiem, uważam, że tak jest ładniej i estetyczniej, no, ale każdy ma na ten temat własne zdanie.

Ja jak nie wiem jak coś napisać to z reguły znajduję inne słowo na przekazanie tego co chce przekazać. ;)

PS. Staram się pisać z polskimi znakami. A, od nastepnego posta wszystko przepuszczam przez worda, chcecie to macie :P
Leming

Postby Leming » Thu Apr 12, 2007 11:22 am

Wkurza mnie, jak ktoś przepuszcza wszystko przez Worda i myśli, że to załatwia sprawę, podczas gdy wcale nie oznacza to eliminacji wszystkich literówek...
znajduję inne słowo na przekazanie tego co chce przekazać

Tego na przykład Word nie załatwi.

Inny przyklad: "dochody" i "odchody". Są w słowniku. Word nie wyłapie. Konsekwencje? Ja już znam... 8)

PS. Wkurza mnie, jak komuś nie chce się wziąć do roboty, więc odkłada to, ile może, a w zamian pi..... głupoty na forum... 8)
bast

Postby bast » Thu Apr 12, 2007 11:25 am

Averus Wolfmaster wrote:Aa, widze, że ktoś zauważył spację między nawiasami. Otóż, jest to spacja wstawiana tam z premedytacją, czego odgadnięcie pewnie dużo nikomu nie zajęło. Tak samo postępuję z każdym tego typu znakiem, uważam, że tak jest ładniej i estetyczniej, no, ale każdy ma na ten temat własne zdanie.

Akurat Twoje zdanie nic tu do rzeczy nie ma. Jakie "tego typu znaki" jeszcze masz na mysli jeśli wolno wiedzieć? Spacji miedzy nawiasami sie nie stawia, tak samo jak przed przecinkiem czy kropką (to są właśnie "znaki tego typu" przez niektórych zwane interpunkcyjnymi).

Leming ja nie do Ciebie cię odnosiłam tylko do Averusa.

Sama błędy robię, większość to literówki, czasem coś poważniejszego i póki ktoś mnie nie zirytuje durnym komentarzem typu "mnie to nawet kropka..." się nie odzywam.

Tych którzy cierpią przez moją twórczość radosną przepraszam, pewnych rzeczy się nie da przeskoczyć choć walczę z tym jak mogę (wierzcie mi, że sporo wyłapuję i poprawiam przed wysłaniem jednak jeżeli tylko czas na to mam). Staram się za to rekompensować braki na innych polach ;)

And the light of a fading star
Is what you were, is what you are
Like the glow that christens the moon
You shone too soon, you shone too soon
pipok

Postby pipok » Thu Apr 12, 2007 11:57 am

Averus Wolfmaster wrote:jak nie wiem, jak coś napisać, to z reguły znajduję inne słowo na przekazanie tego, co chcę przekazać.
:P
polujący pipok lewonożny
(Ukłoniki dla Bast, także za pseudonim)
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Thu Apr 12, 2007 12:03 pm

bast wrote:
Akurat Twoje zdanie nic tu do rzeczy nie ma. Jakie "tego typu znaki" jeszcze masz na mysli jeśli wolno wiedzieć? Spacji miedzy nawiasami sie nie stawia, tak samo jak przed przecinkiem czy kropką (to są właśnie "znaki tego typu" przez niektórych zwane interpunkcyjnymi).

Leming ja nie do Ciebie cię odnosiłam tylko do Averusa.

Sama błędy robię, większość to literówki, czasem coś poważniejszego i póki ktoś mnie nie zirytuje durnym komentarzem typu "mnie to nawet kropka..." się nie odzywam.

Widzę, że przez ujawnienie swoich odczuć estetycznych stałem się zły i podły, no cóż... Uważam, że moje zdanie w sprawach typu 'czy zostawić miejsce między gwiazdką, a samym emotem albo nawiasem' ma znaczenie. Co do kropek, nie koniecznie sam brak kropki, ale ich nadmiar to coś co potrafi mnie doprowadzić do bardzo niemiłych odczuć, zdarzają się artyści którzy przytrzymają przycisk tak długo jak akurat im się zachce i potem jest zdanie kończone 5-8 kropkami.

Przkro mi, że Cie irytuję bast, ale to jest moja mała mania i nie zamierzam jej zarzucać. ;)

PS. Moja samowolka dotyczaca spacji nie odnosi się do przecinków, kropek itp.

Powtórzę kolejny raz, nie jestem na polu stylu i ortografii idealny, ale jest to dla mnie sprawa ważna i za każdy błąd, którego nie znajdę w swojej wypowiedzi potem musze się nadenerwować na samego siebie.

Edit: Pipok starczy chyba już złośliwości. Oczywiście, może źle to odbieram...
bast

Postby bast » Thu Apr 12, 2007 12:08 pm

Averus wierz mi, że stawianie spacji przed i po znakach interpunkcyjnych nie jest sprawą dowolną i uznaniową. Pisz jak chcesz, uświadamiam jedynie, że popełniasz błąd waląc spację gdzie Ci się podoba.

Na przyszłośc radzę się kierować zasadą "nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe". Próbujesz pouczać w kwestiach, o których chyba sam masz blade pojęcie, to mnie jedynie wkurza a nie sama Twoja osoba.
Last edited by bast on Thu Apr 12, 2007 12:37 pm, edited 1 time in total.

Leming

Postby Leming » Thu Apr 12, 2007 12:11 pm

bast wrote:stawianie spacji przed i po znakach interpunkcyjnych nie jest sprawą dowolną i uznaniową

Ma rację.

Proponuję zamknąć sezon polowań na Averusa i zacząć się pastwić nad tymi, co w ogóle nie wiedzą, co znaczy "interpunkcja" i "spacja". *rozgląda się za swoją ulubioną bronią*
pipok

Postby pipok » Thu Apr 12, 2007 12:14 pm

Leming wrote:Proponuję zamknąć sezon polowań na Averusa i zacząć się pastwić nad tymi, co w ogóle nie wiedzą, co znaczy "interpunkcja" i "spacja". *rozgląda się za swoją ulubioną bronią*
*podaje Lemingowi stalowy topór bojowy*
Leming

Postby Leming » Thu Apr 12, 2007 12:20 pm

*ginie rozplaskany pod ciężarem stalowego topora bojowego, stanowczo zbyt wielkiego jak na taką niewielką istotkę*
2rf

Postby 2rf » Thu Apr 12, 2007 12:32 pm

bast wrote:Na przyszłośc radzę się kierować zasadą "nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe." Próbujesz pouczać w kwestiach, o których chyba sam masz blade pojęcie, to mnie jedynie wkurza a nie sama Twoja osoba.

Najpierw zamknąć cudzysłów, potem kropka.
:lol: Możemy się tak poprawiać w nieskończoność. To bez sensu. Proponuję nie zwracać uwagi na takie pierdoły i tępić tylko rażące błędy typu "...ktury wzioł..."
"We're alone inside - that'll never change" / Riverside
bast

Postby bast » Thu Apr 12, 2007 12:39 pm

poszlam poprawić :oops:
non stop takie literowki robie, pisanie "nei" zamiast "nie" to juz norma niestety u mnie, dlatego nie poprawiam ludzi chyba, że ktos mi z innych powodow podpadnie :wink:

edit: żebyście wiedzieli ile, w swoim czasie, zajelo mi wbicie do łba jak sie "który" pisze :roll:
Last edited by bast on Thu Apr 12, 2007 12:54 pm, edited 2 times in total.

robin_waw

Postby robin_waw » Thu Apr 12, 2007 12:51 pm

Leming wrote:PS. Wkurza mnie, jak czasem trzeba kilka dni czekać w grze na odpowiedź na najprostsze pytania...

Cantr jest grą powolną i przystępując do gry musisz sobie zdawać sprawę, że są tacy co logują się raz na kilka dni, to nie Ogame.

Takie jest jedno z założeń tej gry, jeżeli to Cię denerwuje to nie jest to gra dla Ciebie.
tehanu

Postby tehanu » Thu Apr 12, 2007 12:53 pm

z tym "nei" i "nie" mam tak samo..
gorzej jak się zdarzy: "zdycha" zamiast "wzdycha" :oops:
bast

Postby bast » Thu Apr 12, 2007 12:59 pm

tehanu wrote:z tym "nei" i "nie" mam tak samo..
gorzej jak się zdarzy: "zdycha" zamiast "wzdycha" :oops:

:lol:

Leming

Postby Leming » Thu Apr 12, 2007 1:10 pm

robin_waw wrote:Cantr jest grą powolną i przystępując do gry musisz sobie zdawać sprawę, że są tacy co logują się raz na kilka dni, to nie Ogame.
Takie jest jedno z założeń tej gry, jeżeli to Cię denerwuje to nie jest to gra dla Ciebie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że sa tacy, co się logują raz na kilka dni. Ale nie zgodzę się, że Cantr jest grą powolną, ponieważ zdarzają się w nim świetnie zorganizowane akcje, przeprowadzane dosłownie w ciągu kilku minut, jesli nie sekund, które potrafią postawić na głowie życie całej społeczności.
Nie wymagam bynajmniej tego, żeby każdy 24 godziny na dobę siedział przed komputerem. Ale myślę, że łatwo wyobrazić sobie sytuację, w której na przykład postać przybywa do osady, w której prawa wyraźnie głoszą, że nie wolno niczego wydobywać bez zgody mieszkańców, ani niczego podnosić z ziemi. Postać jest głodna i umiera, bo przez sześć dni nie udało jej się doprosić zgody na zebranie sobie jedzenia, a bardzo chciała być praworządna. Niemożliwe? 8)

Return to “Ogólne dyskusje”