Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

AUTO

Postby AUTO » Mon Oct 23, 2006 1:03 pm

robin_waw wrote:Ciekawe czy dało by sie sterroryzować duże miasto skierowując do niego stado słoni i blokując wszystkie drogi ucieczki tym zwierzętom.

Też o tym myślałem. Wyobraźcie sobie szarżę 50 słoni na Vlotryan :twisted:
Rydygier

Postby Rydygier » Mon Oct 23, 2006 1:09 pm

robin_waw wrote:Czyli idzie sobie zwierzaczek drogą patrzy jakaś szmata wisi na końcu i wraca, myśli sobie nareszcie odpocznę a tu figa bo na drugim końcu drogi znowu ktoś szmatę powiesił i mamy takiego wiecznego tułacza.

Ciekawe czy dało by sie sterroryzować duże miasto skierowując do niego stado słoni i blokując wszystkie drogi ucieczki tym zwierzętom.

Mnie się sie ten pomysł nie podoba, wolę klatki i zagrody dla zwierząt.

Och, bez obaw. To by tylko zwiększało szansę na migrację, nie ją wymuszało. Szczerze mówiąc miałem na myśli wpływ raczej znikomy (choć zauważalny przy licznej faunie, czyli, powiedzmy, ze stada słoni migruje przeciętnie 10% dziennie, potem coraz mniej procent tych, co zostały, bo odstraszacz traci skuteczność, a poniżej dziesięciu osobników efekt byłby prawie żaden). Można też zrezygnować z kierunkowości i po prostu: fladry zwiększają szansę na emigrację zwierząt w dowolnym kierunku, zaś wabiki zwiększają szansę na imigrację z dowolnego kierunku... pomysł z drogami jest niejako uboczny, jako odpowiedź na ostatnie żądania możliwości transportu zwierząt i trudności ze spełnieniem propozycji ze względu na "niematerialność" fauny. Takie rozwiązanie po prostu obchodzi ten problem bokiem.
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Mon Oct 23, 2006 1:47 pm

marol wrote:
dstankiewicz wrote:A ja mam taka propozycje, zeby dodac cos takeigo jak 'Automatyczne wysylanie raportow na maila'. Czesto jest tak, ze ktos 'zbiera' raporty, a przez powiedzmy dwutygodniowy brak internetu traca kilka(nascie) raportow ktorych nie da sie juz odzyskac. Gdyby byla opcja automatyczneog wysylania, to nie trzebaby nic przyciskac, codziennie raport sam by sie wysylal.
Kiedyś tak było, jednakże wygenerowanie dziennie raportów dla tysięcy postaci o jednej porze i wysłanie tysięcy maili jest zadaniem przekraczającym możliwości serwera.
To moze w takim razir zrobic tak, zeby mozna bylo wyslac raporty z wiecej niz szesciu dni? Powiedzmy zeby bylo tam 14 (dwa tygodnie) tych odnosnikow
Rydygier

Postby Rydygier » Mon Oct 23, 2006 1:48 pm

Czuję, że trochę zamotałem, więc powiem krótko, że myślą przewodnią pomysłu jest umożliwienie graczom próby zmniejszenia (bądź zwiększenia) populacji zwierząt w danej lokacji inaczej, niż poprzez polowania lub ich brak.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Mon Oct 23, 2006 3:07 pm

Twoj pomysl Rydygier jest calkiem calkiem z jednym "ale".Zanim sie odstraszy na takiej dziewiczej plazy zwierzeta i zmniejszy do rozsadnej ilosci to raczej podroznik n iedozyje tej chwili :wink: .

Moze jesli chodzi o flandry to bylyby takie zagrody/pomieszczenia dla cantryjczykow gdzie mozliwosc atatku zwierzat bylaby mniejsza(bo zwierze moze wejsc ale o wiele zadziej)?Oczywiscie w srodku mozna byloby widziec wszystko co na zewnatrz i wydobywac surowce.Po jakims czasie tez by sie takie pomieszczenie psulo i "znikalo" jak przedmiot (i mozna by bylo to przenosic w ekwipunku).Takie cos pomiedzy przedmiotem a budynkiem,mozliwe ze dosyc trudne do zrobienia z punku widzenia programisty ale bardzo przydatne.
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Oct 24, 2006 8:06 am

Wiesz, że coś bardzo podobnego przyszło mi wczoraj do głowy? Taki rodzaj prymitywnych "zasieków" z kolczastych krzaków otaczających osadę. W Afryce tambylcy bronią się w ten sposób przed lwami na przykład. Koncepcja mi się podoba. Powinno być to szybkie w budowie (a surowce rozważny podróżnik przywiózłby ze sobą) i zapewniać niemal całkowitą ochronę. Tymczasowość takiej budowli także jest dobrym pomysłem.
Artur

Postby Artur » Tue Oct 24, 2006 8:24 am

a moze po prostu palenie ognisk zniechecajace zwierzeta do atakow? dodac nowy projekt do small fire pit, automatyczny jak w pieczeniu chleba, np. 100g drewna dziennie spalane, wrzucamy drewno, ogien sie pali a zwierzeta nie atakuja...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Oct 24, 2006 10:12 am

Tez ciekawe jako jedna z opcjii.
Kto ma duzo drewna moze poszpanowac :P
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Oct 25, 2006 11:16 am

A mi sie widzi ze na motorach powinno sie wiecej miescic. Sami zobaczcie:

http://aistigave.hit.bg/Logistics/

Co na to RD? :)

Ten facet z butelkami to chyba gaz przewozi.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Oct 25, 2006 1:41 pm

Argumentacja niezła :) Ale Motocykle są z założenia pojazdami zwiadowczymi, i takimi też pozostaną. Wiem, że to boli, mnie również, ale gdybyśmy dali im np. 20 kg ładowności to prawdopodobnie wypchnęłyby wszystko inne z rynku. Już prędzej byłbym za znacznym ograniczeniem ładowności slupa.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Artur

Postby Artur » Wed Oct 25, 2006 2:42 pm

hmm, z wiki pojmuje ze w motorze crossowym zmiesci sie czlowiek z 8kg obciazeniem, zgadaza sie czy wejdzie wiecej? acha, i ktos wspominal kiedys ze zwiekszyla sie pojemnosc motoru szosowego, jak to teraz wyglada, bo w angielskiej wiki pisze ze wejdzie czlowiek i 20kg towaru, chyba ze zle odczytuje... moglby mi to ktos wyjasnic? bo ta wiki to jakos malo jasna ...
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Oct 28, 2006 11:23 am

W motocrossa wchodzi człowiek + 8860 gram
w szosowego powinno wejść 20200 gram, ale nie sprawdzałem doświadczalnie. A co tam popisali w wiki?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Artur

Postby Artur » Sat Oct 28, 2006 11:26 am

czyli jak mam przy sobie 10kg to juz sie nie zmieszcze do motoru? kijowo... bardzo kijowo... nie mozna by tego chociaz zmienic zeby wchodzil czlowiek z 15kg obciazenia? bo to jakies dziwne jest...
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Oct 28, 2006 12:11 pm

Nie można. W tym cały sens tych motorów
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Oct 29, 2006 12:14 am

Obrobka zywnosci liczniczej
Podobnie jak to jest ze zwykla zywnoscia. Kiedys wszyscy sie zywili surowym ryzem, marchewka, ziemniakami itp. Pozniej uatrakcyjniono gotowanie, dodano wiele przepisow, nieprzerobiona zywnosc stala sie mniej wydajna wagowo itp...
A leki? powinno byc to samo. Wiecej obrobki lekow, nowe przepisy, cos co daloby sie robic z celuli, pomidorow, jablek, winogoron, jagod... Samo zbieranie i uzywanie prosto z krzaka to malo. Gdzie miejsce dla znachorow, bulgoczacych kociolkow, wywarow? Warzenie, suszenie, mieszanie, gotowanie lekow...
RD, myslicie nad tym? Eliksiry to nie wszystko, za dluga droga, znaczenie w grze maja marginalne jesli wogole. Jakby bylo cos posredniego miedzy eliksirami a zwyklymi owocami z krzakow, to zainteresowanie tym w grze u postaci moze wzrosnie. A skoro marchewke mozna solic, smazyc itp to czemu nie taka cebule?
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.

Return to “Sugestie”