cos dla ludzi z netem w Vectrze

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Artur

cos dla ludzi z netem w Vectrze

Postby Artur » Wed Oct 18, 2006 6:01 pm

zawsze myslalem ze Vectra to gowno, a dzisiaj dowiedzialem sie o ciekawym myku, jak to juz wiecie to sie nie smiejcie, jestem zamkniety na informacje i dlatego tak pozno, ale jak ktos nie wie to moze mu sie spodobac:

otoz chodzi o laczenie sie z netem przez specjalny serwer proxy vectrowy :P dzieki tem , majac lacze 128kbps, mialem wczesniej transfery okolo 10 kb/s, a teraz mam 30 kb/s i rownolegle z nim 15 kb/s z programu p2p... i do tego podobno to jest legalne i oficjalne :D takze transfery co najmniej 3 razy wieksze dla kazdego lacza, czyli jak ktos ma 512 to moze wyciagnac ponad 1mbps 8)

a jak to zrobic? niesamowicie kurde latwo :twisted: mam firefoxa, opisze jak, w operze chyba podobnie, a jak ktos ma IE to niech natychmias instaluje firefoxa :P

otoz wchodzimy w zakladke Narzedzia, potem w opcje, i ustawienia polaczenia, zaznaczamy pole "wlasna konfiguracja proxy" i w miejsce HTTP wpisujemy: 194.246.108.3 a w pole port: 8080, i ODZNACZAMY pole uzywaj tego samego proxy dla wszystkich protokolow, powinno byc od razu odznaczone, ale upewnijcie sie... i tyle, uruchamiamy ponownie firefoxa, wchodzimy na stronke z szybkimi serverami, np.
http://dobreprogramy.com/
sciagamy jakis program i przezywamy szok :twisted: :twisted: :P :P

dodaje: to jest legalne i oficjalne, enjoy :wink:
marol

Re: cos dla ludzi z netem w Vectrze

Postby marol » Wed Oct 18, 2006 6:23 pm

Artur wrote:(...) mialem wczesniej transfery okolo 10 kb/s, a teraz mam 30 kb/s i rownolegle z nim 15 kb/s z programu p2p... (...)
:shock: kb/s czy kB/s?
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Oct 18, 2006 6:24 pm

Podejzewam, ze Arturowi chodzilo o "kiełbasy"...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Wed Oct 18, 2006 7:03 pm

Przyznaje, Artur mowi prawde ;) Ja tez mam neta z Vectry, kiedys u mnie w miescie byla to Dami. I teraz uzywam ciagle skryptu automatycznej konfiguracji do proxy. Mam neta 512 i jak normalnie ciagnie mi z predkoscia ok. 63, to przy ustawionym tym skrypcie mam ponad 130 ;)

EDIT

A umnie ten serwer proxy nie odpowiada ;) To musi byc dla kazdego miasta oddzielnie
Ula

Postby Ula » Wed Oct 18, 2006 7:18 pm

hmm... a skad macie wiadomosci o serwerze dla danego miasta? Mozna to gdzies znalezc?
Image
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Wed Oct 18, 2006 7:30 pm

Nie wiem, mi powiedzial o tym znajomy, ktory troche sie na tym znal i wypytywal o takie rzeczy adminow sieci. Ja mam proxy ustawione na w3cache.dami-rz.pl . Dami-rz.pl to adres do serwera glownego sieci o ile sie nie myle
marol

Postby marol » Wed Oct 18, 2006 7:46 pm

Tak w ogóle to nie wiem skąd to zaskoczenie. Serwer proxy to serwer, który (m.in.) pośredniczy w przeglądaniu stron internetowych, przy okazji je zapamiętując. Dzięki temu następny użytkownik nie musi ściągać ich z odległego serwera, lecz z serwera proxy. Nic tutaj nadzwyczajnego. Wiele sieci wręcz zmusza do używania serwera proxy.

A tu macie krótką listę: http://proxy.net.pl/polskie.html
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Oct 18, 2006 8:10 pm

Marolu nie wiem co ty taki zdziwiony to co dla nas jest oczywiste nie kazdy musi wiedziec. A powiem ze nawet sporo ludzi tego niestety nie wie.
Artur

Postby Artur » Thu Oct 19, 2006 6:32 am

no ja nie wiedzialem, sie dowiedzialem i u mnie dziala :P jezeli trzeba inny serwer dla kazdego miasta to sory, znam tylko dla swojego :wink: ale slyszalem ze kazda siec ma takie cus, tyle ze nie kazda chyba ujawnia... slyszalem jeszcze o jednym ciekawym myku, otoz teraz transfer ze strony zwiekasza sie mniej wiecej 2krotnie, ale uzywajac programu FlashGet, czy jakos tak, mozna zwiekszyc jeszcze dodatkowo, nie wiem jak dokladnie to zrobic, cos tam z laczeniem transferow z p2p i HTTP...

marol wrote:Tak w ogóle to nie wiem skąd to zaskoczenie.l

Artur wrote:jak to juz wiecie to sie nie smiejcie, jestem zamkniety na informacje

:wink:
Artur

Postby Artur » Thu Oct 19, 2006 7:37 am

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t26008.html

moze tutaj znajdziecie pomoc w ustawieniu tego proxy, pisza ze nie wszedzie dziala...
Quijo

Postby Quijo » Thu Oct 19, 2006 1:28 pm

Ja sie tam nie musze bawic jakimis proksam, bo predkosc przy sciaganiu dochodzi mi czasem do 200 :D
http://www.gks-murcki.com
Forien

Postby Forien » Thu Oct 19, 2006 1:31 pm

a dla neostrady macie jakies tricki?
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Quijo

Postby Quijo » Thu Oct 19, 2006 1:32 pm

Ja znam dobry trick na neostrade. Zmien ja na cos innego :)
http://www.gks-murcki.com
Forien

Postby Forien » Thu Oct 19, 2006 1:37 pm

gdyby to zalezalo odemnie :D
Image

"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Snake

Postby Snake » Thu Oct 19, 2006 6:06 pm

a ja myślałem że Vectra to taki w miarę porządny samochodzik :twisted: a tu taki myk ;)
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”