zla waga przedmiotow?

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

myszaq

zla waga przedmiotow?

Postby myszaq » Tue Oct 03, 2006 2:53 pm

przegladalem wiki, konkretnie strone z najnowszymi zmianami, i rzucilo mi sie w oczy to, ze nowe instrumenty, niezaleznie od ilosci surowcow, jakie trzeba na nie uzyc wage maja ustawiona na 1450 gram. w grze tego nie sprawdzilem, ale jako ze info w wiki jest wprowadzane bezposrednio z bazy przez bota, to chyba tak samo bedzie... chodzi o akordeon, rog, okaryne i, o zgrozo, harmonijke... :P

link: http://cantr.net/mwiki/index.php/Recent ... _-_Objects
robin_waw

Postby robin_waw » Tue Oct 03, 2006 3:20 pm

Widocznie jest to olowiana harmonijka
myszaq

Postby myszaq » Tue Oct 03, 2006 3:23 pm

olowiana harmonijka z drewna i stali... patrz, czego to ludzie nie wymysla... :P
Forien

Postby Forien » Tue Oct 03, 2006 3:25 pm

robin... harmonijke sie robi z 800* (załóżmy... to tylko przykład!) gram stali... to i tak nie moze wazyc 1450! :shock:

to na pewno jest blad, ktory trzeba zglosic RD ;)

*podalem tylko przyklad... wiem ze sie robi ja z czego innego i na pewno nie taka ciezką...
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
myszaq

Postby myszaq » Tue Oct 03, 2006 3:27 pm

z 10 gram, byles blisko :P a ten temat uwazam wlasnie za zgloszenie tego...
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Oct 03, 2006 5:02 pm

Tak, to błąd. Zaraz się poprawi ;)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Marcin24

Postby Marcin24 » Tue Oct 03, 2006 5:17 pm

A mnie ostatnio strasznie rozbawiło to że do zrobienia 2kg błota potrzba 4kg piasku i 1kg wody :D No jak to jest możliwe powiedzcie mi???

http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Jama_b%C5%82otna
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Oct 03, 2006 5:26 pm

Co do insrumentów...

No tak, jakiś bonusowy fragment kodu dolepił się przy kopiowaniu, przez co waga była wpisana dwukrotnie, i program oczywiście wybrał tą większą :)

Dla ścisłości, w bazie danych były błędy przy rogu i akordeonie, ale nie zauważyłem nic nadzwyczajnego okarynie - powinna ważyć 150 gram.

Marcin24 wrote:A mnie ostatnio strasznie rozbawiło to że do zrobienia 2kg błota potrzba 4kg piasku i 1kg wody :D No jak to jest możliwe powiedzcie mi???

Nie wiem, nie moja działka!
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Mattan

Postby Mattan » Tue Oct 03, 2006 6:31 pm

Marcin24 wrote:A mnie ostatnio strasznie rozbawiło to że do zrobienia 2kg błota potrzba 4kg piasku i 1kg wody :D No jak to jest możliwe powiedzcie mi???

Zabawne to jest, że wyroby ważą tyle co materialy użyte do ich produkcji. Zawsze są jakieś odpady które zmniejszają wagę wyrobu. Wióry, opiłki, okrawki itp.

A nie razi cię to, że żelaza jest też mniej niż użytych do produkcji surowców i ze stalą jest tak smo i nawet co dziwniejsze przybywa jej w stosunku do użytego w produkcji stali żelaza.

EDIT:
Żelazo wytapiamy z rudy, a stal to stop żelaza i domieszki węgla. W Cantrze podczas wytopu stali masz potrzebne żelazo i węgiel - część z niego jako opał, część bezpośrednio jako składnik...

Wiem to było coś na kształt ironii, że jedno go dziwi, a drugie nie. A propos ciekawe skąd bierze się węgiel w stali jak paliwem jest propan.
Last edited by Mattan on Tue Oct 03, 2006 7:24 pm, edited 1 time in total.
Elm0

Postby Elm0 » Tue Oct 03, 2006 6:55 pm

Żelazo wytapiamy z rudy, a stal to stop żelaza i domieszki węgla. W Cantrze podczas wytopu stali masz potrzebne żelazo i węgiel - część z niego jako opał, część bezpośrednio jako składnik...

A zabawne jest to, że wielki topót bojowy waży 300 gram...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Susel

Postby Susel » Tue Oct 03, 2006 7:04 pm

Elm0 wrote:A zabawne jest to, że wielki topót bojowy waży 300 gram...

Samo w sobie takie zabawne nie jest bo Cantr ma zupelnie inny system wagowy... Ale jesli dodac do tego ze taki luk czy gitara wazy prawie dwa razy tyle to sie robi ciekawie.. :D
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Oct 03, 2006 10:01 pm

Bo to gitara stworzona specjalnie do Heavy Metalu :wink:

Wage rzeczy przydałoby się zmienić, jeśli nie jest statycznie to może warto tak zrobić.
Ni Ni Ni Ni!
Artur

Postby Artur » Wed Oct 04, 2006 6:51 am

glowice topora wazy 300 , plus drzewce 450, to razem tysiac picset sto dziewicset, czyli sporo jak na cantryjskie realia :wink:
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Oct 04, 2006 5:34 pm

Mattan wrote:EDIT:

Wiem to było coś na kształt ironii, że jedno go dziwi, a drugie nie. A propos ciekawe skąd bierze się węgiel w stali jak paliwem jest propan.

Propan jest związkiem węgla, dla tych co w szkole chemii nie mieli :)
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Jun 25, 2007 8:18 pm

Wracając do tematu ciężarów to dla mnie niewyobrażalne są kopalnie wapienia zbudowane z 4 bali i 2 belek (za Wiki) gdy 1 bal wykonuje się z 500 gram tarcicy. Nie nazwałbym takiego elementu "Balem na sto par"...
Może się czepiam bo w Cantrze nieco jest inny system wagowy ale mniej niż półkilowy bal (nie wspominając o belce) jest ponad siły mej zapracowanej wyobraźni.

A wspominając o belce (z 250gram tarcicy):
pl.wikipedia.org wrote:Belka oznacza również, w potocznym znaczeniu, każdy podłużny drewniany element konstrukcyjny o znacznym przekroju, zgodnie z Polskimi Normami taki element musi mieć przekrój od 120 x 200 mm do 220 x 280 mm.
Biorąc pod uwagę np. gęstość drewna sosnowego to cantryjska belka o normowanym przekroju nie będzie raczej podłużna 8)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!

Return to “Ogólna pomoc”