Ekonomia w grze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Scorup

Postby Scorup » Fri Jun 16, 2006 11:45 pm

Gnomie, nie chce mi się już z Tobą użerać. Podsumuje to tak.

Wojd wrote:Można takie sprawy dyskutować - ale nie planować konkretne posunięcia.

Nie mniej jednak - proponuję wstrzymać się z dalszymi uwagami - albo zmienic rozważania na bardziej ogólne.

Tymi słowami Wojd podsumował tamten topic. Były tam konkretne propozycje stworzenia pewnej instytucji finansowej. Gdyby do czegoś takiego doszło, byłoby to niewątpliwie czerpanie z wiedzy OOC. W tym topicu dyskusja była ogólnie o ekonomii. Przedstawiono parę faktów, o których trzeba pamiętać również i w Cantr, nie przedstawiono jednak żadnych konkretnych pomysłów, ani propozycji. Czerpanie z tego wątku nie będzie łamaniem NZ chociażby z tego powodu, że wiedza tu zawarta jest wiedzą ogólnodostępną.
Image
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Jun 16, 2006 11:57 pm

marol wrote:Mnie zastanawia ta wypowiedź, szczególnie w obliczu faktu, iż to forum istniało, jak jeszcze KeVes nie wiedział co to jest Cantr.

Żartujesz? Zobacz sobie kiedy dołączyłem do forum i zdziwisz się, że bardzo szybko po tym jak zostało założone, a śledziłem jego powstawanie praktycznie od początku... Gram w Cantr znacznie dłużej niż to forum powstało. Śledziłem nawet jego poprzednią formę na yahoo groups, z której to wyemigrowało na prywatne forum, z uwagi na ogromną ilość spamu jaka tam trafiała (jak ktoś jest dociekliwy to może poszukać na yahoo).

Ale drogi Marolu, cokolwiek by Gnom nie napisał, to ja nie uzurpuje sobie prawa stawiania się ponad w osądach czy coś. Gnomowi chodziło zapewne o tematy które ja napisałem i są przylepione z zasadami na forum. One są jednak na tyle logiczne i przejrzyste, że każdy mógł napisać to samo kto jest na tyle kumaty. Jednak w tym temacie wyraziłem swój głos, że post taki jak tamten o banku nie podoba mi się za bardzo, ale kiedyś bym był bardziej skłonny do interwencji, teraz mi to leży. Być może przez to, że moja postać ma już w pewnym sensie wdrażanie banku za sobą i jej raczej nikt o łamanie NZ nie oskarży w tym wypadku, ale poczuj się teraz jak ktoś inny chce zrobić to samo... Takie tematy to powinny być oznaczane przynajmniej napisem [spoiler] itp. Nie każdy jaksiewtograj jest na tyle kumaty by wiedzieć jak w realu funkcjonują banki, a chyba nie chcemy by nagle tak jak każda osada ma zakaz kłusowania nagle pojawiały się tam dziwne banki wszystkie na jedne schemat jaki ktoś wymyślił na forum?
Last edited by KVZ on Sat Jun 17, 2006 12:07 am, edited 1 time in total.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Gnom

Postby Gnom » Sat Jun 17, 2006 12:05 am

marol wrote:Mnie zastanawia ta wypowiedź, szczególnie w obliczu faktu, iż to forum istniało, jak jeszcze KeVes nie wiedział co to jest Cantr.

Nie będę odpowiadał, bo KeVes doskonale zrobił to za mnie i ujął świetnie to co miałem na myśli. Co chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości.
marol

Postby marol » Sat Jun 17, 2006 12:06 am

Sorry, KeVes, nie doceniłem Cię :) Miało to na celu zwrócenie uwagi Gnomowi, że zasady forum ustala jednak ktoś inny... lecz przedobrzyłem. Zaś w sprawie tego topiku pozwolę sobie poprzeć zdanie Scorupa. Choć nie ja na forum rządzę.
Gnom

Postby Gnom » Sat Jun 17, 2006 12:08 am

marol wrote:Miało to na celu zwrócenie uwagi Gnomowi, że zasady forum ustala jednak ktoś inny...

Ależ Gnom to doskonale wie. Ale zasady na polskim forum <b>sformułował</b> KeVes i chyba wciąż się one przez ten czas nie zmieniły. I dokładnie to miałem na myśli. Choć może faktycznie nie wyraziłem tego wystarczająco jasno. :)
marol

Postby marol » Sat Jun 17, 2006 12:10 am

Ano właśnie. Pmyślałem, iż sądzisz, że KeVes ustalił zasady forum ("zasady (...) na forum (...) są napisane przez KeVesa"). KeVes je jedynie "przełożył" na polski, za co cześć mu i chwała. :)

Edit: A tak w ogóle to nieładnie kłócić się z moderatorem. Nawet ja tego nie robię :D Tylko zaśmiecamy topik...
Gnom

Postby Gnom » Sat Jun 17, 2006 12:15 am

marol wrote:KeVes je jedynie "przełożył" na polski, za co cześć mu i chwała. :)

To miałem właśnie na myśli choć może nie sformułowałem tego najlepiej. Ale KeVes mimo to się domyślił o co mi chodziło. :P

Ale tak czy owak: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sat Jun 17, 2006 12:26 am

marol wrote:Sorry, KeVes, nie doceniłem Cię :) Miało to na celu zwrócenie uwagi Gnomowi, że zasady forum ustala jednak ktoś inny... lecz przedobrzyłem. Zaś w sprawie tego topiku pozwolę sobie poprzeć zdanie Scorupa. Choć nie ja na forum rządzę.

Spoko, wiem, że nie miałeś na myśli nic złego, a moje pycha pcha mnie do pisania takich postów jak powyższy ;) Oboje wiemy, że zasady ustala GAC, a ja jako członek LD mogę je conajwyżej tłumaczyć na polski, a jako członek-aspirant PD pilnować by je przestrzegano. Od moderowania forum jest już natomiast CD. My możemy za to jako PD zwracać im uwagę gdy zauważamy nieprawidłowości, lub coś co może stanowić naruszenie zasad. W tym przypadku mam pewne obawy. Być może nie tak silne jak za dawnych czasów działania polskiego forum, ale one są jednak. No i padła nawet nazwa nowej waluty, więc nie mam pewności czy nie została np. złamana zasada 4 dni.

I jeszcze raz powiem, że nie powinno się niczego planować na forum co ma być zrealizowane w grze i chyba obaj się w tym zgodzimy. Chciał byś by np. pojawiały się na forum opisy jak ktoś planuje pokonać postać Diary itp? I żeby było by to szczegółowo omawiane? Albo nie tak dosłowanie na nią, ale np temat "jak przejąć osadę w ciągu 10 dni".

EDIT: Pytanie więc jest: Dlaczego planowanie akcji militarnych ma podlegać innym zasadom niż planowanie ekonomiczne? Inna piłka czy coś? Ja jestem przeciwny jednemu i drugiemu.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
WojD

Postby WojD » Sat Jun 17, 2006 9:01 am

To i ja wtrącę 7 groszy ;)

Aby być w zgodzie z zasadami na forum:

1. nie należy planować konkretnych rozwiązań, które mogą zostać wdrożone w grze (np. sposób działania banków)
2. nie należy analizować istniejących już w grze rozwiązań, które mogą mieć wpływ na postępowanie postaci (np. wiarygodność poszczególnych banków)
3. nie należy omawiać konkretnych wydarzeń w grze o ile może miec to wpływ na działania postaci (np. chwilowa lub permanentna nieaktywność banku)
4. nie należy szczegółowo prezentować istniejących w grze systemów społecznych, politycznych i ekonomicznych (natychmiast jest to klonowane i wprowadzane w nowych osadach - patrz np. Bojvingowie <> Wardzingowie)
5. należy unikać autorytatywnych ocen jakichkolwiek postaci, społeczności czy sytuacji w grze (automatycznie wpływa to na stosunek mniej wyrobionych graczy do tych postaci, społeczności i sytuacji)
6. należy wystrzegać się podawania jakichkolwiek faktów związanych z grą z wyjątkiem ogólnych informacji dotyczacych świata Cantr oraz jego mechaniki
7. bezwzględnie należy unikać pisania czegokolwiek na forum, bo złamie się wszystkie powyższe zasady ;)

Dobra - trochę to ironiczne - ale taka jest prawda. Dobrym graczom forum nie przeszkadza. Mnie nie obchodzi to, co wiem OOC czy z forum i prawie nie zdarza mi się z takich informacji korzystać. Pisze prawie, gdyż nawet przy 100% dobrej woli i nie takim znowu małym doświadczeniu czasami nie wiem skąd coś wiem.
I często stanowi to problem, gdyz ogranicza swobodę moich postaci, które nie są pewne czy mogą gdzies popłynąć, coś powiedzieć lub ustosunkować się do jakiejść sytuacji...

Kilkanaście postaci, lektura forum, rozmowy z innymi graczami, wiedza pozostała z PD i ProgD miesza się w głowie... Trzeba by być komputerem a nie człowiekiem, by to do końca oddzielić.

Dlatego lepiej jednak naprawdę unikać podawania przesadnie szczegółowych informacji poza grą - to duże utrudnienie. Jasne, że jesteśmy ciekawi. Jasne, że w realnym świecie mamy w tej chwili dosyć pełną informację o tym, co dzieje się w kazdym zakątku kuli ziemskiej. Ale nie zawsze tak było - a Cantr jest na etapie rozwoju takim, że informacja nie roznosi się natychmiastowo - i tak na razie powinno zostać.

Jeśli ktoś chce stworzyć bank, religię, państwo - niech szuka inspiracji w życiu, własnych doświadczeniach, internecie, grze - ale niech nie kopiuje doświadczeń i pomysłów innych graczy przedstawianych na forum. BY tego uniknąć - najlepiej o takich rzeczach tu nie pisać... Tyle.
==============
PRUT

Postby PRUT » Sat Jun 17, 2006 1:15 pm

To ja tez się wypowiem - a co mi tam

Kiedys myślałem byłem, podobnie jak KeVes bardzij rygosrystycznie nastawiony do kwestii opisywania róznych rzeczy na forum i wykorzystywania wiedzy ooc. Ale każdy kto sadzi że nie wykorzystyuje wiedzu ooc w grze jest hipokrytą. Tak jak powiedział Wojd - tego się nie da oddzielić.

Pomysły wynalezione w jednym miejscu z prędkością świata pojawiają się w innych, bo jeżeli jedna z postaci (a wraz z nią gracz) dowie się czegoś nowego i ciekawego, to zmiania sie sam gracz i przez to także inne jego postacie, niezaleznie od jego woli - po prostu zmienia się punkt widzenia.

To tłumaczy dlaczego nagle, w jednej chwili i mniej więcej wszedzie pojawiły:
• sledgehammery i drewniane tarcze
• kolorowe mapy
• urzedy państwowe i systemy polityczne
• statki
• sierpy jako broń
i inne

Łatwo w grze wytłumaczyć jednoczesne pojawianie się pomysłów przypadkiem, poza tym sa zawsze w jakis tam sposób zmodyfikowane, co nie zmienia faktu, że inspirowane sa wiedza ooc.

I wracając do tematu banków.
Opis systemu bankowego w tak ogolnej formie nie różni się niczym od opisu uzbrojenia, taktyki wojennej (w jednym wątku była rozmowa co robić w czasie ataku piratów i nikomu to nie przeszkadzało), produkcji, sytemów politycznych itp. To tylko mechanika gry.

P.S. Poza tym niezwykle trudno jest stworzyc taki system bankowy żeby sprawnie działał. Nawet jesli ktos poczyta tu sobie o pomysłach, może nie miec mozliwosci w grze by choćby w minimalnym stopniu system taki zainplementować. Aby system zadzialał potrzebna jest silna gospodarka i dobry system polityczny - inaczej nie ma szans. Do tej pory jeszcze nikt takiego nie stworzył mimo, że temat wałkowany jest juz od dawna :wink:
etoommo

banki-baranki

Postby etoommo » Mon Jun 26, 2006 5:38 pm

Od tego co ja napisalem do zrobienia prawdziewgo banku jest jak od pierwszej wedzarnii do duzego miasta... A o systemie kwitow dluznych mozna poczytac wpisujac do google :pierwsze pieniadze:, wiec wogole nie rozumiem calej krytyki , nie nastawiajacej sie odziwo na wymienione punkty tylko na sam fakt zaistniena takiego postu!!??

Poza tym co to jest za argument ,ze powstana takie same banki!!?? Czy wy myslicie ,ze PKO czy BPH a moze City dzialaja na innych zasadach???

Pierwszy musi powstac bank miejski czy panstwowy a pozniej prywatyzacja wszystkiego bez tego moga sobie zarzadcy osad tylko pomarzyc o bankach i o najszybszym rozwoju... Dopoki beda to samowystarczalne komuny nie ma szans na bardzo szybki rozwoj... W pierwszym silnym miescie gdzie sie uda rozdzielic polityke od gospodarki tj. miejsca wydobywcze od zarzadcow miasta przez koncesje na wydobycie dla firm prywatnych moze system bankowy zadzialac...

PRECZ Z KOMUNA GOSPODARKA W PRYWATNE RECE!!!
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Jun 26, 2006 5:58 pm

We Vly były nawet firmy, ale co? Chyba to już upadło... Zresztą nie wiem, nie mam tam postaci teraz.
etoommo

Postby etoommo » Mon Jun 26, 2006 6:59 pm

mogly byc ale bez banku to nie ma sensu... Jak myslicie dlaczego stopy procentowe sa tak wazne dla gospodarki?? Poniewaz dla rozwoju wlasnosci prywatnej niezbedny jest pieniadz... A prywatne firmy sa lepiej rozwijane i bardziej sie o nie dba bo naleza do osoby najbardziej zainteresowanej...

Moj pomysl jest taki ,ze trzeba sie zdecydowac, stopniowo oczywiscie, na prywatyzacje wszystkiego...
Na przyklad przy produkcji stali...
Powstaje firma 3os ktora zajmuje sie wydobyciem hematytu kupujac od miasta koncesje na jego wydobywanie , przez co miasto tez zarabia, powstaje kuznia ,ktora kupuje ten hematyt jak i reszte surowcow robiac niezbedne narzedzia do wydajniejszego wydobycia hematytu i tak sie to po kolei rozwija powstaja itd...

Sprywatyzowac mozna to w sposob bardzo prosty przez emisje akcji wsrod wszystkich obywateli, kazdy dostaje pare procet z firmy i deklaruje co chce robic wedlug umiejetnosci i pozniej ci ktorzy chca miec na przyklad cale jedno stanowisko wydobywcze moga odkupic lub wymienic sowja czesc zakladu krawieckiego...

To jest tylko przyklad tego jak mozna doprowadzic do stworzenia systemu bankowego w Cantrze... BARDZO LUZNY WIEC PROSZE SIE NIE CZEPIAC...

Mam liberalne poglady jezeli chodzi o gospodarke ooc: oczywiscie... I dlatego denerwuje mnie ten komunizm w Cantr trzebaby przejsc z systemy dystrybucji dobr przez misto na system wolnego rynku:)
nemo49

Re: banki-baranki

Postby nemo49 » Mon Jun 26, 2006 7:22 pm

etoommo wrote:PRECZ Z KOMUNA GOSPODARKA W PRYWATNE RECE!!!

PRECZ Z PRYWATNYMI RENCAMI !!!
GOSPODARKA W RENCE KOMUNY :D
AUTO

Postby AUTO » Mon Jun 26, 2006 7:30 pm

Niektóre komuny mają się całkiem nieźle ;)

Ja też jestem liberałem, ale w Cantr komuna się sprawdza pod warunkiem, że nikt się nie wyłamuje i nie trzeba rozliczać nikogo z jego pracy. Ale za jakiś czas zapewne pojawią się spore problemy i powoli wszystko zacznie ewoluować w stronę gospodarki wolnorynkowej.

Return to “Ogólne dyskusje”