To i ja wtrącę 7 groszy
Aby być w zgodzie z zasadami na forum:
1. nie należy planować konkretnych rozwiązań, które mogą zostać wdrożone w grze (np. sposób działania banków)
2. nie należy analizować istniejących już w grze rozwiązań, które mogą mieć wpływ na postępowanie postaci (np. wiarygodność poszczególnych banków)
3. nie należy omawiać konkretnych wydarzeń w grze o ile może miec to wpływ na działania postaci (np. chwilowa lub permanentna nieaktywność banku)
4. nie należy szczegółowo prezentować istniejących w grze systemów społecznych, politycznych i ekonomicznych (natychmiast jest to klonowane i wprowadzane w nowych osadach - patrz np. Bojvingowie <> Wardzingowie)
5. należy unikać autorytatywnych ocen jakichkolwiek postaci, społeczności czy sytuacji w grze (automatycznie wpływa to na stosunek mniej wyrobionych graczy do tych postaci, społeczności i sytuacji)
6. należy wystrzegać się podawania jakichkolwiek faktów związanych z grą z wyjątkiem ogólnych informacji dotyczacych świata Cantr oraz jego mechaniki
7. bezwzględnie należy unikać pisania czegokolwiek na forum, bo złamie się wszystkie powyższe zasady
Dobra - trochę to ironiczne - ale taka jest prawda. Dobrym graczom forum nie przeszkadza. Mnie nie obchodzi to, co wiem OOC czy z forum i prawie nie zdarza mi się z takich informacji korzystać. Pisze
prawie, gdyż nawet przy 100% dobrej woli i nie takim znowu małym doświadczeniu czasami nie wiem skąd coś wiem.
I często stanowi to problem, gdyz ogranicza swobodę moich postaci, które
nie są pewne czy mogą gdzies popłynąć, coś powiedzieć lub ustosunkować się do jakiejść sytuacji...
Kilkanaście postaci, lektura forum, rozmowy z innymi graczami, wiedza pozostała z PD i ProgD miesza się w głowie... Trzeba by być komputerem a nie człowiekiem, by to do końca oddzielić.
Dlatego lepiej jednak naprawdę unikać podawania przesadnie szczegółowych informacji poza grą - to duże utrudnienie. Jasne, że jesteśmy ciekawi. Jasne, że w realnym świecie mamy w tej chwili dosyć pełną informację o tym, co dzieje się w kazdym zakątku kuli ziemskiej. Ale nie zawsze tak było - a Cantr jest na etapie rozwoju takim, że informacja nie roznosi się natychmiastowo - i tak na razie powinno zostać.
Jeśli ktoś chce stworzyć bank, religię, państwo - niech szuka inspiracji w życiu, własnych doświadczeniach, internecie, grze - ale niech nie kopiuje doświadczeń i pomysłów innych graczy przedstawianych na forum. BY tego uniknąć - najlepiej o takich rzeczach tu nie pisać... Tyle.