Magia w Cantr... ;)

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Agent 0007

Magia w Cantr... ;)

Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 6:28 pm

Temat o religii zainspirował mnie do stworzenia tego. Jest tam wiele o nadprzyrodzonych zdolnościach, prorokach, czy też kaplanskich czarach i kuglarstwach.

A co z magia? Czy jest mozliwa w swiecie Cantr? Czy dobrze odegrana może stać sie swoistą religią, światopoglądem wiekszej ilości cantryjczykow? Co o tym sądzicie? Jakich magów, czy czarnoksiężników spotykaliście?

PS. Nie ma we mnie żadnej łasości na pochlebstwa ;) Tak mi sie ten topic nasunal na mysl...
Artur

Re: Magia w Cantr... ;)

Postby Artur » Thu Jun 22, 2006 6:30 pm

ja niestety zadnego, ale mam jeszcze krotki staz :wink:
Ula

Postby Ula » Thu Jun 22, 2006 6:34 pm

Absolutnie jest możliwa i tym razem nie opieram się tylko o teorię ;)

Chociaż przed graczem też kupa roboty, tak jak i w przypadku tworzenia religii... w zasadzie te dwa tematy są bardzo zbieżne...
Image
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 7:10 pm

Pamietam, ze kiedys byl spór o to, czy magia w Cantr istnieje... jako cos w mechanice nie... i nawet chyba nie powinno sie wykorzystywac mechaniki do tego.

A w przypadku tego, co znasz Ula to kupa roboty przed graczem, czy juz po graczu? ;) No dobrze... przypuszczam, ze musi on odgrywac caly czas na stalym poziomie, zeby mial "wierzacych" ;) :lol:
Ula

Postby Ula » Thu Jun 22, 2006 7:20 pm

No ja mam nadzieję, że jeszcze 'przed' graczem... :roll:
Co prawda. ma wiernych 'wyznawców', no ale trzeba uświadomić wszystkie wyspy w PS, adeptów wykształcić i takie tam... ;)

A i tak nie wszyscy go zrozumieją... cóż... zawsze można zasięgnąć z mądrości średniowiecznych inkwizytorów :twisted:
Image
Scorup

Postby Scorup » Thu Jun 22, 2006 7:24 pm

Mi przychodzi na myśl jedynie boski, jedyny w swoim rodzaju Joneleth. ;) W jego wykonaniu magia zawsze i wszędzie !

Pozdrawiam

Zaspokojony ? :P
Image
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Jun 22, 2006 8:55 pm

od kiedy modowie ujawniają postacie (poza wyznaczonym tematem) ?:evil:

Edited by Scorup - Joneleth czarodziejuje nie od 4 dni, nie od 20 ani nawet od 100. On to robi od zawsze, nic nie zostało naruszone, a gracza uszczęśliwiono. ;)
cantr się posypał
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 9:06 pm

A od dzisiaj...

Moja próżność nigdy nie bedzie zaspokojona... :lol:

Hmm... inwizytorzy mieli rzeczywiscie ciekawe metody... ale w Cantr jeszcze nie wynaleziono dybów, ani jakiś wymyślnych machin do tortur. ;)
Ula

Postby Ula » Thu Jun 22, 2006 9:09 pm

Agent 0007 wrote:A od dzisiaj...

Moja próżność nigdy nie bedzie zaspokojona... :lol:

Mam nadzieję, że to po części moja zasługa ;)
O, taki drobny bodziec do nieznacznego poszerzenia horyzontów...

EDIT: A jak już niektórzy chcą liniowce implementować, to dyby by szans nie miały? Eeee tam.. :twisted:
Image
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 9:18 pm

Nie wiem, czy moge ujawnic pewna wiedze historyczna... wszak zasada nawet 100 dni juz przeszla... a bedzie sie to tyczyc tak magii jak i religii.

Wydaje mi sie, ze zeby religia, lub tez magia zaistaniala musza byc po pierwsze dobre okolicznosci, dobrzy odbiorcy powiedzialbym. Bez nich nie ma na to szans. To oni w znacznej mierze tworza zapotrzebowanie na odgrywanie postaci w takim kierunku. Czasem wystarczy powiedziec wlasnie tylko: "Jestem XXX, mistrz wszelkich sztuk magicznych" i wszystko sie potoczy. Wszak na poczatku latwo znaleźć wsrod aktywnych postaci postacie zainteresowane i mozna wtedy przystapic do dziela, czyli do odgrywania postaci. I to jest najwazniejsze... duzo mowienia... duzo tekstu w gwiazdkach. W mprzypadku magii nie mozna tez popelnic jeszcze jednego bledu... a jest nim naruszenie nz poprzez wykorzystanie mechaniki albo poprzez wykorzystanie interakcji miedzy postaciami bez ich zgody. Nie mozna napisac: "pojawia sie przed ZZZ rozowa chmurka* Przynajmniej na poczatku nie mozna... pozniej postacie juz wierza w istnienie tego, co widza. Na poczatku wazne jest, by pisac, ze "wydaje wam sie, ze..." bo zawsze moze to byc zludzenie, lub cos innego... a jednak postac kogos kto podejmie gre wierzy i pomaga w odgrywaniu.

No to tyle chyba na razie...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jun 22, 2006 9:24 pm

A mi wydaje się, że bzdury gadasz...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 9:30 pm

*usmiecha sie wesolo* Naczelny Krytyk sie odezwal...

Nie wiem, czy bzdury, ale pewne z tym zwiazane doswiadczenie mam... ;)

Edit: Przepraszam in vitro... pewnie wkrotce znow tak bedzie... ze bedziesz znal tylko jedna postac...
Last edited by Agent 0007 on Fri Jun 23, 2006 12:57 am, edited 1 time in total.
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Jun 22, 2006 11:25 pm

Nie chodzi o to scorup. Nie lubię wiedzeć kto kim gra. Do dziś znałem gracza tylko jednej postaci.

A gdzie ja powiedziałem, kto kim gra ? ;) To wszystko to jakieś chore domysły, prawda, Agencie ? :P
cantr się posypał
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Fri Jun 23, 2006 9:45 am

A pamietacie cud z drewnem gdzies na zadupiu wyspy *fic?
To dopiero byla magia,jakby wtedy ktos cos pomyslal i wprowadzil w zycie to co wymyslil to mielibysmy cala bande uczniow czarnoksieznika lub jakies zgrupowanie religijne.Albo nawet taka cantryjska Mekke :)
Zimt

Postby Zimt » Fri Jun 23, 2006 10:45 am

Agent 0007 wrote:Nie wiem, czy bzdury, ale pewne z tym zwiazane doswiadczenie mam... ;)

Przedstawianie swego rodzaju "instrukcji" w takim miejscu jest troche niebezpieczne, nie sadzisz? Lepiej, zeby graze dochodzili sami do tego, jak odegrac taka postac, niz kopiowali cudze pomysly.
"I'm just living in my head..."

Return to “Ogólne dyskusje”