Postby Agent 0007 » Thu Jun 22, 2006 9:18 pm
Nie wiem, czy moge ujawnic pewna wiedze historyczna... wszak zasada nawet 100 dni juz przeszla... a bedzie sie to tyczyc tak magii jak i religii.
Wydaje mi sie, ze zeby religia, lub tez magia zaistaniala musza byc po pierwsze dobre okolicznosci, dobrzy odbiorcy powiedzialbym. Bez nich nie ma na to szans. To oni w znacznej mierze tworza zapotrzebowanie na odgrywanie postaci w takim kierunku. Czasem wystarczy powiedziec wlasnie tylko: "Jestem XXX, mistrz wszelkich sztuk magicznych" i wszystko sie potoczy. Wszak na poczatku latwo znaleźć wsrod aktywnych postaci postacie zainteresowane i mozna wtedy przystapic do dziela, czyli do odgrywania postaci. I to jest najwazniejsze... duzo mowienia... duzo tekstu w gwiazdkach. W mprzypadku magii nie mozna tez popelnic jeszcze jednego bledu... a jest nim naruszenie nz poprzez wykorzystanie mechaniki albo poprzez wykorzystanie interakcji miedzy postaciami bez ich zgody. Nie mozna napisac: "pojawia sie przed ZZZ rozowa chmurka* Przynajmniej na poczatku nie mozna... pozniej postacie juz wierza w istnienie tego, co widza. Na poczatku wazne jest, by pisac, ze "wydaje wam sie, ze..." bo zawsze moze to byc zludzenie, lub cos innego... a jednak postac kogos kto podejmie gre wierzy i pomaga w odgrywaniu.
No to tyle chyba na razie...