Parowiec

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

in vitro...

Postby in vitro... » Wed Jun 21, 2006 10:12 pm

Nie trzeba by było użyć do jego produkcji ani grama drewna, tylko dużą ilość żelaza i stali.
A ja myślałem, że parowiec, to taka łódź z wielkimi kołami. Taka jak w teledysku Karma Charmander (czy jakoś tak) takiego kolesia w kapeluszu pajaca.
cantr się posypał
Yossarian

Postby Yossarian » Wed Jun 21, 2006 10:15 pm

I dobrze myślałeś. Jedne pływają po morzach, drugie wewnątrz lądu.
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 10:25 pm

Myślałem, że wewnątrz lądu to robaki są...
Image
Image
Federacja RP
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 21, 2006 10:34 pm

Elm0 wrote:Keves chyba nie mówisz poważnie z tym chowaniem trupów na łodziach :wink: ??

Powaga :) *plusk* *plusk* - Ej, Ty majtek, nie możesz ich szybciej wywalać? Pokład śmierdzi! - Już się robi panie bosman! *plusk* *plusk* *plusk* - Tylko ja ich nie wywalam, a pod deskami ich chowam, by kiedyś można było ich historycznie wygrzebać spod desek!

Elm0 wrote:A co do samego pomysłu parowca: zbytnio przekombinowany i jednocześnie za mało praktyczny. Jestem na nie...

To już Nie Ty będziesz kominować jak to zrobić by w Cantr było i jak zachęcić do używania nowego projektu. Może jak już będzie pogoda, i pływanie zygzakiem pod wiatr nie będzie takie łatwe, to wtedy...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Yossarian

Postby Yossarian » Wed Jun 21, 2006 10:39 pm

ushol wrote:Myślałem, że wewnątrz lądu to robaki są...

Czepiasz się, uszol. ;-)
Everything I build I destroy

Everything I love always hurts

Everything I hate I'd rather love

Everything I am is everything I'm not
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jun 21, 2006 11:43 pm

No widzisz Keves, po prostu nie pomyślałem przyszłościowo :P A na pogodę czekam z jak największym zniecierpliwieniem :)
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
PRUT

Postby PRUT » Thu Jun 22, 2006 12:14 am

Gulczak wrote:Nie wiedziałem że mam do czynienia z takim Ynteligentem ;) gratuluje!

Trzeba sobie jakoś ten cantryjski świat wyobrazić, nie? :D
Gnom

Postby Gnom » Thu Jun 22, 2006 12:29 am

No to ja Ci dam lepsze przykłady, wyjaśnij mi je proszę również. ;)

1) Mam 3 g dużych kości, a potem biorę z ziemi jeszcze po gramie dużych kości. A potem jeszcze tak długo aż starczy mi na pałkę. Fajne takie duże kości, nie?

2) Piec do wytopu z samego kamienia? Układam na sobie kamienie (bez żadnej zaprawy, gliny etc.) i już jest ok?

3) W jakiej postaci jest wytopione żelazo i stal? Małych grudek (to by tłuamczyło czemu moge dowolnie na gramy dzielić)? A jeśli tak, to jak z takiego żelaza za pomocą młotka robię tarczę? A jeśli to blacha, to jakim cudem dzielę ja na mniejsz eporcje i potem znowu składam? Analogiczna sytuacja jak do kości, a takich przykładów w Cantr jest masa (np. szyby).

4) Mam kilka młotków i dłuto, a przy pomocy kamienia szlifierskiego, kowadła i stołu warsztatowego robię ze stali ostrze? Bez pieca, który już do tego potrzebny nie jest?

5) A surowe ziemniaki to są chyba nawet trujące, ale tutaj głowy nie dam. :)

6) Zjadam 20 g solonego mięsa dziennie? Przelicz to na kalorie, nawet przy wadze 60 kg to słabo. ;)

Panowie i Panie, zapomnijmy o logice w Cantr. :)

Postby Gender » Thu Jun 22, 2006 7:13 am

_Podobno_ ;) na poczatku w Cantr z ziemi mozna bylo wykopac stal.

Suche doki, odlewnie, w porzadku, moga wystapic za niedlugo, ale narazie latwiej dodac jeden projekt takiego statku, a potem modyfikowac proces budowy.
ushol

Postby ushol » Thu Jun 22, 2006 7:44 am

_Podobno_ Pogodno będzie grało na woodstoku... :P

z tego co ja słyszałem to można było z ziemi żelazo wydobyć...

Co do dodawania staku i procesów budowy to zgadzam się z Genderem, chociaż jednak się nie zgadzam (cholera znowu to samo). Ale pisać mie isę nie chce.... Powiem tylko tak... nie ma (chyba) znaczenia co będzie wcześniej...
Image

Image

Federacja RP
WojD

Postby WojD » Thu Jun 22, 2006 8:03 am

Surowe ziemniaki mogą kazdego przyprawić o niezłe kłopoty, gdyż jest to surowa skrobia - która, niepoddana obróbce termicznej jest niejadalna (przypominam stary patent na gorączkę - zjeść surowego ziemniaka).

Co do surowców liczonych na gramy - nie ma sie co czepiać - to najsensowniejsze, co można było wymyślić aby system przeliczania wydobycia i produkcji trzymał sie kupy. Może czasem jest to śmieszne - ale lepiej tak, niz na przykład otrzymywać surowce w większych kawałkach jako obiekty, po tem każdy z osobna przeliczać za kazdym razem, gdy trzeba z nim coś zrobić... Tak jest prościej - co nie zawsze znaczy logicznie.

Parowiec lub statek motorowy - a czemu nie? Jest już kilka miejsc w Cantr, gdzie żelazo i stal sa łatwiej dostępne niz drewno. Skoro są samochody (i paliwo niebawem) oraz autobusy - to dlaczego nie statki napedzane silnikami?
Ma zostać wprowadzona pogoda - a to ona a nie szybkość była główną przyczyną wprowadzenia parowców na morzach. Zresztą na początku napęd był mieszany - żaglowo-parowy. Załoga takiego statku mogła mieć w nosie wiatr... Z czasem parowce stawały się szybsze i większe.
W Cantr przydałyby się teraz szybsze od rakerów jednostki - wkraczamy pooli w erę kontaktów międzystrefowych. Odległości sa jednak wciąż bardzo duże - lata żeglugi. Handel się nie rozwinie sensownie jeśli nie będzie statków zdolnych pokonać przestwór oceanu w czasie, który będzie ekonomicznie i psychologicznie do przyjecia...
==============
ushol

Postby ushol » Thu Jun 22, 2006 8:08 am

Może wreszcie te samoloty by były, co?? Fajnie by było...
Image

Image

Federacja RP

Postby Gender » Thu Jun 22, 2006 9:31 am

Cos mi sie obilo o oczy o sterowcach.
Swoja droga jak to wlasciwie mogloby byc.. chodzi mi o sterowanie.

Moze cos takiego jak jest przy lodziach: widzisz "ladowalne" miejsca: _i tutaj lista_
Wilk

Postby Wilk » Thu Jun 22, 2006 9:50 am

Może być, ale pod dwoma warunkami: Bedzie budowany w suchym doku i do jego zbudowania bedzie potrzeba sporo drewna. Spojrzcie na zdjecia takich statków są one zbudowane w wiekszosci z drewna.
Susel

Postby Susel » Thu Jun 22, 2006 9:58 am

(Niestety nie znalazlem emota pokazujacego zalamnie nerwowe)

Ale o to wlasnie chodzi zeby nie trzeba bylo do niego drewna!

AAAAAARGH!!!
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...

Return to “Sugestie”