Kusze sa jol (luki tez)
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Elm0
- Gulczak
[Offtop] - magiczny znaku, uchroń przed interwencją moderatora! *wznosi ręce błagalnie*
Może by założyć osobny temat? Zastosowanie kuszy w średniowieczu i nie tylko. Sami musicie przyznać, że pomysł z cwanym gapą wieśniakiem był dobry! Chętnie wysłuchałbym innych pomysłów, i myśle, że nie tylko ja. Jak powiedział Elm0:
Ciekawy topic.... Dobra, koniec Offtopu bo Keves przyjdzie i wszystkim tą kusze wsadzi wiadomo gdzie
[/Offtop]
Może by założyć osobny temat? Zastosowanie kuszy w średniowieczu i nie tylko. Sami musicie przyznać, że pomysł z cwanym gapą wieśniakiem był dobry! Chętnie wysłuchałbym innych pomysłów, i myśle, że nie tylko ja. Jak powiedział Elm0:
Elm0 wrote:(...)co prawda ciekaw, ale nadal OT(...)
Ciekawy topic.... Dobra, koniec Offtopu bo Keves przyjdzie i wszystkim tą kusze wsadzi wiadomo gdzie
[/Offtop]
- in vitro...
A kto powiedział, że kazda kusza jest ciężka? Są takze lekkie kusze, nieustępujące siłą łukom, a nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze i nie wymagające lat trenowania mięśni, tylko kilku dni trenowania celności. I wcale nie takie trudne do zmontowania (hehe, coś o tym wiem
)
PS przenieście tego offa
PS przenieście tego offa
cantr się posypał
- Susel
in vitro... wrote:A kto powiedział, że kazda kusza jest ciężka? Są takze lekkie kusze, nieustępujące siłą łukom, a nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze i nie wymagające lat trenowania mięśni, tylko kilku dni trenowania celności. I wcale nie takie trudne do zmontowania (hehe, coś o tym wiem)
PS przenieście tego offa
Oczywiscie, ze lekkie kusze istnieja, ale z sila u nich, w porownaniu do ciezszych modeli, nie za bardzo...
- in vitro...
- ushol
- Gulczak
ushol wrote:Widzieliście jak w Pogromcy Mitów na Discowery zrobili kusze z papieru??
<sorry za offtop offtopu>
Tak, albo jak rzycali zabójczymi kartami do gry
To był mój ulubiony serial, doputy, dopóki nie odkryłem Brainiac. Polecam. sobota-niedziela od 16.00. Discovery Channel
sorry za offtop offtopu ofttopu
- ushol
-
Nicka nie podaje
- ushol
-
Nicka nie podaje
- Gnom
- WojD
- Gnom
WojD, nie ma znaczenia co to za łuk. To tylko technika wykorzystania siły. Chodzi o samą siłę... Łucznik, który miał siłę na łuk refleksyjny, ale używający bloczkowego, siłę uderzenia miał taką samą. Tylko nie męczył się tak bardzo przy jego napinaniu i celowaniu, więc strzelał celniej.
A ja mówiłem o samej sile. A kompozytowe refleksyjne, przy kimś bardoz silnym, miały takie same "osiągi" jak bloczkowe...
A ja mówiłem o samej sile. A kompozytowe refleksyjne, przy kimś bardoz silnym, miały takie same "osiągi" jak bloczkowe...
- docent
Jeszcze a propo kusz i kuszników. Celowanie jest jednak prostsze niż z łuku. Istotną kwestią jest jej cena o czym ktoś juz wspomniał, Odziały kuszników były w ystawiane przez bogate miasta lub zaciągane za grube pieniądze. U nas mamy to samo, kuszę mogą zrobić tylko bogate miasta i byle komu ich rozdawać nie będą.
Niestety w Cantrze odpada nam podstawowa różnica między łukiem a kuszą czyli szybkostrzelność. (kusza 1/ min łuk 5-6).
Niestety w Cantrze odpada nam podstawowa różnica między łukiem a kuszą czyli szybkostrzelność. (kusza 1/ min łuk 5-6).
Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”