Kusze sa jol (luki tez)

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Elm0

Postby Elm0 » Mon May 29, 2006 5:47 pm

Chciałbym zauważyc, że ten temat dotyczy miał dotyczyć walki na morzu, a tu znowu offtop wychodzi :twisted: co prawda ciekaw, ale nadal OT
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Gulczak

Postby Gulczak » Mon May 29, 2006 5:56 pm

[Offtop] - magiczny znaku, uchroń przed interwencją moderatora! *wznosi ręce błagalnie*
Może by założyć osobny temat? Zastosowanie kuszy w średniowieczu i nie tylko. Sami musicie przyznać, że pomysł z cwanym gapą wieśniakiem był dobry! Chętnie wysłuchałbym innych pomysłów, i myśle, że nie tylko ja. Jak powiedział Elm0:
Elm0 wrote:(...) :twisted: co prawda ciekaw, ale nadal OT(...)

Ciekawy topic.... Dobra, koniec Offtopu bo Keves przyjdzie i wszystkim tą kusze wsadzi wiadomo gdzie
:D :D :D
[/Offtop]
in vitro...

Postby in vitro... » Mon May 29, 2006 5:58 pm

A kto powiedział, że kazda kusza jest ciężka? Są takze lekkie kusze, nieustępujące siłą łukom, a nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze i nie wymagające lat trenowania mięśni, tylko kilku dni trenowania celności. I wcale nie takie trudne do zmontowania (hehe, coś o tym wiem :wink: )

PS przenieście tego offa
cantr się posypał
Susel

Postby Susel » Mon May 29, 2006 6:12 pm

in vitro... wrote:A kto powiedział, że kazda kusza jest ciężka? Są takze lekkie kusze, nieustępujące siłą łukom, a nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze i nie wymagające lat trenowania mięśni, tylko kilku dni trenowania celności. I wcale nie takie trudne do zmontowania (hehe, coś o tym wiem :wink: )

PS przenieście tego offa

Oczywiscie, ze lekkie kusze istnieja, ale z sila u nich, w porownaniu do ciezszych modeli, nie za bardzo... :)
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
in vitro...

Postby in vitro... » Mon May 29, 2006 6:19 pm

Owszem, nie mają szans z ciężkimi kuszami, ale mają je z łukami
cantr się posypał
ushol

Postby ushol » Mon May 29, 2006 6:24 pm

Widzieliście jak w Pogromcy Mitów na Discowery zrobili kusze z papieru??

<sorry za offtop offtopu>
Image
Image
Federacja RP
Gulczak

Postby Gulczak » Mon May 29, 2006 6:31 pm

ushol wrote:Widzieliście jak w Pogromcy Mitów na Discowery zrobili kusze z papieru??

<sorry za offtop offtopu>

Tak, albo jak rzycali zabójczymi kartami do gry :)
To był mój ulubiony serial, doputy, dopóki nie odkryłem Brainiac. Polecam. sobota-niedziela od 16.00. Discovery Channel
sorry za offtop offtopu ofttopu
ushol

Postby ushol » Mon May 29, 2006 6:38 pm

Brainiac... z Richardem hamondem... tym samym co w Top Gear... też gorąco polecam oba, a właściwie wszystkie trzy programy...
Image

Image

Federacja RP
Nicka nie podaje

Postby Nicka nie podaje » Mon May 29, 2006 6:39 pm

Admina nie ma, userzy harcuja?
ushol

Postby ushol » Mon May 29, 2006 6:42 pm

Nicka nie podaje i czuje się bezpieczny... :P
Image

Image

Federacja RP
Nicka nie podaje

Postby Nicka nie podaje » Mon May 29, 2006 6:48 pm

Bez pestek? :D Rozumiem spamowanie w jednym watku, ale koledzy zaczynaja nam sie przenosic jeszcze na drugi :D
Gnom

Postby Gnom » Mon May 29, 2006 6:50 pm

in vitro... wrote:Owszem, nie mają szans z ciężkimi kuszami, ale mają je z łukami

Zalezy z jakimi... Z kompozytowym łukiem reflesyjnym o naciągu 80 funtów mało która kusza ma szanse...
WojD

Postby WojD » Mon May 29, 2006 7:58 pm

Chyba masz na myśli łuk bloczkowy, Gnomie. Kompozytowy łuk refleksyjny wymaga ogromnej siły łucznika - a siła uderzenia jest wprost proporcjonalna do tej siły - łuk bloczkowy nie wymaga tak wielkiej siły, zapewnia więc również większa celność. Oczywiście mowa o realu :)
==============
Gnom

Postby Gnom » Mon May 29, 2006 8:04 pm

WojD, nie ma znaczenia co to za łuk. To tylko technika wykorzystania siły. Chodzi o samą siłę... Łucznik, który miał siłę na łuk refleksyjny, ale używający bloczkowego, siłę uderzenia miał taką samą. Tylko nie męczył się tak bardzo przy jego napinaniu i celowaniu, więc strzelał celniej.

A ja mówiłem o samej sile. A kompozytowe refleksyjne, przy kimś bardoz silnym, miały takie same "osiągi" jak bloczkowe...
docent

Postby docent » Mon May 29, 2006 8:10 pm

Jeszcze a propo kusz i kuszników. Celowanie jest jednak prostsze niż z łuku. Istotną kwestią jest jej cena o czym ktoś juz wspomniał, Odziały kuszników były w ystawiane przez bogate miasta lub zaciągane za grube pieniądze. U nas mamy to samo, kuszę mogą zrobić tylko bogate miasta i byle komu ich rozdawać nie będą.
Niestety w Cantrze odpada nam podstawowa różnica między łukiem a kuszą czyli szybkostrzelność. (kusza 1/ min łuk 5-6).

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”