Leczenie sie z czasem

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Artur

Leczenie sie z czasem

Postby Artur » Thu May 25, 2006 3:07 pm

myśle ze to jest konieczność, w miejscach gdzie nie ma żywności leczniczej nie ma jak sie uleczyć, powinno się leczyć np. 1% na tydzień...
in vitro...

Postby in vitro... » Thu May 25, 2006 3:10 pm

za, myślałem że tak jest.
cantr się posypał
Artur

Postby Artur » Thu May 25, 2006 3:13 pm

hehe, nawet nie sprawdzałem czy tak jest, jak tak jest to skasujcie posty, topic i moje konto :twisted:
Albitos

Postby Albitos » Thu May 25, 2006 3:31 pm

Zgadzam sie. Ale mysle, ze chyba jednak troszki szybciej. 1% na tydzien to za malo jak dla mnie.
Image
Snake

Postby Snake » Thu May 25, 2006 3:32 pm

jedna z postaci ma 6% od blisko pietnastu lat :) a jeden procent na tydzien to akurat w sam raz tyle by oplacalo sie zbieranie lekarstw
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu May 25, 2006 3:37 pm

Nie ma samoistnego leczenia, choc ten pomysl sie pojawial. Ja jestem zdania ze jest to potrzebne. Postaram sie to uzasadnic.

Mam postac ktora jakies 10 lat temu dostala drobna rane. Ma 1% ran. Od dziesieciu lat. Zyje, jest szczesliwa, zawsze najedzona, ma prace, przyjaciol itp. Oraz drobna skaze na zdrowiu.

Uwazam ze leczenie samoistne powinno byc wdrozone. Ale powiazane z jedzeniem.

Dotychczasowy algorytm byl nastepujacy:
pora posilku, sprawdz czy postac ma co jesc,
- jesli tak to niech je, a glod sie zmniejsza o kilka procent
- jesli nie ma co jesc lub nie ma wystarczajaco duzo jedzenia, obliczyc przyrost glodu

Proponuje dodac do tego nastepujacy element:
- jesli postac ma 0% glodu (jest zdrowo odzywiona), jesli postac ma co jesc, to zjada co trzeba a do tego leczy ulamek zdrowia.

Przykladowo 0,4% zdrowia kazdego dnia po posilku. (niekoniecznie tyle, to tylko przyklad, moze byc 0,2% lub 0,1% nawet)

Po 20 dniach czyli po roku zdrowego odzywiania sie, byloby to lacznie 8%.
Niewiele jesli przyjac ze potezne ciosy i zwierzeta zadaja po kilkadziesiat procent ran. Ale to sie przyda by pozbywac sie drobnych stluczen od treningu piescia, agresywnych newspawnow itp po jakims czasie.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Nicka nie podaje

Postby Nicka nie podaje » Thu May 25, 2006 3:47 pm

To to jeszcze nie jest zatwierdzone?? :/
Carstein

Postby Carstein » Thu May 25, 2006 5:42 pm

Yes! Yes! Yes!
PS. Tylko, żeby to był ten 1-2% na tydzień, a nie 20 i tak jak mówi Cantryjczyk, gdy postać jest w pełni najedzona.
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu May 25, 2006 6:11 pm

Zgadzam sie z propozycją Cantryjczyka
Gnom

Postby Gnom » Thu May 25, 2006 9:15 pm

A ja zrobiłbym jeszcze jedną rzecz. Znaczy dodał do element do pomysłu Cantryjczyka. Neich działa tak samo, ale TYLKO dla żywności przetworzonej. Wciąż jest relatywnie mało opłacalna...

PS. Cantryjczyku, co to za avatar? Tamten był fajniejszy. Chyba po wejściu do PD postanowiłeś dodać sobie powagi. ;)
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu May 25, 2006 10:06 pm

Tez o tym myslalem, ale to by wymagalo duzo pracy, by wszystko opracowac. Teraz nie ma sie kontroli nad tym co sie je, spozywane jest najmniej pozywne jedzenie nie bedace zarazem lekiem. Juz teraz niekiedy kolejnosc jedzenia bywa irytujaca, gdyz sa brane pod uwage dwa czynniki, waga porcji oraz leczenie ran. Jakby do tego doszedl trzeci czynnik, wspomagane regeneracji, to nasze postacie by sie calkiem gubily z tym, co jesc. My jako gracze tez.

Gdyby tak mozna bylo decydowac o tym, co postac bedzie wcinac... To bylby to kolejny element strategii, wiekszy efekt planowania, oraz wieksze znaczenie gotowania roznych posilkow. Mozna by cos ciekawego z tego zrobic. Propozycje laczenia posilkow juz byly. Ale to by wymagalo rewolucji w zywnosci, a nie niewielkiego udogodnienia latwego do opracowania i zaimplementowania. Polecam RD by nad tym wszystkim podumalo.i

Takie koncepcje sie wylaniaja z rozwazan moich i Gnoma.

PS. Avatar to prezent, no i bardziej pasuje niz stary. A co do powagi, to nie zaprzeczam.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri May 26, 2006 10:46 am

Jestem za. Wprowadzić jaknajszybciej!

PS. Dostał się taki jeden Cantryjczyk do PD i od razu jak mu IQ i kreatywność w górę poszły ;)
Gulczak

Postby Gulczak » Fri May 26, 2006 11:43 am

Wszystko wygląda dobrze... Tylko żeby obrać odpowiednie tępo leczenia i postać musi być w pełni najedzona...
Ale jak sobie wyobrażacie długotrwałe walki!? X zada Y 5% obrażeń, Y zada X powiedzmy 10% obrażeń :twisted: To w ciągu tygodnia 1% będzie nieistotny, natomiast gdyby był większy stopień uzdrawiania to walki nie miałyby sensu...

ogólnie, powiem moim starym sposobem: "Genialnie!". Mam tylko jedno "ale" i jedno "?".
Ale:
Stopień uzdrawiania musi być rozsądny, 1% na tydzień to już najwyższa granica.
?:
Jak to będzie wyglądało dla programistów? Czy co tydzień, powiedzmy dnia 1400,1407,1414,1421 będzie regenerowany ten 1%, czy każdego dnia o 1/7%? W przypadku tego drugiego trzebaby było chyba przerobić system walki i zdrowia.

Pomimo powyższego jestem <b>za</b> albo jak kto woli <b>Genialnie!</b>
WojD

Postby WojD » Fri May 26, 2006 12:10 pm

W Cantr nie ma tygodni - więc może 2-3 % na rok? Pomysł był już wielokrotnie dyskutowany na ang. forum - poszukajcie tam...
==============
PRUT

Postby PRUT » Fri May 26, 2006 1:12 pm

Ja mam pytanie: a dlaczego tu nie ma postów naszych z RD?
Halo?! Czytacie to co inni wypisuja w dziale "sugestie"?

Return to “Sugestie”