Po serii NNZ ze strony Agnieszki:
4 grudniaHello,
We have noticed that your chars cooperated in hitting and dragging other chars. This is not allowed.
Please be aware that your own character may not cooperate with each other. This includes such things as helping each other drag, hit people, hunt, work on the same projects, hand items or resources to each other, etc.
Niedługo po tym następuje kolejna seria naruszeń zasad, ale PD ma ważniejsze sprawy na głowie. Jednak miarka się przebiera i...
17 lutego(...)Niestety po raz kolejny stwierdzam naruszenie zasad z Twojej strony, tym razem poważne.
Czy mógłbyś mi wyjaśnić w jaki sposób Anieszka dowiedziała się o "synie" Jarosława? Czy możesz też wytłumaczyć mi, dlaczego w oczywisty sposób łamiesz zasady gry utworzywszy postać "nowego" Jarosława i rozprzestrzeniając przy jego użyciu informacje na temat śmierci starego "Jarosława"?
Nastąpiła dłuższa dyskusja... Argumenty Agnieszki zaś: "
no wiesz wydawalo mi sie ze rpg wytlumaczone jest skoro jaroslaw jest synem drugiego jaroslawa to moze wiedziec jak jego ojciec zginol ...", "
.. a agnieszka miala informacje na ten temat od przeplywajacych statkow a widze gora nic nie robi tylko sledzi i kontroluje ... nie ladnie ..", "
. jesli dla ciebie rpg nie jest syn poszukujacy mordercy ojca to chyba malo wiesz o rpg .. rzeczywiscie moze w tego typie gry to sie nie sprawdza szczegolnie przy takim nastawieniu kontrolerow juz tlumaczylem nie bede tego po raz kolejny tlumaczyl co i dlaczego i skad". I tak przez tydzień, aż w końcu przyparta do muru Agnieszka przestała się odzywać.
Oczywiście wkrótce później znów naruszenia NZ, też poważne, opisane na początku tego wątku.
8 marcaWitam.
Twoje konto zostało zablokowane. Stało się tak dlatego, że notorycznie naruszałeś zasady gry i pomimo wielu ostrzeżeń i próśb z naszej strony, nie zaprzestałeś tego procederu.
Najpierw była sprawa z Woodym i Madziątkiem. Rozdzieliłeś te postecie, lecz mimo wytłumaczenia Ci zasad, po powrocie, gdy Woody został porwany, Madziątko starała się uniemożliwić porwanie w sposób przekraczający zasady gry. Najpierw jako pierwsza "domyśliła się", że to było porwanie, po czym usilnie nalegała na budowę łódki, która mogłaby zadokować do porwanego statku, podarowała nawet na ten cel znaczne ilości drewna. Stało się to mimo wielokrotnego wcześniejszego wyjaśniania Ci zasad.
Kolejna sprawa to Jarosław starszy i młodszy. Mieliśmy tutaj do czynienia z jaskrawym użyciem wiedzy pozapostaciowej, co jest jednym z najpoważniejszych naruszeń zasad gry. Podczas wyjaśniania tej sprawy posługiwałeś się kłamstwami (Agnieszka dowiadująca się o tym od żelaży) oraz próbowałeś usprawiedliwić swoje zachowanie opacznie pojętym odgrywaniem roli.
Twoje postacie wielokrotnie współpracowany przez handel, wynajmowanie się do różnych zadań, a nawet przekazywały sobie przedmioty za darmo. Małgorzata otrzymała za darmo siekierę od Olafa. Agnieszka wielokrotnie nawiązywała kontakty handlowe z twoimi innymi postaciami, sprzedając im kilofy i siekiery, udzielając zezwoleń na wydobywanie itp., Zolran ostatnio handlował z Aishą. Takich przypadków było wiele.
Pozwolę sobie jeszcze raz wyjaśnić Ci zasady gry.
Twoje postacie są odrębnymi bytami i osobowościami oraz powinny mieć odrębne cele, charaktery i poglądy. Fakt, że dwie lub więcej postaci należy do Ciebie, nie powinien mieć wpływu na ich zachowanie. Przykładem naruszenia tej zasady było zachowanie młodszego Jarosława, którego los i cele życiowe związane były z inną twoją postacią. Inny przykład to ratowanie Woody'ego przez Madziątko - gdyby Madziątko należało do innego gracza, wtedy najprawdopodobniej nie zwróciłaby tak szybko uwagi na jego nieobecność oraz tak mocno nie angażowałaby się w jego ratunek - robiła to najbardziej z całej osady.
Twoje postacie nie powinny współpracować w przekazywaniu sobie przedmiotów, handlu, walce, pracy nad projektami, sporach słownych itp. Nie powinny również należeć do tej samej organizacji. Przykładem naruszania tych zasad były wszystkie przypadki handlu pomiędzy nimi, czy też wręcz przekazywania za darmo broni. Takie zachowania są dopuszczalne jedynie wtedy, gdy Twoje postacie nie mogą ich uniknąć.
Wiedza posiadana przez jedną z Twoich postaci nie powinna być znana drugiej Twojej postaci. Jednym z przykładów naruszenia tej zasady była sprawa Jarosławów - myślę, że nie trzeba wyjaśniać czemu.
Byłeś wielokrotnie proszony o grę zgodnie z zasadami. Nie zrobiłeś tego. Byłeś proszony o rozdzielenie postaci - tego również nie zrobiłeś - co więcej, sprowadziłeś Zolrana do Aishy i dokonałeś między nimi transakcji.
Staraliśmy się przekonać Ciebie do nienaruszania zasad. Niestety nie udało się nam. Dlatego teraz role się odwrócą i to Twoim zadaniem będzie przekonanie nas, że nie będziesz naruszał zasad. Dopóki tak się nie stanie, Twoje konto pozostanie zablokowane. Dodatkowym warunkiem odblokowania Twojego konta będzie rozdzielenie wszystkich Twoich postaci i nieprokurowanie ich ponownych spotkań. Nie będzie możliwe też przekazywanie pomiędzy nimi przedmiotów, surowców oraz wspieranie w inny sposób.
Agnieszka wycofuje się, robi aferę na forum, przy czym okazuje się , że sama dokładnie nie pamięta, albo nie chce pamiętać co robiła. Jednak wkrótce łaskawie zmienia zdanie: "
oczywiscie ze pragne stosowac sie do swiatlych i jedynie slusznych zasad mimo ich sprzecznosci i braku wewnetrznej spojnosci ... i oczywiscie woody jak sobie zrobi lodke od razu odplynie i nie bedzie sie odzywal do madziatka jak to do tej pory zreszta robil ... wojd tak moze byc? czy wiecej wazelinki wlozyc? "Oczywiście znów długo nie trzeba było czekać...
20 kwietniaDroga Agnieszko.
Po raz kolejny jesteśmy zmuszeni porozmawiać. Wydaje się, że pomimo naszej dotychczasowej bogatej korespondencji nadal nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć istoty Najważniejszej Zasady.
tutaj dłuuugie uzasadnienie i wyliczenie grzechów
Mając na względzie dotychczasową historię twoich wykroczeń przeciwko NZ, uprzedzam lojalnie, iż jest to naprawdę ostatnie ostrzeżenie.
Pozdrawiam,
Grzegorz,
Players Deparment.
Mija tydzień i co?
1518-7: Aisha do marynarza: "no rude i hematyt pewnie w LL od was kupia .. ale nei wiem czy was kamien intresuje ... bo moze jakbyscie tam plyneli to bym wam przesylke dla miasta dala .. * usmiecha sie zachecajaco*"
1518-7: Marynarz do Aishy: "przesyłkę? Możemy tam popłynąc to chyba i tak bedzie w miarę po drodze..."
1519-5: Aisha do marynarza: "no dalabym z 50 kilo piasku ... "
Mija parę dni, marynarz sobie płynie... i przypływa.
1525-4 Marynarz mówi: "Jestm xxx, kapitan statku yyy. Mam dla was przesyłke od Aishy z wyspy Radiran"
1525-5: Agnieszka natychmiast reaguje: "wijtacie na naszej ziemi .. jestem Agnieszka "
1525-5: I oczywiście potwierdza odbiór przesyłki: "z mila checia przyjmiemy ten towar .. pozatym moze macie cos na handel?"
10 majaDroga Agnieszko.
W ostatniej wiadomości po raz któryś już z rzędu prosiłem Cię o zaprzestanie naruszania zasad gry Cantr. Pisałem też, że to ostrzeżenie było ostatnim.
tutaj kolejne uzasadnienie
W związku z tym uważamy, iż kontynuowanie przez Ciebie gry nie jest najlepszym pomysłem. Twoje konto zostało zablokowane i pozostanie w takim stanie przez najbliższe 2 tygodnie. Jeśli po tym okresie uznasz, że jesteś w stanie kontynuować grę - tym razem bez naruszania jej zasad - będzie to możliwe. W takim wypadku daj nam o tym znać po upływie odpowiedniego czasu.
Ach, och, co za niewdzięczny Departament! Jak oni mogli cię zablokować? To niewybaczalne! Masz już dosyć "
uzerania sie z ludzmi o mentalnosci pietnastolatkow, ktorzy wszystkie dzialania i zachowanie postaci graczy rozpatruja przez pewien pryzmat i widza tylko jedno nie oceniajac calosc"! Bo przecież jesteś "
nieslusznie obwiniana o lamanie zasad"! I to aż na dwa tygodnie! Przecież łamałaś zasady tylko przez pół roku, a oni na dwa tygodnie ci konto blokują!
Ale zaraz, zaraz, ty znasz "
conajmniej 4 graczy ktorzy w ten sposob rozwijaja swoje interesy swoje miasta i co jakos do tej pory nikt im nawet nie zwrocil uwagi". No taaak. Ach to niedomyślne PD. Że też nie przeczytało ci w myślach i nie zablokowało tych 4 graczy. Niesprawiedliwością Cantr stoi.
I na koniec podniosę jedno pytanie...
czy Agnieszka to kobieta, czy może facet? Na forum niby Agnieszka, a w grze zarejestrowana pod męskim imieniem, emaile wysyła tytułując się "Sylwek", pierwsze dwie postacie to faceci, a w korespondencji z PD nierzadko zdarzało się jej (jemu) mylić i było pisane "chciałem", "wiedziałem" itp...