Do zapalonych kartografów

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

ushol

Postby ushol » Tue Mar 07, 2006 12:45 pm

Dawno temu jak moja postać się tam urodziło było już sporo... Postać ta zastanawia sie teraz czy wrócić w rodzinne strony... ma powarzny dylemat... stracił sens życia po nieudanej misji...
Image
Image
Federacja RP
docent

Postby docent » Tue Mar 07, 2006 2:54 pm

Dzięki, tak podejrzewałem :( Z drugiej strony mogę samodzielnie nazwać swoje miejsce urodzenia.
Rusalka

Re: Do zapalonych kartografów

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 1:06 am

Yossarian wrote:Co powiecie na dopisywanie przy drogach (na mapkach) odległości między lokacjami w pixelach? Oczywiście wcześniej należało by ustalic pewną ogólnie przyjętą nazwę jednostki. I to tutaj, a nie w grze. W końcu 'gram' został nam niejako narzucony. ;-)

(to chyba zgodne z zasadami gry?)

Ja już opracowałem system, wprowadzający na mapę siatkę, w której odległość będzie mierzona w średnim tempie jaki przechodzi postać w jeden dzień. NAzwy na tą jednostkę nie mam, ale wymyślę :) w związku z tym układem jeszcze pracuję nad stworzeniem systemu określania swoich współrzędnych geograficznych. Ale cicho, szczegółów nie podam :)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
WojD

Postby WojD » Sun Mar 12, 2006 6:21 am

Jednostki są:

- 1 kwadratowy piksel na mapce lokacji ma bok długości jednostki;
- odległości po skosie są liczone z Pitagorasa;
- człowiek bez obciążenia idzie po dowolnej drodze 10 jednostek dziennie;
- człowiek z obciążeniem 10kg idzie 8 jednostek dziennie - czyli 1 na turę.

EDIT - cos mi sie pokrecilo ponizej ale juz poprawione:

Może by tak nazwać jednostkę jakoś? Może c (cantrom) - na przykład odległość z X do Y wynosi około 20 c - a z Y do Z 9.5 c. Ryksza z jedną osobą i ładunkiem 10kg porusza się z prędkością 1,7 c/h
Last edited by WojD on Sun Mar 12, 2006 11:57 am, edited 2 times in total.
==============
Agnieszka

Postby Agnieszka » Sun Mar 12, 2006 11:53 am

Moje postacie jesli tylko sie gdziekolwiek ruszaja notuja czas przejscia wage i pare innych rzeczy ..

ale pewnie takiej wiedzy tutaj nie mozna wrzucac ...
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 1:17 pm

wojd wrote:Może by tak nazwać jednostkę jakoś? Może c (cantrom)

To już jest moim zdaniem IC pełną gębą :) Ale dzięki za info z jednostkami.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Yossarian

Postby Yossarian » Sun Mar 12, 2006 1:25 pm

Czemu IC? Gramów nikt 'w grze' nie wymyślił. :twisted:
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Mar 12, 2006 1:33 pm

Ani tego, że na szablę mówi się szabla ;]
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 1:34 pm

No właśnie. A to błąd. Wiem, ze to cięzkie bardzo do ominięcia byłoby z tymi gramami ale jak wiemy są one narzucone. Nie musimy tego powielać przy jednostkach odległości. Gdyby niezależnie od siebie na różnych wyspach powstawały różne jednostki byłoby ciekawiej a świat byłby bardziej różnorodny. A tak jak sobie zrobimy dyskusje na forum, wymyśli się jeden pasujący wszystkim system i tyle... Będzie to kolejna rzecz jaką nasze postacie wiedzą z powietrza.
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 1:37 pm

KeVes wrote:Ani tego, że na szablę mówi się szabla ;]

a szabla nie jest nazwą własną więc jak dla mnie jest ok (wątpliwości miałbym bardziej przy bagh-nakh :) )
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Mar 12, 2006 1:42 pm

Wiem, że nie jest nazwą własną, ale jakbyśmy byli tacy uparci to można było by uznać, że skoro Cantr jest symulatorem społeczeństwa to wszelkie słowotwórstwo ma powstawać w grze a nie opierać się na językach OOC ;]
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 1:58 pm

To może w ogóle stwórzmy język cantryjski? :P No bo niby czemu mówi się po polsku angielsku itd? - Dobra, nie o to chodzi przecież. W porządku. Ja po prostu uważam, że wszystko co można zrobić w IC powinno być zrobione w IC, w granicach zdrowego rozsądku.

Return to “Ogólne dyskusje”