Najwazniejsza Zasada - jaki jest jej sens?

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Tue Jan 24, 2006 1:27 pm

Posiadanie wiedzy OOC jest czasem kulą u nogi :(

Moja postac od dawna planowała rejs w pewnym kierunku. Z różnych przyczyn musiała odłożyć go o co najmniej rok.

W tej chwili mam taki problem, że wiem, iz własnie tam jest coś ciekawego. Dowiedziałem się o tym poza grą. I już tam nie popłynie... W każdym razie nie dopóki wiadomość dotrze normalną drogą :( Bo jeśli by popłynęła, to kto mi uwierzy, że postać zaplanowała to już dawno?
==============
Raist

Postby Raist » Tue Jan 24, 2006 1:43 pm

wojd wrote:Posiadanie wiedzy OOC jest czasem kulą u nogi :(

Moja postac od dawna planowała rejs w pewnym kierunku. Z różnych przyczyn musiała odłożyć go o co najmniej rok.

W tej chwili mam taki problem, że wiem, iz własnie tam jest coś ciekawego. Dowiedziałem się o tym poza grą. I już tam nie popłynie... W każdym razie nie dopóki wiadomość dotrze normalną drogą :( Bo jeśli by popłynęła, to kto mi uwierzy, że postać zaplanowała to już dawno?

A musisz sie przed kims spowiadac? Jezeli wiesz ze dzialasz zgodnie z duchem gry to nie ma sie o co martwic.
ST.George

Postby ST.George » Tue Jan 24, 2006 1:47 pm

Zastanów się, jak byś postąpił, gdybyś nie zdobył tej informacji.
Ja na twoim miejscu nie zmieniałbym planów i popłynąłbym.

(zdradź tylko o którą lokację ci chodzi) ;)
WojD

Postby WojD » Tue Jan 24, 2006 1:59 pm

Spowiadać się nie muszę... Chyba, że przed sobą samym :) Pewnie popłynę, bo nadal czuję, że jest tam coś więcej - ale najpierw obowiązki względem miasta a potem dłuuuuugi urlop :)
==============
WojD

Uzupełnienie do NZ

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 9:01 am

Dzisiaj w Wiki dodane zostało przez Josa oficjalne uzupełnienie do Najważniejszej Zasady:

Although these do not fully capture the Capital Rule, a number of simple guidelines assist the Players Department in dealing with (likely) breaches:

* You are not allowed to have more than one character in the same organization.
* You are not allowed to have more than two characters on the same location.
* You are not allowed to ask friends out-of-character to help you with something in-character, or to quickly log in to help.
* You are not allowed to attack the same character by several of your own characters.
* You are not allowed to spread maps or other in-game information by out-of-character means, like your own website.

Although these rules help as simple guidelines, it should be emphasized that they do not replace the Capital Rule as such. The key is to understand the spirit of the Capital Rule, which is basically about roleplaying. When you play your characters, imagine diving into their skin, and think from their perspective. None of the actions of your characters should be on the basis of your knowledge as a player about other locations, fellow characters, or the history of the game, or on the basis of your communication with fellow players out-of-character. Play your character from his or her in-game experiences, with his or her in-game knowledge, and taking his or her in-game personality and interests in mind. There should be no difference between the interaction between your character and a perfect stranger and the interaction between your character and another character of yourself or of a friendly player.

Jako uzupełnienie do Najważniejszej Zasady i pomoc przy unikaniu i rozwiązywaniu potencjalnych naruszeń NZ, Departament Graczy wykorzystuje poniższe wskazówki:

* Nie możesz mieć więcej niż jednej postaci w tej samej organizacji.
* Nie możesz mieć więcej niż dwóch postaci w tej samej lokacji.
* Nie możesz prosić swoich przyjaciół pozapostaciowo o pomaganie Twoim postaciom, ani też o szybkie zalogowanie się do gry.
* Nie możesz atakować tej samej postaci wieloma swoimi postaciami.
* Nie możesz pozpostaciowo rozpowszechniać map ani innych informacji z gry - na przykład na własnej stronie inernetowej.

Wskazówki te nie zastępują Najważniejszej Zasady. Kluczową sprawą jest rozumienie ducha Najważniejszej Zasady, która związana jest z wytycznymi RolePlaying. Gdy odgrywasz swoje postaci, wejdź w ich skórę i myśl z ich perspektywy. Żadna z podejmowanych przez nie akcji nie może opierać się na Twojej (jako gracza) wiedzy o innych lokacjach, postaciach, historii gry czy pozapostaciowych kontaktach z innymi graczami. Opieraj działania postaci wyłącznie na jej doświadczeniach z gry i jej wiedzy, na jej osobowości w grze i jej celach. Interakcje między różnymi Twoimi postaciami lub między Twoimi postaciami i postaciami Twoich znajomych nie mogą się różnić od interakcji z dowolną, przypadkową postacią innego gracza.

Przeczytajcie - jest to OFICJALNA wykładnia NZ.
Last edited by WojD on Wed Jan 25, 2006 10:23 am, edited 1 time in total.
==============
Diabelek

Postby Diabelek » Wed Jan 25, 2006 9:14 am

Jak zrozumiec:

* Nie możesz mieć więcej niż jednej postaci w tej samej organizacji.

Tzn. ze nie moe prowadzc np. wspolnej firmy, tak? Ale w jednej spolecznosci moga sie udzielac, czy nie?
WojD

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 9:57 am

Podejrzewam, iż chodzi o uczestnictwo w organizacjach politycznych, militarnych i gospodarczych - które u nas jeszcze nie sa zbyt częste - natomiast w ang. strefie powszechne.

W naszym wypadku należałoby to rozumieć nie tyle jako mieszkanie wielu postaci w obrębie jednego organizmu państwowego, co nie uczestniczenie jednocześnie wielu postaci jednego gracza w strukturach władzy, jednej firmie, czy formacji militarnej - w szczególności na terenie jednego miasta czy osady, ale najlepiej w ogóle!

Ułatwi to unikanie sytuacji z pogranicza NNZ - czyli podświadomej współpracy, czy konieczności uciekania od fabuły przez nieuczestniczenie w tych samych projektach lub niemożność podawania sobie przedmiotów.

Jeśli jednak tylko jedna z dwóch dopuszczalnych postaci będzie np. urzednikiem - a druga będzie pracować w jakiejś firmie, to ryzyko wpadki jest znacznie mniejsze...
==============
Matix

Postby Matix » Wed Jan 25, 2006 9:58 am

No i tak:
1. Uważam, że twojej niezrozumienie Yossarianinie jest całkowicie nieuzasadnione. Uważam wręcz, że przesadzasz...

Ja swoimi postaciami uciekać przed sobą nie będę i kropka.

2. Wydaje mi się, że jednak interpretacja NZ, może być taka, że nie powinniśmy wykorzystwać wiedzę OOC do unikania pewnych działań. Nawet jeśli to ma łamać w pomniejszy sposób zasadę, ale jest zgodne z fabułą.

3. Chciałbym móc, a wydaje mi się, że potrafię traktować moje postacie jako osobne postacie bez pamięci zbiorowej, ani innych tego typu czynników. Nie jestem za całkowitym zliberalizowaniem tej zasady. Wydaje mi się jednak, że jeśli gram jakąś postacią to NIE ZNAM, ani nie posiadam jakichkolwiek informacji na temat innych postaci poza tymi które poznałem w grze. I tak na przykład jeśli widzę jakąś postać choćby to i była moja postać swoją postacią, to moja postać NIE WIE kim ona jest.

W ten sposób myślę, że uczciwi gracze mogliby prowadzić normalne rozmowy i mieć normalne kontakty między swoimi postaciami. Jednak niestety tylko mogę chcieć tak postępować, a muszę zupełnie inaczej według interpretacji Josa.

4. No i mam jeszcze pytanie. Na wyspie d* załorzyłem pewną organizację kupiecką, która ma zrzeszać kupców z całej wyspy. Czy to znaczy, że jeśli mam jeszcze jednego kupca na tej wyspie to muszę unikać koniecznie wstępowania do tej organizacji, nawet jeśli nie przyniesie mi to ŻADNYCH, korzyści?

Chyba się skończy na tym, że nic tą drugą postacią nie zrobię, chyba, że organizacja nabierze takiego znaczenia, że będę musiał do nie wstąpić.

Jest to tylko i wyłącznie moja interpratacja. Niestety nie stosuję jej w grze. :?
http://www.matix.salon24.pl
WojD

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 10:12 am

Wskazówki te nie zastępują Najważniejszej Zasady. Kluczową sprawą jest rozumienie ducha Najważniejszej Zasady, która związana jest z wytycznymi RolePlaying. Gdy odgrywasz swoje postaci, wejdź w ich skórę i myśl z ich perspektywy.

Duch jest najważniejszy - wytyczne pomagają przestrzegać NZ i ułatwiają pracę PD.

Jeśli chcesz zaryzykować pytania ze strony PD i puchnącą teczkę ;) i jesteś pewien, że nie naruszasz NZ kontaktując swoje postaci czy też współpracując nimi w obrębie organizacji handlowej - to próbuj. Powiem Ci tylko tak - jeśli dobrze rozumiem sposób działania PD (a opieram to na własnych doświadczeniach z kilku wpadek), to ich nie interesują intencje ale fakty. Analiza każdego przypadku pod kątem fabularnym wymagałaby pracy dziesiątek osób... Dlatego jeśli kilka razy dojdzie do podejrzanych zachowań - rozmów, przekazywania przedmiotów, spotkań w jednym miejscu itd. to dostaniesz pytanie "czemu to robisz?". Będziesz miał wtedy okazję się wytłumaczyć. I albo Ci się uda przekonać PD o słuszności swoich racji albo nie :)

1. Uciekanie jest zgodne z NZ - jeśli jednak nie zamierzasz wchodzić swoimi postaciami w interakcje w danej lokacji - to nie uciekaj. Niech się zignorują zawzajem i zajmą swoimi sprawami.

2. Jw.

3. Jeszcze raz - Tobie się wydaje - ale czy przekonasz o tym PD? Oczywiście zasada domniemania niewinności obowiązuje - ale co poczniesz w obliczu niezbitych dowodów na współdziałanie?
Według Josa - najważniejszy jest DUCH gry - należy jednak ze wszech sił unikać naruszania Najwazniejszej Zasady.

4. Jeśli jakimś cudem uda Ci się uniknąć korzystania z wiedzy OOC... Myslę, że nie ma przeciwskazań... Zdobądź radio i będziesz miał problem z głowy.
==============
Matix

Postby Matix » Wed Jan 25, 2006 10:16 am

Teczkę już mam bo dostałem upomnienie, ale to były lata jeszcze przed 1360...

I właśnie twoje słowa wydają mi się, że zaprzeczają jedne drugim. Z jednej strony Jos mówi, żeby zachować duch gry, a z drugiej mam się bać PD...

Ciekawe...

Coraz bardziej się zastanawiam nad porzyceniem Cantr. Jak mi po prostu skasują jakąś postać to chyba na tym się skończy....
marol

Postby marol » Wed Jan 25, 2006 10:18 am

Jeszcze się nie zdarzyło, żebyśmy komuś skasowali postac (no chyba, że sam o to poprosił).
WojD

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 10:31 am

Matix wrote:I właśnie twoje słowa wydają mi się, że zaprzeczają jedne drugim. Z jednej strony Jos mówi, żeby zachować duch gry, a z drugiej mam się bać PD...

Nie chodzi o banie się PD.

PD to ludzie i tacy sami gracze jak my wszyscy.

Jos to również człowiek i gracz.

Chodzi o to, by zachować umiar, równowagę w grze. Jestes dobrym graczem - masz doświadczenie - więc łatwiej jest Ci nie łamać NZ niż nowym graczom. Dla nich szczegółowe opisanie dozwolonych i niedozwolonych zachowań jest niezbędne.

Nie obawiaj się - celem PD nie jest niszczenie graczy czy blokowanie kont. Przychodzi im to z wielkim trudem i jest poprzedzone bardzo długą dyskusją i pertraktacjami z graczem... Jednak łamanie zasad prowadzi do anarchii - a ta do zaburzenia swiata gry, fabuły i wpływa na inne postaci - bez winy prowadzących je graczy. Dlatego naruszenia NZ nie mogą być pozostawiane bez żadnej reakcji.
==============
Matix

Postby Matix » Wed Jan 25, 2006 10:47 am

Hmm... a ten statek pełen trupów który został przypadkowo znaleziony?
Właśnie zauważyłem, że ostatnio umarło mnustwo postaci na zawał i drugie mnustwo pojawiło się na grze.....

No a właśnie w poprzednim punkcie sugerujesz, że moje postępowanie może być osądzone przez PD w różny sposób...

Podejrzewam jednak, że z czasem to się wszystko pozmienia...
PD ma za dużo graczy, by wszystko rozpatrywać i ciągle będzie ich więcej, dlatego wydaje mi się, że dodano tą właśnie interpretację...
WojD

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 10:53 am

Zasada 4 dni?
==============
domeq

Re: Uzupełnienie do NZ

Postby domeq » Wed Jan 25, 2006 11:38 am

wojd wrote:* Nie możesz pozapostaciowo rozpowszechniać map ani innych informacji z gry - na przykład na własnej stronie inernetowej.

Wszystko piekne, ale dla mnie ten zakaz to juz lamanie wolnosci slowa ;)

Nie oznacza to ze zaraz zaloze strone www, na ktorej bede publikowal mapy bo ani nie mam takiego zamiaru ani nie widze tymbardziej sensu by tak zrobic, jednak ten punkt jest dla mnie po prostu naduzyciem.

Return to “Ogólne dyskusje”