Ręczna, ręczna... Flasha zreszta chyba nie wolno wstawiac do notek. Jeśli ktoś ma postac w angielskiej strefie, to pewnie trafił gdzieś na ich mapy - niektóre są baaardzo ręczne - rysowane ołówkiem czy piórkiem i skanowane...
Mimo wszystko wolę 's-mapy' sa bardziej czytelne i pasują do interfejsu gry...
Też tak uważam, dlatego kontynuowałem S-mapę.
Umiem odręcznie rysować i malować, a zwłąszcza szkicować. Nie stanowiło by to dla mnie problemu, zrobić mapę w taki sposób, ale wolę taką kolorową s mapkę.
Nie wiem tylko co z ta otoczką...
drewno, metal, czy wzorki?
Jak zrobię, to wam pokażę. Znaczy się mapę zakryję :] Nie zależy mi na łamaniu zasad :p
Nie wykluczam, że zrobię 2 lub 3 i strzelę ankietę na forku. Zobaczymy co się Wam będzie podobało najbardziej :]
To moja pierwsza (z trzech) propozycji.
Jak widzicie do wyboru są 3 kolory tła. Wybierzcie sami.
Po prawej jest ogólny obrys, znaczy zamysł. Jak ma wyglądać mapka.
Kiedy już zobaczycie wszystkie 3 możliwości, to pokażę kilka typów wskaźnika kierunku (róża wiatrów). Wybierzecie tą, która będzie wg. Was pasowała najbardziej do wybranego stylu.
Nie wykluczam możliwości pomieszania, czyli np. taki styl jak Wam tu pokazałem, a górny prawy róg na którym będzie info (Nazwa i dodatki) będzie drewnianą płytą z desek.
Proszę o opinie (może jakąś ankietę zrobimy puźniej... :p
Sorz, że nie daję wszystkiego od razu, ale nie mam czasu na zrobienie wszystkiego za jednym przysiadem....
Marol ma rację - nie przesadzaj proszę z poleganiem na opinii innych - to, co robi Twoja postac powinno być zindywidualizowane. O) opinie możesz zapytac W GRZE - nie na forum - a już szczególnie przed publikacja mapy.
S-mapy stały się na pewien czas wzorcem - bo dobrze pasowały do interfejsu - bo były na fragmentach map z widoku miejsca oparte. Moje pierwsze były na S-mapach wzorowane - i dwie postaci robia mapy a la s-mapa - ale teraz coraz bardziej odchodze od tego i dwie inne rysują inne mapy - zbliżone - ale jednak inne...
Ty też spróbuj znaleźć własny styl - czy raczej styl postaci
Tak... Jak Twoja postać ma problem z decyzją, to niech zapyta innych w grze, a nie Ty tu na forum, bo takie zachowanie jest niezgodne z duchem gry i zasadami. Wkrótce dojdzie do tego, że zaczniecie na forum pytać się czy stalowy topór warto sprzedać za kilogram złota, czy lepiej za kilogram stali
Pewnie, że złota Wyczuwam pewne rozluźnienie, co do opowiadania rzeczy z gry na naszym forum, ja też zmieniłem co do tego zdanie, ale decydowanie o mapie to już przesada
Hmm... no dobrze. Może macie rację. Przesadziłem.
Moja postać jest niezależna, lecz wiadomo, że mapę tworzę ja. Zapytałem na forum z przyczyn raczej czysto technicznych. Wysłanie takiego czegoś na server to dość kłopotliwa sprawa.
Posta wyżej nie skasuję, chyba że ktoś uważa, że powinienem to zrobić.
Szukać czegoś innego? Zgadfzam się z tym. Powiedziałem: "po co zmieniać coś, co już jest świetne" i dalej się tego trzymam. Dalej widok mapy pozostawię w stanie jaki znamy z s mapy. Zmieniłem jednak trochę czcionki, układ, do tego chcę dorobić obramowanie (zapewne coś w podobie tego co już przedstawiłem, o ile nie przyjdzie mi do głowy coś bardziej)
Stworzę też nową legendę ze zmienionymi czcionkami.
Prawdopodobnie też nałożę formę textury i/lub skośnego rozmycia by całość wyglądała na namalowaną ręcznie.
Czy o to chodziło, kiedy mówiłeś: prubój czegoś nowego?
Tak... Mapa powinna być czytelna ale i oryginalna Lubię posługiwac się w realu surowymi mapami wojskowymi - bo niosą maksimum informacji w czytelnej formie. Ale jak chcę sobie podróżowac palcem po mapie, to wolę do tego mieć piękne mapy, z plastycznie przedstawionym terenem i bogatymi opisami.
Jesli uda Ci sie to połaczyć - będziesz wielki