UWAGA!! Post skierowany do twórców map!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Tue Jan 03, 2006 4:14 pm

Ręczna, ręczna... ;) Flasha zreszta chyba nie wolno wstawiac do notek. Jeśli ktoś ma postac w angielskiej strefie, to pewnie trafił gdzieś na ich mapy - niektóre są baaardzo ręczne - rysowane ołówkiem czy piórkiem i skanowane...

Mimo wszystko wolę 's-mapy' sa bardziej czytelne i pasują do interfejsu gry...
==============
Jifer

Postby Jifer » Tue Jan 03, 2006 5:10 pm

Też tak uważam, dlatego kontynuowałem S-mapę.
Umiem odręcznie rysować i malować, a zwłąszcza szkicować. Nie stanowiło by to dla mnie problemu, zrobić mapę w taki sposób, ale wolę taką kolorową s mapkę.
Nie wiem tylko co z ta otoczką...
drewno, metal, czy wzorki?
Zimt

Postby Zimt » Tue Jan 03, 2006 5:20 pm

Ja bym osobiscie byla za drewnem. Jakos naturalniej by to wygladalo... :)
"I'm just living in my head..."
Jifer

Postby Jifer » Wed Jan 04, 2006 11:57 am

Jak zrobię, to wam pokażę. Znaczy się mapę zakryję :] Nie zależy mi na łamaniu zasad :p
Nie wykluczam, że zrobię 2 lub 3 i strzelę ankietę na forku. Zobaczymy co się Wam będzie podobało najbardziej :]
Jifer

Postby Jifer » Thu Jan 05, 2006 3:11 pm

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
To moja pierwsza (z trzech) propozycji.
:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Jak widzicie do wyboru są 3 kolory tła. Wybierzcie sami.
:arrow: Po prawej jest ogólny obrys, znaczy zamysł. Jak ma wyglądać mapka.

Kiedy już zobaczycie wszystkie 3 możliwości, to pokażę kilka typów wskaźnika kierunku (róża wiatrów). Wybierzecie tą, która będzie wg. Was pasowała najbardziej do wybranego stylu.

:arrow: Nie wykluczam możliwości pomieszania, czyli np. taki styl jak Wam tu pokazałem, a górny prawy róg na którym będzie info (Nazwa i dodatki) będzie drewnianą płytą z desek.

Image

Proszę o opinie (może jakąś ankietę zrobimy puźniej... :p

Sorz, że nie daję wszystkiego od razu, ale nie mam czasu na zrobienie wszystkiego za jednym przysiadem....
marol

Postby marol » Thu Jan 05, 2006 3:26 pm

Żadnej ankiety nie będzie. To nie Truman Show. Twoja postać ma być niezależna od ankiet na forum, to samo tyczy się jej notatek.
WojD

Postby WojD » Thu Jan 05, 2006 4:03 pm

Marol ma rację - nie przesadzaj proszę z poleganiem na opinii innych - to, co robi Twoja postac powinno być zindywidualizowane. O) opinie możesz zapytac W GRZE - nie na forum - a już szczególnie przed publikacja mapy.

S-mapy stały się na pewien czas wzorcem - bo dobrze pasowały do interfejsu - bo były na fragmentach map z widoku miejsca oparte. Moje pierwsze były na S-mapach wzorowane - i dwie postaci robia mapy a la s-mapa - ale teraz coraz bardziej odchodze od tego i dwie inne rysują inne mapy - zbliżone - ale jednak inne...

Ty też spróbuj znaleźć własny styl - czy raczej styl postaci :)
==============
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jan 05, 2006 7:11 pm

Tak... Jak Twoja postać ma problem z decyzją, to niech zapyta innych w grze, a nie Ty tu na forum, bo takie zachowanie jest niezgodne z duchem gry i zasadami. Wkrótce dojdzie do tego, że zaczniecie na forum pytać się czy stalowy topór warto sprzedać za kilogram złota, czy lepiej za kilogram stali :)
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Sierak

Postby Sierak » Thu Jan 05, 2006 7:13 pm

Pewnie, że złota :D Wyczuwam pewne rozluźnienie, co do opowiadania rzeczy z gry na naszym forum, ja też zmieniłem co do tego zdanie, ale decydowanie o mapie to już przesada :)
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jan 05, 2006 7:18 pm

Albo gorsze pytania: np. czy lepiej iść kupić żelazo do X czy do Y...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
WojD

Postby WojD » Thu Jan 05, 2006 7:38 pm

Jasne że do X własnie wytopiłem 10 kg i nie mam co jeśc wiec wymieniam 1:1 na marchewki :D
==============
Jifer

Postby Jifer » Thu Jan 05, 2006 8:01 pm

Hmm... no dobrze. Może macie rację. Przesadziłem.
Moja postać jest niezależna, lecz wiadomo, że mapę tworzę ja. Zapytałem na forum z przyczyn raczej czysto technicznych. Wysłanie takiego czegoś na server to dość kłopotliwa sprawa.
Posta wyżej nie skasuję, chyba że ktoś uważa, że powinienem to zrobić.

Szukać czegoś innego? Zgadfzam się z tym. Powiedziałem: "po co zmieniać coś, co już jest świetne" i dalej się tego trzymam. Dalej widok mapy pozostawię w stanie jaki znamy z s mapy. Zmieniłem jednak trochę czcionki, układ, do tego chcę dorobić obramowanie (zapewne coś w podobie tego co już przedstawiłem, o ile nie przyjdzie mi do głowy coś bardziej)
Stworzę też nową legendę ze zmienionymi czcionkami.
Prawdopodobnie też nałożę formę textury i/lub skośnego rozmycia by całość wyglądała na namalowaną ręcznie.

Czy o to chodziło, kiedy mówiłeś: prubój czegoś nowego?
WojD

Postby WojD » Thu Jan 05, 2006 8:28 pm

Tak... Mapa powinna być czytelna ale i oryginalna :) Lubię posługiwac się w realu surowymi mapami wojskowymi - bo niosą maksimum informacji w czytelnej formie. Ale jak chcę sobie podróżowac palcem po mapie, to wolę do tego mieć piękne mapy, z plastycznie przedstawionym terenem i bogatymi opisami.
Jesli uda Ci sie to połaczyć - będziesz wielki :)
==============

Return to “Ogólne dyskusje”