wojd wrote:W Polsce też mamy jedno miasto, które chetnie by o swej czasowej nazwie zapomniało - ciekawe, kto wie gdzie leży Stalinogród
Tego nie wiedzą już chyba sami katowiczanie

Moderators: Public Relations Department, Players Department
marol wrote: Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.
Zostańmy przy polskich moze jednak. Opartych na WSPÓŁCZESNEJ polszczyźnie - większość graczy nie ma studiów polonistycznych a staropolskie nazwy zna co najwyżej z lektur i filmów... W określonym kontekście może te nazwy zrozumieć - zwykle jednak musiałoby szukać w encyklopedii, co to jest nadziak, żarna czy półtorak.
A to, co napisałeś, jest niestety przykładem wybiórczego cytowania. Oto, co napisałem:Robert_ wrote:To nie sa fakty.marol wrote: Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.
To twoja interpretacja i twoje odczucia. Fakty sa takie jak przedstawilem.
Cytat przytoczony przeze mnie pochodzi z Wikipedii. Odczuciami czyimiś zaś jest opinia o mnie jako prymitywnym antykomuniście.marol wrote:Rosjanie (jeszcze za czasów komunizmu) zlikwidowali tę nazwę - czyżby to też był prymitywny antykomunizm? Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.Nazwa została nadana miastu w 1925 roku na cześć Józefa Stalina. W roku 1961 w ramach likwidowania pozostałości po kulcie jednostki powrócono do dawnej nazwy miasta.
Ani ja. Stało się, trudno, wyraziłem tylko moją opinię, która, jak się okazało, pokrywa się z opiniami wielu innych osób.Raz przeprosilem, poprosilem o zmiane w zwiazku z odczuciami niektorych graczy (miedzy innymi twoimi) i wiecej zrobic sie nie da.
Wiecej nie mam zamiaru na ten temat dyskutowac.
Dlatego też nie napisałem tego w naruszeniach zasad, nie wyciągam konsekwencji wobec gracza itp. Wyrażam tylko opinię, iż można było wysilić trochę wyobraźni i użyć trochę mniej niesmacznej nazwy. A wyrażam to publicznie, gdyż chciałbym, by na przyszłość gracze unikali takich sytuacji - nie chcę doczekać dnia, kiedy na jednej wyspie Katowice będą walczyły z Warszawą, na drugiej wyspie powstanie miasto JudeRaus (bo "każdy ma prawo do nazywania swojej postaci [osady] jak chce"), a na trzeciej statki będą dokować do osady "WisłaKraków", która będzie toczyć boje z sąsiednią "LegiąWarszawa".Mitax wrote:Widzę tu zbiorowe łamanie NZ z mariolem na czele.
Najlepsze, że to nie jest śmieszne. Każdy ma prawo do nazywania swojej postaci jak chce niezależnie czy to jest imię postaci z bajki angielskiej czy skąd indziej. Zmiana nazwy osady na inną będzie wprost wykożystywaniem wiedzy OOC!
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest