Wiecej wyobrazni...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

matero

Postby matero » Sat Dec 03, 2005 9:33 am

wojd wrote:W Polsce też mamy jedno miasto, które chetnie by o swej czasowej nazwie zapomniało - ciekawe, kto wie gdzie leży Stalinogród ;)

Tego nie wiedzą już chyba sami katowiczanie ;).
Robert_

Postby Robert_ » Sat Dec 03, 2005 11:06 am

marol wrote: Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.

To nie sa fakty.
To twoja interpretacja i twoje odczucia. Fakty sa takie jak przedstawilem.
Raz przeprosilem, poprosilem o zmiane w zwiazku z odczuciami niektorych graczy (miedzy innymi twoimi) i wiecej zrobic sie nie da.
Wiecej nie mam zamiaru na ten temat dyskutowac.

A zmiana w referendum jest o tyle niemozliwa, ze jest drewniana tablica, ktora chyba nie starzeje sie
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Dec 03, 2005 11:07 am

Łaciński ponieważ nasz alfabet jest Łaiński ;) No i trohe jezyk ale tylko troszeczke
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Matix

Postby Matix » Sat Dec 03, 2005 11:51 am

Widzę tu zbiorowe łamanie NZ z mariolem na czele. :shock:
Najlepsze, że to nie jest śmieszne. Każdy ma prawo do nazywania swojej postaci jak chce niezależnie czy to jest imię postaci z bajki angielskiej czy skąd indziej. Zmiana nazwy osady na inną będzie wprost wykożystywaniem wiedzy OOC!

Nie popieram oczywiście tej nazwy, ale chyba nie powinniśmy ze względu na swoje poglądy łamać NZ? Trochę mnie zagrzało.
Pozatym działania związane z likwidacąją kultu jednostki nie były takie "dobre". Chruszczow działał tak by ludzie nie tylko poznali prawdę o Stalinie, ale ze względu, że chciał podobnej chwały dla siebie....
Trochę to zagmatwane, ale zapraszam do zainteresowania się tym tematem...
http://www.matix.salon24.pl
Sotar

Postby Sotar » Sat Dec 03, 2005 12:07 pm

Zostańmy przy polskich moze jednak. Opartych na WSPÓŁCZESNEJ polszczyźnie - większość graczy nie ma studiów polonistycznych a staropolskie nazwy zna co najwyżej z lektur i filmów... W określonym kontekście może te nazwy zrozumieć - zwykle jednak musiałoby szukać w encyklopedii, co to jest nadziak, żarna czy półtorak.

A co widzisz zlego w korzystaniu z encyklopedii? W koncu kazdy z nzs mial chbya moment w z yciu kiedy probowalismy przekonac rodzicow ze gry ksztalca.

Poza tym, te trzy cytowane slowa ... nie trzeba siegac po ceglasta encyklopedie, wystarczy czytac Sapkowskiego ;)
marol

Postby marol » Sat Dec 03, 2005 12:09 pm

Robert_ wrote:
marol wrote: Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.
To nie sa fakty.
To twoja interpretacja i twoje odczucia. Fakty sa takie jak przedstawilem.
A to, co napisałeś, jest niestety przykładem wybiórczego cytowania. Oto, co napisałem:
marol wrote:
Nazwa została nadana miastu w 1925 roku na cześć Józefa Stalina. W roku 1961 w ramach likwidowania pozostałości po kulcie jednostki powrócono do dawnej nazwy miasta.
Rosjanie (jeszcze za czasów komunizmu) zlikwidowali tę nazwę - czyżby to też był prymitywny antykomunizm? Nazywanie osady Stalingradem jest dla mnie nawiązywaniem do kultu jednostki. To są fakty.
Cytat przytoczony przeze mnie pochodzi z Wikipedii. Odczuciami czyimiś zaś jest opinia o mnie jako prymitywnym antykomuniście.
Raz przeprosilem, poprosilem o zmiane w zwiazku z odczuciami niektorych graczy (miedzy innymi twoimi) i wiecej zrobic sie nie da.
Wiecej nie mam zamiaru na ten temat dyskutowac.
Ani ja. Stało się, trudno, wyraziłem tylko moją opinię, która, jak się okazało, pokrywa się z opiniami wielu innych osób.
Mitax wrote:Widzę tu zbiorowe łamanie NZ z mariolem na czele.
Najlepsze, że to nie jest śmieszne. Każdy ma prawo do nazywania swojej postaci jak chce niezależnie czy to jest imię postaci z bajki angielskiej czy skąd indziej. Zmiana nazwy osady na inną będzie wprost wykożystywaniem wiedzy OOC!
Dlatego też nie napisałem tego w naruszeniach zasad, nie wyciągam konsekwencji wobec gracza itp. Wyrażam tylko opinię, iż można było wysilić trochę wyobraźni i użyć trochę mniej niesmacznej nazwy. A wyrażam to publicznie, gdyż chciałbym, by na przyszłość gracze unikali takich sytuacji - nie chcę doczekać dnia, kiedy na jednej wyspie Katowice będą walczyły z Warszawą, na drugiej wyspie powstanie miasto JudeRaus (bo "każdy ma prawo do nazywania swojej postaci [osady] jak chce"), a na trzeciej statki będą dokować do osady "WisłaKraków", która będzie toczyć boje z sąsiednią "LegiąWarszawa".
Last edited by marol on Sat Dec 03, 2005 12:15 pm, edited 1 time in total.
Matix

Postby Matix » Sat Dec 03, 2005 12:15 pm

Mi sie podoba ten scenariusz :D

Nie żartuję, ale wydaje mi się, że dyskusja nie powinna mieć wpływu na zmianę nazwy. Stalingrad jest jednak nazwą wyjątkową. Lepszą niż nazwy V~, V~ i D~.

To jednak jest zabójstwo, że po kilku tygodniach grania w Cantra ciągle nie umiem tych nazw...
http://www.matix.salon24.pl
marol

Postby marol » Sat Dec 03, 2005 12:18 pm

Też uważam, że dyskusja nie powinna mieć wpływu na nazwę osady. Wywołałem ją jednak, by miała wpływ na nazwy przyszłych osad.
WojD

Postby WojD » Sat Dec 03, 2005 1:21 pm

Cantr jest grą tworzoną 'na zywo' cały czas - i znacznie przerosła oczekiwania i zamierzenia Twórcy...
Być może dlatego nie ma kilkunastostronicowych zbiorów zasad. W całym cywilizowanym Internecie sa jednak pewne podstawowe zwyczaje, do których należy między innymi to, by nie używać nazw, określeń czy nicków, które mogą urażać czyjeś uczucia religijne czy światopogląd. Dla jednych będzie to nazwanie osady Auschwitz, dla innych Stalingrad, a dla jeszcze innych Mekka albo nazwanie postaci Jezus lub Jan Paweł II. Zawsze ktoś będzie niezadowolony - dlatego należy takich sytuacji po prostu unikać.

Mnie nazwa Stalingrad się akurat o tyle podoba, że zmusza mieszkańców osady do ciągłego tłumaczenia się z niej... ;) Jeszcze się nie spotkałem z sytuacja, by po ich przybyciu ktos nie zapytał, od czego ta nazwa się wzięła... Na zmiany za późno - trzeba z tym żyć - i jak Marol napisał - potraktowac jako przestrogę...

Swoją droga poczytajcie wątek o Stalingradzie na angielskim forum. ;)
==============
nemo49

Postby nemo49 » Sat Dec 03, 2005 2:46 pm

Wojd - piwko dla mnie:) scs= starocerkiewno- słowiański

Marol- nazwy żyją własnym życiem. I Stalingrad nikomu dzisiaj nie kojarzy sie ze Stalinem tylko z bitwą stalingradzką, ktorej nikt inaczej nie nazywa pomimo przywrócenia dawnej nazwy miasta. W końcu wiele miast nosilo imie Stalina oraz innych działaczy a tylko Stalingrad jest uwieczniony w historii, niezależnie od wczorajszej, dzisiejszej i jutrzejszej oceny działalności Stalina. W tej ostatniej sprawie historia też nie powiedziała ,jak sądzę ,ostatniego zdania.........
WojD

Postby WojD » Sat Dec 03, 2005 3:06 pm

nemo49 wrote:Wojd - piwko dla mnie:) scs= starocerkiewno- słowiański

Proszę... :)

Image
==============
marol

Postby marol » Sat Dec 03, 2005 6:37 pm

nemo49 wrote:Marol- nazwy żyją własnym życiem. I Stalingrad nikomu dzisiaj nie kojarzy sie ze Stalinem (...)
Nikomu? A czytałeś ten topic?
nemo49

Postby nemo49 » Sat Dec 03, 2005 7:32 pm

[Nikomu? A czytałeś ten topic?[/quote]

Masz rację - nie powinienem używac słowa "nikomu' . Przecież Tobie i jeszcze nieznanej mi liczbie osób to miasto kojarzy sie ze Stalinem a nie z II wojną światową. Należało napisać "większości osób" uwzględniając fakt , że coraz to więcej roczników korzysta z nowych podręczników historii.

Return to “Ogólne dyskusje”