Limit wydobywczy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Animated

Postby Animated » Mon Aug 29, 2005 8:22 pm

As a one-time change, there will be a minimum of (current pop divided by three) slots in each city;

to oznacza, ze poziom slotow bedzie wynosil conajmniej 1/3 aktualnej liczby postaci, a nie: ze wszedzie bedzie po 1/3...

tylko, kurcze, czemu akurat wiekszosc moich postaci jest w podroz :shock: ???
Download Picassa & Fierfox
Sierak

Postby Sierak » Mon Aug 29, 2005 8:28 pm

Animated wrote:
As a one-time change, there will be a minimum of (current pop divided by three) slots in each city;

to oznacza, ze poziom slotow bedzie wynosil conajmniej 1/3 aktualnej liczby postaci, a nie: ze wszedzie bedzie po 1/3...

tylko, kurcze, czemu akurat wiekszosc moich postaci jest w podroz :shock: ???

Powinno być minimum 4/10. :oops: conajmniej
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
lukaasz

Postby lukaasz » Mon Aug 29, 2005 8:34 pm

echcchchchch..widzze sobie nieradzicie...

w pierwszej czesci pisze ze "jednorazowo (tymczasowo)" zrobione bedzie conajmniej (mieszkancy /3) slotów

natosmiat w 2gim cytacie z mojego posta pisze ze docelowo wprowadzona bedzie idea KeVesa....
jak tylko wymysla co zrobic z masyznami ktore jednorazowo wydobywaja wiecej niz chca usytalic limity.
Robert_

Postby Robert_ » Mon Aug 29, 2005 8:39 pm

Czy ja dobrze zrozumialem? do maszyn tez chca sie "przyczepic"?
Sierak

Postby Sierak » Mon Aug 29, 2005 8:42 pm

Robert_ wrote:Czy ja dobrze zrozumialem? do maszyn tez chca sie "przyczepic"?

źle...
lukaasz

Postby lukaasz » Mon Aug 29, 2005 8:43 pm

well...
chodzi o to ze jakas tam maszyna wydobywa 10.000 hematytu dziennie.
no i to stanowi problem taki ze w kazdej lokacji z hematytem musialo by byc dziennie do wydobycia 10.000. co jest calkiem sporo. wiec ograniczenie by az do czasu zrobienia maszyny nikogo raczej nieobjelo.

albo,
chlopaki kombinuja co zrobic jak w miejscu z 10.000 limitu, ustawione zostana 3 takie maszyny, i co wtedy?
czy podzielic im resource po rowno czy kazdmeu dac po 10.000 bo tyle mzoe wydobyc maszyna.

tak ich rozumiem
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Aug 29, 2005 10:43 pm

Skarbniq wrote:Drogi Kevesie, zawsze milo z rana poczytac troche niesprawiedliwych slow adresowanych pod swoim adresem :D Kilkukrotnie pisalem o tym ze jedyne co mnie martwi to nowi ktorym ciezko sie bedzie odnalezc. Pisalem o tym ze zmniejszy to ilosc graczy i postaci. Pisalem ze najlepiej by bylo gdyby przez pare pierwszych dni gracz nie podlegal limitom... Nie czytasz tego co pisze :?: Przyznaj sie :D

Pisalem tez ze nie upieram sie przy aktualnej formie limitu. Zaakceptuje kazdy limit i kazdy inny mechanizm narzucony przez Cantr.

No nie wiem, po Twoich dwóch postach "Population Gathering Limit: For or against?" i w jakimś innym w "Maximum number of resource gatherers" (nie chcę mi się szukać dokładnie, ale mógłbym Ci zacytować) odnoszę wrażenie, że Tobie odpowiada obecna sytuacje i chcesz by inni ją również zaakceptowali, nie widziałem byś gdzieś poparł proponowane przeze mnie albo przez PRUTa rozwiązania. Może się mylę? Jeśli je popierasz to dlaczego ich oficjalnie nie poprzesz na angielskim forum dla dobra wszystkich nowych graczy? Jak wiatr wieje w oczy to szybko zmieniasz zdanie.. ehh... Sam teraz piszesz, że się nie upierasz, ale nie widzę byś gdzieś popierał jedynyne (moje) rozwiązanie z wielu proponowanych, które ma szanse przejść, bo Jos uznał za wartę rozważenia. Więc tak jakbyś wybierał jednak to bardziej surowe dla nowych graczy. A co do zaakceptowania każdego mechanizmu narzuconego przez Cantr, to może Ty je zaakceptujesz, ale nie wiem jak poradzą sobie Twoje postacie, jak komuś się zachcę by trzeba było zjeść tonę marchewek na dzień by przeżyć ;)

Skarbniq wrote:A skad PD wie zeby kojarzyc Skarbniqa z forum z graczem numer xxx ? :D Kolejna manipulacja czy tez wiedza o tym ze ktos "nas" powiazal w donosie :wink:

Tak, "nasa" nas powiązała :P :twisted: Znasz coś takiego jak IP? Nadal się upierasz przy tym, że ktoś na Ciebie doniósł? 8)

Skarbniq wrote:Usmiercac postacie :?: Nie mam prawa - one chca zyc :)

Tak, ciekawe, oni nie chcą umierać, a robią wiele bo muszą. Np. taki jeden rzuca klątwy na uzbrojone strażniczki to napewno było spowodowane chęcią przeżycia. Niektóre sekty popełniały masowe samobójstwa, może Zakon pójdzie za przykładem? ;) Troche nudno by było bez tych wszystkich sekciarzy na wyspie, ale cóż. Może wybuduj szalupe i dopłyń do anglolandów, może dostaniesz robotę naprawiania starych młotków za 100 gram ziemniaków na dzień (dla niewtajemniczonych, 100 gram dziennie ich się je).

Pisałem to po południu, potem nie mogłem wysłać posta z powodu przerwy w działaniu Cantr. Dostałem, aż dwa emaile od zatroskanych użytkowników z pytaniem co się dzieje z grą. Teraz mi się wydaję, że to dlatego, że kombinowali z tymi limitami, ale mogę się mylić

Yo_Yo wrote:zgadzam się, pozwalać zabijają całych Amerykan! *Viva* la... Polska! Ta wiadomość będzie (wola) *self* *destruct* :0

Yo Yo_Yo! :) Ale "ziom" 8) Oby więcej takich :twisted:

lukaasz wrote:
- As a one-time change, there will be a minimum of (current pop divided by three) slots in each city; this should re-balance the relationship between current population and low random slot numbers for existing cities. Expect this to change in the next day or so. NOTE: it will be based on the people in city square at the time of the change, so if you want to get an extra slot for your town, you might want to peep out of you building/vehicle.

tlumaczac:
liczba slotów = populacja lokacji /3
ale tylko polulacja bedaca na polu, wiec wychodzic z budynków.

Jako tymczasowe rozwiązanie problemu nawet dobrę. Mam tylko nadzieje, że nikt nie będzie oszukiwał tworząc muły do zwiększania ilości dostępnych slotów, ale liczę na uczciwość graczy.

lukaasz wrote:
- We are looking into implementing KeVes' suggestion - but see some problems he didn't think of, like the solitary mountain dweller suddenly digging op 10K of hematite daily, and the way the enhancing tools work (he suggests counting them as an extra gatherer, but that would mean he'd actually be decreasing his fellow citizens proceeds, which we don't like). This will take some time.

No cóż, wierzyłem od początku w siłę mojej sugestii i wierzę nadal, że ona przejdzie ;) I obyło się bez poparacia niektórych graczy którzy nie dostrzegali jej zalet. A o tym problemie, że ktoś może wydobyć za dużo to domyślałem się by ktoś nie zrobił z tym gafy, ale to chyba można łatwo obciąć. Nie wiem czemu nie podoba im się to, że narzędzia zmniejszą wydobycie innych, przecież to logiczne, ale i tak bardziej sprawiedliwe i realistyczne niż czekanie na wolnego slota. Lepiej wydobyć mniej niż nic. Poza tym, jeśli limit w lokacji nie zostanie osiągnięty nie powinno to mieć żadnego wpływu.

lukaasz wrote:KeVes- you can be our hero babe ;)

A jeszcze nie jestem? :D

Michal wrote:Powinno być minimum 4/10. :oops: conajmniej

No cóż, zawsze chcemy mieć więcej niż nam dają. Dali nam palec a my chcemy rękę ;)

Robert_ wrote:Czy ja dobrze zrozumialem? do maszyn tez chca sie "przyczepic"?

A nie powinni? Wg. mojej sugestii maszyn ten limit też powinien dotyczyć. Maszyny powinny być po to by zwiększyć dostępność wolnych rąk ludzkich w danej lokacji, a nie po to by zwiększać w nieskończoność możliwość wydobycia surowców z danej lokacji. Powinno być tylko widoczne jak duże są współczynik by każdy wiedział ile maksymalnie surowców można wydobyć i by mógł wiedzieć ile maszyn się opłaca w danej lokacji zbudować. Niektóre angielskie lokacje mogą na tym ucierpieć bo mogą mieć ponad limitową liczbę maszyn, ale mogą wdedy poprostu używać ich wielu by podzielić dostępne surowce na kilku wydobywających, czy odsprzedawać prawa do korzystania z jednej maszyny tak jakby to był taki duży wirtualny slot wydobycia.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Sierak

Postby Sierak » Tue Aug 30, 2005 12:30 am

Niech będzie,że 1/3 to dobre tymczasowe rozwiązanie.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Tue Aug 30, 2005 4:43 am

KeVes wrote:
Tak, "nasa" nas powiązała :P :twisted: Znasz coś takiego jak IP? Nadal się upierasz przy tym, że ktoś na Ciebie doniósł? 8)

Wiec powiadasz ze PD sprawdza IP wszystkich uzytkownikow forum i dopasowywuje je do id graczy :?: Cos krecisz :) Moze nie doniosl tylko zarekomendowal :lol:

Tak, ciekawe, oni nie chcą umierać, a robią wiele bo muszą. Np. taki jeden rzuca klątwy na uzbrojone strażniczki to napewno było spowodowane chęcią przeżycia.

Dobrze wiesz ze mogly wtedy "skoczyc" trojeczce zbuntowanych i Oni o tym wiedzieli. Musialyby gonic po calej wyspie i zostawic osade bez ochrony. Teraz ( znaczy 4 dni temu :wink: ) tez moglyby skoczyc. Ulubieni uczciwi gracze nie podjeliby ryzyka utraty swoich znakomicie odgrywanych postaci :)

I chociaz postac Kleofasa obdazona znakomitym zmyslem przywodczym dobrze o tym wie, to litosciwie poszla na kompromis ... chociaz ze wzgledu na spiaczke pewnych postaci jeszcze nic nie wiadomo :)
Robert_

Postby Robert_ » Tue Aug 30, 2005 12:48 pm

KeVes wrote:A nie powinni? Wg. mojej sugestii maszyn ten limit też powinien dotyczyć. Maszyny powinny być po to by zwiększyć dostępność wolnych rąk ludzkich w danej lokacji, a nie po to by zwiększać w nieskończoność możliwość wydobycia surowców z danej lokacji.

I tak zyskasz maksymalnie tyle rak ile slotow i ani jednej wiecej.

Wlasnie zainwestowanie w maszyny, ktore bez wzgledu na ich ilosc w danej lokacji maja zawsze takie samo wydobycie na jedna sztuke daje mozliwosc wyprodukowania nadwyzki surowca. Nadwyzke natomiast mozna exprotowac. Przeciez wlasnie o to chodzi aby w rozne lokalizacje handlowaly ze soba. Jesli dzienne wydobycie jest stale to zaczyna nas to ograniczac. Limity powinny dotyczyc tylko i wylacznie ilosci slotow. Jesli zbuduje maszyne, ktora z jednego slota jest w stanie wydobyc 100 razy wiecej niz czlowiek to wkladam w to prace, materialy itd. Co zlego w tym, ze jakas osada nastawi sie na produkcje zywnosci i wybuduje tyle maszyn ile jest dostepnych slotow w danym miejscu? Powiem wiecej, dobrze byloby gdyby mogla budowac kolejne maszyny, ktore wydobeda wiecej niz poprzednie a te zezlomowala lub odsprzedala komus innemu(o ile beda mieli w tym interes) Jesli zywnosc bedzie zalegala w magazynach to sami dojda do wniosku, ze nie warto bylo i, ze stracili czas i srodki. Tak wiec przy okazji najpierw powinni zbadac rynek, aby wiedziec czy bedzie na ten rodzaj dzialalnosci zapotrzebowanie. Moze beda musieli zbadac rynki zagraniczne jak juz zaspokoja potrzeby rynkow lokalnych:) Narazie nie ma tu mozliwosci konkurowania poprzez jakosc, wiec jedyna mozliwoscia jest ilosc i umiejetnosc sprzedazy.
No chyba, ze mowimy jednak o tym samym, czyli np 9 dostepnych slotow daje X marchewki przy pracy rekoma. 3 razy X marchewki przy pracy jakimis "widlami", 20 razy X gdy pracuje maszyna oraz 50 razy X gdy pracuje nowoczesniejsza maszyna. Wtedy wszystko gra:)
Oczywiscie w przypadku niektorych kopalin mogloby sie okazac, ze wydobylo sie juz wszystko i trzeba wyruszyc na poszukiwania w inne miejsca, ale wtedy musialyby istniec informacje o ilosci dostepnych jeszcze srodkow oraz niezasiedlone wyspy(nie wyrzucaloby tam nowych graczy), gdzie trzeba doplynac aby zaczac szukac surowcow, a i tak nie wiadomo czy sie je znajdzie i czy bedzie sie pierwszym;)
marol

Postby marol » Tue Aug 30, 2005 12:53 pm

Robert_ wrote:Oczywiscie w przypadku niektorych kopalin mogloby sie okazac, ze wydobylo sie juz wszystko(...)

Hehe, już widze jak ludziom szczęki opadają na przykład w takim Vlotryan:
1298-2: This source of hematite has been depleted.
(SRVPRC)
Image
jeslange

Postby jeslange » Tue Aug 30, 2005 8:09 pm

zgadzam się, pozwalać zabijają całych Amerykan! *Viva* la... Polska! Ta wiadomość będzie (wola) *self* *destruct* :0

Will someone please translate this for me? Thanks.
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Aug 30, 2005 8:23 pm

well,
he said that:
"if there is war we will attack americans....long live Poland...."and so on
at least that is the best i can do because i dont get exactly what he meant to say cause his polish looks little rusty :| maybe he was drunk???
jeslange

Postby jeslange » Tue Aug 30, 2005 8:25 pm

Thanks. I'm not exactly sure what he was doing :lol: , but it's not quite appropriate.
Sierak

Postby Sierak » Thu Sep 01, 2005 8:26 pm

Teraz jest nowa ankieta i nasi kochani obco krajowcy z wielką ilością maszyn głosują,na coś tam przeciwnego niż my(jak zwykle).(Dokładnie ankiety nie rozumiem,ale zagłosowałem jak PRUT,bo to logiczne :D )

Return to “Ogólne dyskusje”