Geneza polskiej wersji CANTR
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- PRUT
- Averus Wolfmaster
Był taki jeden budynek nie pamietam angielskiej nazwy... Przerabiało się tam skóry, stwierdziłem, że garbarnia to odpowiednik tego budynku w języku polskim. Nie naprowadiła mnie na to żadna wskazówka ze słownika tudziez mojej wiedzy. Stwierdziłem, że skoro sie tam garbuje skóry to to garbarnia. Czasmi wystarczy troche logiki.
- PRUT
- CyboRKg
- Averus Wolfmaster
- Skarbniq
PRUT wrote:Tak, a czym się różnią i jakie sa polskie nazwy dla peen hammer, sledgehammer, flatter, mallet, steel set hammer i "zwykły" hammer. Logika wysiada, potrzebna techniczna wiedza
Na Politechnice tego nie uczą
Choć za slowniki.onet.pl
Sledge hammer to młot kowalski
Z malletem do krykieta ganiał w lśnieniu Jack Torrance ... i jest to na pewno młotek drewaniny. Za słownikiem - obijak. Takie badziewie
A peen... to nosek.. czyli młotek z noskiem. Może taki klinowaty z jednej strony ?
Last edited by Skarbniq on Sat Jul 16, 2005 1:11 pm, edited 1 time in total.
- CyboRKg
- Skarbniq
I jeszcze... http://www.blades.web.za/dictionary.htm
Flatter, Blacksmith's flatter. It looks like a hammer with one large face and one small face and a handle. The small face is octagonal and is hit with a hammer, while the large face is square and smooth faced. Use to flatten hot steel by placing it on the steel and hammering with another hammer. A flatter is not a hammer! Also: hand held flatter: A section of steel with a flat face, that is placed on the area that needs to be smoothed, and hit with a hammer. Ideal for tong hinge areas.
hmmm... to trzeba poszukać czegoś o sztuce kowalstwa
Idąc dalej typ tropem... śłuży do wygładzania stali... "Wygładzacz" ?
Flatter, Blacksmith's flatter. It looks like a hammer with one large face and one small face and a handle. The small face is octagonal and is hit with a hammer, while the large face is square and smooth faced. Use to flatten hot steel by placing it on the steel and hammering with another hammer. A flatter is not a hammer! Also: hand held flatter: A section of steel with a flat face, that is placed on the area that needs to be smoothed, and hit with a hammer. Ideal for tong hinge areas.
hmmm... to trzeba poszukać czegoś o sztuce kowalstwa
Idąc dalej typ tropem... śłuży do wygładzania stali... "Wygładzacz" ?
Last edited by Skarbniq on Sat Jul 16, 2005 1:16 pm, edited 1 time in total.
- PRUT
@Sakrbniq
Ja juz mnie więcej wiem, co to sa za młotki (nawet kilka obrazków widziałem) ale sam przyznasz, że "młotek z noskiem:, czy "obijak" to troche slangowe nazwy (a flatter bys nazwał - płaszczak
?) - dlatego musze wybrac się do marketu budowlanego, by zobaczyc jak sie poprawnie nazywają w języku polskim
Kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć.
Ja juz mnie więcej wiem, co to sa za młotki (nawet kilka obrazków widziałem) ale sam przyznasz, że "młotek z noskiem:, czy "obijak" to troche slangowe nazwy (a flatter bys nazwał - płaszczak
Kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć.
- mefisto
-
Guest
- KVZ
- Players Dept. Member
Nie. Statystyki obejmują tylko aktywne konta. Co nie znaczy, że gra aktywnie tyle osób co w statystykach. Aktywnych graczy może być trochę mniej. Np. ktoś się zarejestrował ale nie gra, bo mu gra nie przypadła do gustu i jego konto wygasa po 14 dniach i dopiero wtedy zmiejsza się ilość graczy. Przydała by się też rubryka w statystykach mówiąca o tym ile graczy zalogowało się w ciągu ostatnich 24 godzin do gry.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088

https://x.com/MindKiLLERx2088

- marol
-
TomT
- PRUT