Tworcy notatek, które zainteresowaly was w grze...
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Quijo
- Agent 0007
- Kalsiver
-
- Ula
Reanimuję wątek.
Arya Stark
Za:
"Czarne Kroniki" - wszystkie części.
Po prostu dobrze się czyta.
Etelwald:
Za:
"Pamiętniki Etelwalda Pogromcy Bojvingów, część pierwsza"
Dawno nie czytałam tak wzruszającej opowieści o walce z krwiożerczym systemem.
Mam nadzieję, że autor spłodzi więcej części tegoż dzieła i będzie mi dane je przeczytać.
Narvego
Za:
"Wielka Mapa Świata; wersja ogólnogeograficzna, użytkowa"
Mapa, którą można posiąść. A przynajmniej tak napisał autor.
Do tego bardzo użyteczna i całkiem przyjemna dla oka.

Arya Stark
Za:
"Czarne Kroniki" - wszystkie części.
Po prostu dobrze się czyta.
Etelwald:
Za:
"Pamiętniki Etelwalda Pogromcy Bojvingów, część pierwsza"
Dawno nie czytałam tak wzruszającej opowieści o walce z krwiożerczym systemem.

Mam nadzieję, że autor spłodzi więcej części tegoż dzieła i będzie mi dane je przeczytać.
Narvego
Za:

- KVZ
- Players Dept. Member
Pamietniki są super :) Mapa zresztą też. Kronik nie czytałem...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
- Luke
Mapa może i przyjemna, ale powielająca okropne błędy z map... No właśnie, nawet nie mogę tutaj powiedzieć, czyich.Ula wrote:Narvego
Za:

Użyteczna, ale do powieszenia sobie na ścianie, bo ładna. Jednak spróbuj według niej żeglować! Więc skoro jesteśmy przy mapach. Mój faworyt to:
Jancio Majski
Za:
"Mapa morska kapitana Jancia Majskiego 1493"
Wspaniały dokument, jedyny zrobiony z myślą o żeglarzach. Jaka stara ta mapa, a wciąż nie ma lepszej!
Wszystkie mapy pojedynczych wysp są do niczego niepotrzebne żeglarzowi. Nie pokazują, jak dopłynąć na inną wyspę. A to jest mapa morza. Dokładna, z podziałką i odległościami (gracze, których postacie mają sekstant i umieją go używać, wiedzą, jakie to cenne). Nie znalałem najmniejszego błędu czy przekłamania, a moje postacie podróżują po tym morzu od wielu lat.
Trzeba uczciwie przyznać, że mapa Narvego w tej części świata, gdzie bazuje na mapie Jancia, jest jej wierna. Niestety w pozostałych opiera się po prostu na powszechnie używanych, fałszywych, niechlujnie odwzorowanych mapach.
P.S. Moja jedna postać na własne oczy zobaczyła raz przypadkiem grobowiec Jancia Majskiego i jego osobiste (mam nadzieję

- NiKnight
Jeśli chodzi o mapy.
Wątpię czy widzieliście mapę, którą moja postać miała okazję dostać od Jeremiasza:
"Swiat wg Jeremiasza 1932"
Na podstawie tej mapy jedna moja postać wie jak wielki jest świat (w jednym kierunku) i może spokojnie go opłynąć, zresztą jest już dość blisko jednak napotkała ciekawą wyspę i tworzy jej mapę.
Sama mapa może nie jest arcydziełem graficznym ale wiedza w niej zawarta wyprzedza wiedzę praktycznie każdej innej mapy (jeśli chodzi o geografię a nie surowce).
Co do niektórych map jest wiele błędów, i nie chodzi tylko o inne nazwy osad niż są w rzeczywistości ale również o nieprecyzyjne odległości. Na przykład według mapy płynąc pod kątem 45 stp trafi się do osady B a trafia się do osady C, która jest obok osady B. A płynie się raptem kilka dni.
Wątpię czy widzieliście mapę, którą moja postać miała okazję dostać od Jeremiasza:
"Swiat wg Jeremiasza 1932"
Na podstawie tej mapy jedna moja postać wie jak wielki jest świat (w jednym kierunku) i może spokojnie go opłynąć, zresztą jest już dość blisko jednak napotkała ciekawą wyspę i tworzy jej mapę.
Sama mapa może nie jest arcydziełem graficznym ale wiedza w niej zawarta wyprzedza wiedzę praktycznie każdej innej mapy (jeśli chodzi o geografię a nie surowce).
Co do niektórych map jest wiele błędów, i nie chodzi tylko o inne nazwy osad niż są w rzeczywistości ale również o nieprecyzyjne odległości. Na przykład według mapy płynąc pod kątem 45 stp trafi się do osady B a trafia się do osady C, która jest obok osady B. A płynie się raptem kilka dni.
Ni Ni Ni Ni!
- marol
- in vitro...
-
- NiKnight
marol wrote:Mapa owszem, robi wrażenie ogromem lądów (szczególnie, gdy okazuje się, że naszemu "kontynentowi" dalego do większych lądów), ale nie wiem skąd wnioskujesz o tym, jaką część świata ona obejmuje.
Jako gracz w miarę wiem jaką część. Sama postać jest w stanie opłynąć na jej podstawie świat w jednym kierunku, nie wie jak wielki jest świat w kierunku prostopadłym. Wypłynęła dawno, zanim były ogólnodostępne mapy graficzne ale spotkała w czasie swojej podróży duże miasto gdzie zdobyła mapy, które opisują polską strefę. Na podstawie tych map i mapy świata wg Jeremiasza określiła wielkość świata (podkreślam - w jednym kierunku).
Ni Ni Ni Ni!
- Ula
Luke wrote:Mapa może i przyjemna, ale powielająca okropne błędy z map... No właśnie, nawet nie mogę tutaj powiedzieć, czyich.Ula wrote:Narvego
Za:
Do tego bardzo użyteczna i całkiem przyjemna dla oka.Bo by było NNZ.
Użyteczna, ale do powieszenia sobie na ścianie, bo ładna. Jednak spróbuj według niej żeglować!
Przyznam, że nie używałam owej mapy do żeglugi. Uznałam ją za przydatną przez to, że może dać postaciom jako-takie, szersze niż inne mapy, pojęcie o geografii cantryjskiej.

- Robaczek