Tworcy notatek, które zainteresowaly was w grze...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy czytasz notatki znalezione przez Twoje postacie?

Tak, wszystkie
65
38%
Staram sie czytac, ale nie mi sie chce
64
37%
Rzadko, cos musi mnie bardzo zainteresowac
40
23%
Nie, nigdy, lub bardzo rzadko
4
2%

Total votes: 173
Quijo

Postby Quijo » Thu Feb 22, 2007 12:35 pm

Mój również Ci się podoba ?
http://www.gks-murcki.com
matt_

Postby matt_ » Thu Feb 22, 2007 12:36 pm

coś zrobił barbarzyńco!?
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Feb 22, 2007 12:38 pm

Ten matta ladniej macha uszkami. Krwiozercza bestia z Ciebie Quijo
Kalsiver

Postby Kalsiver » Thu Feb 22, 2007 1:05 pm

Bo ten od Matt'a się obija a ten od Quijo ma twórcze zajęcie ! :shock: :twisted: :shock:
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
myszaq

Postby myszaq » Thu Feb 22, 2007 7:18 pm

a ta ankieta to faktycznie o kant... :P autor musi odejsc! :D
Ula

Postby Ula » Wed Sep 19, 2007 7:22 pm

Reanimuję wątek. :)

Arya Stark
Za:
"Czarne Kroniki" - wszystkie części.
Po prostu dobrze się czyta.

Etelwald:
Za:
"Pamiętniki Etelwalda Pogromcy Bojvingów, część pierwsza"
Dawno nie czytałam tak wzruszającej opowieści o walce z krwiożerczym systemem. :lol:
Mam nadzieję, że autor spłodzi więcej części tegoż dzieła i będzie mi dane je przeczytać.

Narvego
Za:
"Wielka Mapa Świata; wersja ogólnogeograficzna, użytkowa"
Mapa, którą można posiąść. A przynajmniej tak napisał autor. ;)
Do tego bardzo użyteczna i całkiem przyjemna dla oka.
Image
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Sep 20, 2007 2:32 am

Pamietniki są super :) Mapa zresztą też. Kronik nie czytałem...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Luke

Postby Luke » Thu Sep 20, 2007 6:00 am

Ula wrote:Narvego
Za:
Mapa może i przyjemna, ale powielająca okropne błędy z map... No właśnie, nawet nie mogę tutaj powiedzieć, czyich. :evil: Bo by było NNZ.
Użyteczna, ale do powieszenia sobie na ścianie, bo ładna. Jednak spróbuj według niej żeglować! Więc skoro jesteśmy przy mapach. Mój faworyt to:

Jancio Majski
Za:
"Mapa morska kapitana Jancia Majskiego 1493"
Wspaniały dokument, jedyny zrobiony z myślą o żeglarzach. Jaka stara ta mapa, a wciąż nie ma lepszej!
Wszystkie mapy pojedynczych wysp są do niczego niepotrzebne żeglarzowi. Nie pokazują, jak dopłynąć na inną wyspę. A to jest mapa morza. Dokładna, z podziałką i odległościami (gracze, których postacie mają sekstant i umieją go używać, wiedzą, jakie to cenne). Nie znalałem najmniejszego błędu czy przekłamania, a moje postacie podróżują po tym morzu od wielu lat.
Trzeba uczciwie przyznać, że mapa Narvego w tej części świata, gdzie bazuje na mapie Jancia, jest jej wierna. Niestety w pozostałych opiera się po prostu na powszechnie używanych, fałszywych, niechlujnie odwzorowanych mapach.

P.S. Moja jedna postać na własne oczy zobaczyła raz przypadkiem grobowiec Jancia Majskiego i jego osobiste (mam nadzieję :wink: ) zwłoki! :D
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Sep 20, 2007 8:43 am

Jeśli chodzi o mapy.
Wątpię czy widzieliście mapę, którą moja postać miała okazję dostać od Jeremiasza:

"Swiat wg Jeremiasza 1932"

Na podstawie tej mapy jedna moja postać wie jak wielki jest świat (w jednym kierunku) i może spokojnie go opłynąć, zresztą jest już dość blisko jednak napotkała ciekawą wyspę i tworzy jej mapę.

Sama mapa może nie jest arcydziełem graficznym ale wiedza w niej zawarta wyprzedza wiedzę praktycznie każdej innej mapy (jeśli chodzi o geografię a nie surowce).

Co do niektórych map jest wiele błędów, i nie chodzi tylko o inne nazwy osad niż są w rzeczywistości ale również o nieprecyzyjne odległości. Na przykład według mapy płynąc pod kątem 45 stp trafi się do osady B a trafia się do osady C, która jest obok osady B. A płynie się raptem kilka dni.
Ni Ni Ni Ni!
marol

Postby marol » Thu Sep 20, 2007 9:27 am

Mapa owszem, robi wrażenie ogromem lądów (szczególnie, gdy okazuje się, że naszemu "kontynentowi" dalego do większych lądów), ale nie wiem skąd wnioskujesz o tym, jaką część świata ona obejmuje.
(SRVPRC)
Image
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Sep 20, 2007 2:21 pm

Wspaniały dokument, jedyny zrobiony z myślą o żeglarzach. Jaka stara ta mapa, a wciąż nie ma lepszej!
miała taka powstać, ale nie powstanie
cantr się posypał
Milo

Postby Milo » Thu Sep 20, 2007 2:27 pm

A ja lubię mapy i notki Juliusza. Niestety, powszechnie znana jest chyba tylko mapa dróg na V.
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Sep 20, 2007 7:54 pm

marol wrote:Mapa owszem, robi wrażenie ogromem lądów (szczególnie, gdy okazuje się, że naszemu "kontynentowi" dalego do większych lądów), ale nie wiem skąd wnioskujesz o tym, jaką część świata ona obejmuje.

Jako gracz w miarę wiem jaką część. Sama postać jest w stanie opłynąć na jej podstawie świat w jednym kierunku, nie wie jak wielki jest świat w kierunku prostopadłym. Wypłynęła dawno, zanim były ogólnodostępne mapy graficzne ale spotkała w czasie swojej podróży duże miasto gdzie zdobyła mapy, które opisują polską strefę. Na podstawie tych map i mapy świata wg Jeremiasza określiła wielkość świata (podkreślam - w jednym kierunku).
Ni Ni Ni Ni!
Ula

Postby Ula » Sat Sep 22, 2007 9:58 pm

Luke wrote:
Ula wrote:Narvego
Za:
Mapa może i przyjemna, ale powielająca okropne błędy z map... No właśnie, nawet nie mogę tutaj powiedzieć, czyich. :evil: Bo by było NNZ.
Użyteczna, ale do powieszenia sobie na ścianie, bo ładna. Jednak spróbuj według niej żeglować!

Przyznam, że nie używałam owej mapy do żeglugi. Uznałam ją za przydatną przez to, że może dać postaciom jako-takie, szersze niż inne mapy, pojęcie o geografii cantryjskiej. :)
Image
Robaczek

Postby Robaczek » Sun Sep 23, 2007 7:51 pm

Qu Een - historia życia
i
ZACHÓD - Zapiski Tofika (1688-1710)

Dwie opowieści, które bardzo miło się czyta. Gratuluję twórcom dobrego pióra i ciekawego życia. :)
Glizda :) | 3819319
ImageCzłonek Federacji RP - odgrywaj z nami

Return to “Ogólne dyskusje”