Detektor kierunku fali radiowej

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Sopel_1

Re: Detektor kierunku fali radiowej

Postby Sopel_1 » Thu Apr 05, 2012 7:50 am

BZR wrote:Ale teraz na poważnie, nie chcielibyście, żeby radia zniknęły z Cantra? Wydaje mi się, że przez to wszyscy wszystko wiedzą... Jak tylko coś się wydarzy od razu wyrusza jakaś ekipa ratunkowa stąd lub stamtąd... nie mówiąc o postaciach, które nagle kończą wieść swój spokojny żywot, łapią za kusze, wsiadają na statek i płyną zabić nieznajomych i pomścić nieznajomych.

edit: ale się podjarałem, zaraz machnę posta na angielskim forum! :evil: :twisted: :evil: :twisted:

No niestety tak wygląda społeczność.
Bardziej interesuje mnie zjawisko gdy nawet jakiś nieznajomy zostaje zaatakowany, nadaje przez radio i ekipy ratunkowe lecą bez żadnych pytań. To samo się dzieje gdy tylko usłyszy się imię nadającego - nikt nie prosi o hasła,szyfry, kody :wink: ...
oxyquan

Postby oxyquan » Thu Apr 05, 2012 8:14 am

psychowico wrote:
BZR wrote:Ale teraz na poważnie, nie chcielibyście, żeby radia zniknęły z Cantra? Wydaje mi się, że przez to wszyscy wszystko wiedzą... Jak tylko coś się wydarzy od razu wyrusza jakaś ekipa ratunkowa stąd lub stamtąd... nie mówiąc o postaciach, które nagle kończą wieść swój spokojny żywot, łapią za kusze, wsiadają na statek i płyną zabić nieznajomych i pomścić nieznajomych.

edit: ale się podjarałem, zaraz machnę posta na angielskim forum! :evil: :twisted: :evil: :twisted:

Cantr ma być symulatorem społeczeństwa. Szeroki dostęp do informacji jest powszechny w rozwiniętych społeczeństwach.

Radia są takim wynalazkiem trochę odjętym od realiów gry. Mi się marzą gołębie pocztowe, listonosze, gazety i tłumy stojące w portach, żeby wysępić informacje ze świata.
Buka

Postby Buka » Thu Apr 05, 2012 8:20 am

A ja mam nadzieję, że radia z gry nie znikną.
Jestem za wprowadzeniem czegoś, co umożliwiałoby odnalezienie nadającego, byle nie zbyt łatwo. Wprowadzanie w błąd, podszywanie się, może być czynnikiem, który wpłynie na rozwój dodatkowych systemów porozumiewania się (jak poczta) i używanie kodów, szyfrów. To ubarwia grę.
Bez radia byłoby o wiele nudniej, a bandyci niemal zawsze wychodziliby zwycięsko.
NDS
psychowico

Postby psychowico » Thu Apr 05, 2012 8:26 am

Sopel_1 wrote:

No niestety tak wygląda społeczność.
Bardziej interesuje mnie zjawisko gdy nawet jakiś nieznajomy zostaje zaatakowany, nadaje przez radio i ekipy ratunkowe lecą bez żadnych pytań. To samo się dzieje gdy tylko usłyszy się imię nadającego - nikt nie prosi o hasła,szyfry, kody :wink: ...

Dzieje się tak z nudów.
Jak Buka zauważyła - ten chaos radiowy może być przeciwwagą dla takich sytuacji. Gdy informacje będą trudne do zweryfikowania i często będą oszustwami - może to coś nauczy ludzi.

oxyquan wrote:Radia są takim wynalazkiem trochę odjętym od realiów gry. Mi się marzą gołębie pocztowe, listonosze, gazety i tłumy stojące w portach, żeby wysępić informacje ze świata.

Czy ja wiem.. Radia nie są kosmicznie skomplikowanymi wynalazki. Równie dobrze można wywalić z gry samochody.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
wadko

Postby wadko » Thu Apr 05, 2012 10:06 am

Inteligentni ludzie próbują umniejszyć wartość radia wprowadzając chaos radiowy. Pozostali chcieliby go usunąć programowo.
lacki2000

Postby lacki2000 » Thu Apr 05, 2012 10:22 am

wadko wrote:Inteligentni ludzie próbują umniejszyć wartość radia wprowadzając chaos radiowy. Pozostali chcieliby go usunąć programowo.

Mam zgadnąć do której grupy się zaliczasz? :P
A gołębie pocztowe to jak najbardziej by się przydały. I pamiętajcie kto pierwszy je zaproponował :)
Gazety można robić w Cantr i może trochę rywalizują z radiem ale tak jak w realu - wiele jest mediów i żadne nie unicestwia innych. Po prostu się uzupełniają. Zatem ja jestem przeciw usuwaniu radia z gry.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
oxyquan

Postby oxyquan » Thu Apr 05, 2012 2:37 pm

Problemem może jest to, że są zbyt tanie. Chociaż to teraz i tak już nie ma większego znaczenia, skoro praktycznie każda ciut większa osada ma łączność.
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Apr 05, 2012 4:29 pm

Po raz kolejny nasuwa się wniosek, że cantr potrzebuje bomb atomowych, impulsów elektromagnetycznych i lotniskowców.
cantr się posypał
oxyquan

Postby oxyquan » Thu Apr 05, 2012 7:23 pm

in vitro... wrote:Po raz kolejny nasuwa się wniosek, że cantr potrzebuje bomb atomowych, impulsów elektromagnetycznych i lotniskowców.

Albo wielkiej wojny, która przeora świat z większością oznak cywilizacji. Takie skupienie ludności w miastach i dzicz poza nimi byłaby całkiem ciekawa i zapewne dobrze wpływają na rozgrywkę.
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Apr 05, 2012 11:20 pm

wielka wojna teoretycznie leży w zasięgu możliwości graczy. ale bomba jest fajniejsza.
cantr się posypał
wadko

Postby wadko » Fri Apr 06, 2012 10:24 am

lacki2000 wrote:
wadko wrote:Inteligentni ludzie próbują umniejszyć wartość radia wprowadzając chaos radiowy. Pozostali chcieliby go usunąć programowo.

Mam zgadnąć do której grupy się zaliczasz? :P

Nah, mnie to nie obchodzi, moje postaci rzadko korzystają z radia.
psychowico

Postby psychowico » Fri Apr 06, 2012 1:11 pm

Największa wojna w Cantrze z aktualnymi możliwościami nie zniszczy łączności radiowej, infrastruktury etc.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Sasza

Postby Sasza » Fri Apr 06, 2012 1:41 pm

Wystarczy przestawić przekaźniki, odcinając przykładowo jakąś wyspę, aby nie płakali podczas siłowych negocjacji.
Co też nie jest czasem łatwe, ale możliwe.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
oxyquan

Postby oxyquan » Fri Apr 06, 2012 1:48 pm

psychowico wrote:Największa wojna w Cantrze z aktualnymi możliwościami nie zniszczy łączności radiowej, infrastruktury etc.

Niszczenie budynków jest już zaakceptowane, pozostały szczegóły. Większość maszyn można rozebrać, ale czemu nie można mebli, radia, ani pewnych innych?
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Fri Apr 06, 2012 2:34 pm

Niszczenie budynków jest już zaakceptowane, pozostały szczegóły.

No to faktycznie tak jakby już było w grze. Podobnie jak udomowienie, wożenie samochodów na statkach, niszczenie znaków, garaże, wieże obserwacyjne, nowa strona główna, nowy system walki, możliwość zmiany opisu ubrania i pogoda.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’

Return to “Sugestie”