Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby rd1988 » Tue Nov 08, 2016 5:20 pm

gn0m wrote:Z tym że opisywanie każdego kroku w 10 linijkach gwiazdek to niestety nie odgrywanie.

To czym w takim razie jest? Spamem? Odgrywanie czynności i charakteru to to samo odgrywanie.

ATS wrote:Dlatego kiedy odegrasz walkę - niemal na pewno przegrasz. Jestem wielkim zwolennikiem odgrywania niemal wszystkiego, ponieważ na tym polega gra

Wielokrotnie chciałem odegrać jakąś sytuacje w walce czy to jakieś bardziej zmyślne uderzenie, utratę równowagi, czy glupie odniesienie ran, ale zanim to wygwiazdkowałem to przeciwnik już mnie walnął albo łyknął miodu i wrócił do ślęczenia. No trudno.

ATS wrote:Odgrywanie prowokuje odgrywanie samo w sobie.

To zależy. Czasami byłem świadkiem że tak właśnie jest, ale większość nowych postaci i tak to olewa. Więc ja też przestałem bo i po co się produkować.

ATS wrote:Niestety, w Cantrze mamy tak naprawdę forum, gdzie ludzie opisują sobie własne wizje stosunków seksualnych, własne wizje cudownych związków (to chyba najczęstsze), coś pokroju chatu, na którym każdy opisuje jak przeżył dzień i czy impreza była dobra. To nie granie. To parodia.

Cantr jako gra role play po prostu umiera.

Znajdę drzwi. :)
:twisted:
ATS

Postby ATS » Tue Nov 08, 2016 5:58 pm

gn0m wrote:A jednak narzekasz że ludzie nie odgrywają więc i ty nie możesz odgrywać bo jeśli zaczniesz to przegrasz (vide podany przez ciebie przykład).
Traci mi tu hipokryzją.
Przegraną też można pięknie odegrać, nie musisz przecież zawsze wygrywać, prawda?

No ale, skoro jak sam mówisz, odgrywanie prowokuje odgrywanie może daj dobry przykład. Odgrywaj i zachęcaj innych do odgrywania. Może nie walki skoro obawiasz się przegranej ale wszystkiego innego. Z tym że opisywanie każdego kroku w 10 linijkach gwiazdek to niestety nie odgrywanie.

Natomiast mi trąci niezrozumieniem wcześniejszych wypowiedzi i zwykłym hejtem. Znów wypunktuję wszystko po kolei.

1. Odgrywałem nie raz w sytuacji, kiedy ktoś po prostu przeciągnął, porwał i uciekł. Nie nadążę pisać przed człowiekiem, który zwyczajnie naciska przyciski. To nazywam przegraną. Oczywiście - skoro ktoś podważył nasz brak odgrywania i porażek to pewnie sam nie chce przegrywać, prawda? Otóż... nie. Niejednokrotnie grałem ból gdy moja postaćka oberwała. Przeciwnik szybko wyleczył się miodem i zaczął drwić, że moja postaćka leży i stęka z bólu. Chce się grać? Nie. Ogólnie unikam teraz takich sytuacji, bo szkoda zawodu. Druga strona prawdopodobnie nie odpowie odgrywaniem na moje starania. Równocześnie jestem przekonany o tym, że należy próbować odgrywać. Jeżeli wszyscy uznają, że to bezsens - gra automatycznie umrze i na dobre przekształci się w forum. Argument o hipokryzji jest zatem zerowej wagi. Zaczepka pod tytułem "pewnie sam nie chcesz przegrywać i nie umiesz" nijak ma się do gry. Polecam się na przyszłość.

2. Odnośnie krótkiego fragmentu o tym, że nie mogę odgrywać, bo inni nie odgrywają. To akurat często przykra rzeczywistość. Próbuję coś odegrać, widzę potencjał sytuacji. I zderzam się po chwili ze ścianą ignorancji. Ktoś po prostu przeciągnie wszystko do magazynu, nawet nie kłopocząc się detalami. Można to uwzględnić - ot, nudne zaniesienie surowców do magazynu. Tylko dlaczego nie zrobić wyjątku i czegoś nie włączyć? Jakiejś akcji? Niosłem dzbanek z wodą i potknąłem się. Woda się rozlała. Nie ma. Nie wypada. Inni uznają, że fajtłapa. A przecież moja postaćka musi być wybitna. Dlatego codziennie macham patykiem, zupełnie bez potrzeby i zrozumienia czym dla istot może być walka.

3. Ludzie, którzy wiedzą jak gram, zapewne mogę potwierdzić, że odgrywam wiele rzeczy. Może momentami zbyt wiele. Odnośnie przykładu - powiem inaczej. Odegranie każdego kroku może mieć sens jeżeli kroki będą pretekstem do odegrania czegoś w zamian. Przykład? Moja postać idzie krok w krok przez plażę. Ktoś to dostrzega i wyciąga wniosek, że moja postaćka kroczy bez pośpiechu. Może liczy coś krokami? Warto spróbować. I nie kwiczeć, że to zbędny spam, podczas gdy my ustalamy nasz superważny handel.
Take your sword and your shield
There’s a battle on the field
You’re a knight and you’re right
So with dragons now you’ll fight!

You’ve got the power
To live another childhood
So ride the wind
That leads you to the moon...
Felixis

Postby Felixis » Tue Nov 08, 2016 8:30 pm

rd1988 wrote:Zakładając że zdąży się zbudować drugą suszarnię to już jedyne co można wtedy robić to dzień w dzień ustawiać te projekty na mięso, i nic się nie uzbiera na zapas. Wiem że administracja chciała utrudnić grę ale to można zrobić w inny sposób. Przeżycie bez zapasów poza większą osadą (zakładając że nie ma warzyw) graniczy z cudem.

Suszarnia ma to do siebie, że suszy sama, a skoro żyjesz z polowania równie dobrze możesz część mięsa usmażyć lub ugotować (i w ten sposób przedłużyć okres kiedy nie jesz mięsa z suszarni, dzięki czemu nazbierasz go trochę). Automatyczność projektu nadal daje mu trochę przewagi nad innymi, choć ogólnie to strata surowca (jeśli nie masz go w nadmiarze).
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Wed Nov 09, 2016 11:51 am

Skrawki suszonego mięsa
Żywność jadalna
Dziennie zjadane 60 gramów

5245-7.29: Zjadasz 47 gram skrawków suszonego mięsa.

A suszarnia i przed zmianą nie dawała szansy na wyżywienie. Była dodatkiem uzywanym przy nadmiarze mięsa. Dla samotnej postaci dotkliwsze są zmiany w ilościach spożywanego mięsa gotowanego, czy solonego. Ale uważam te zmiany za bardzo pozytywne i logiczne.
gn0m

Postby gn0m » Thu Nov 10, 2016 11:22 am

rd1988 wrote:
gn0m wrote:Z tym że opisywanie każdego kroku w 10 linijkach gwiazdek to niestety nie odgrywanie.

To czym w takim razie jest? Spamem? Odgrywanie czynności i charakteru to to samo odgrywanie.

Nie. Odgrywaniem jest stworzenie realistycznego charakteru postaci, z zaletami, wadami, nawykami itd. Trzymanie się go albo zmienianie w ramach zachodzących wydarzeń.
Dużą ilość gwiazdek (zwłaszcza takich dobrej jakości) przyjemnie się czyta ale to nie jest odgrywanie - to tylko duża ilość gwiazdek.

ATS wrote:
gn0m wrote:A jednak narzekasz że ludzie nie odgrywają więc i ty nie możesz odgrywać bo jeśli zaczniesz to przegrasz (vide podany przez ciebie przykład).
Traci mi tu hipokryzją.
Przegraną też można pięknie odegrać, nie musisz przecież zawsze wygrywać, prawda?

No ale, skoro jak sam mówisz, odgrywanie prowokuje odgrywanie może daj dobry przykład. Odgrywaj i zachęcaj innych do odgrywania. Może nie walki skoro obawiasz się przegranej ale wszystkiego innego. Z tym że opisywanie każdego kroku w 10 linijkach gwiazdek to niestety nie odgrywanie.

Natomiast mi trąci niezrozumieniem wcześniejszych wypowiedzi i zwykłym hejtem. Znów wypunktuję wszystko po kolei.

ATS wrote:1. Odgrywałem nie raz w sytuacji, kiedy ktoś po prostu przeciągnął, porwał i uciekł. Nie nadążę pisać przed człowiekiem, który zwyczajnie naciska przyciski. To nazywam przegraną. Oczywiście - skoro ktoś podważył nasz brak odgrywania i porażek to pewnie sam nie chce przegrywać, prawda? Otóż... nie. Niejednokrotnie grałem ból gdy moja postaćka oberwała. Przeciwnik szybko wyleczył się miodem i zaczął drwić, że moja postaćka leży i stęka z bólu. Chce się grać? Nie. Ogólnie unikam teraz takich sytuacji, bo szkoda zawodu. Druga strona prawdopodobnie nie odpowie odgrywaniem na moje starania. Równocześnie jestem przekonany o tym, że należy próbować odgrywać. Jeżeli wszyscy uznają, że to bezsens - gra automatycznie umrze i na dobre przekształci się w forum. Argument o hipokryzji jest zatem zerowej wagi. Zaczepka pod tytułem "pewnie sam nie chcesz przegrywać i nie umiesz" nijak ma się do gry. Polecam się na przyszłość.

Czyli unikasz takich sytuacji bo nie chce się grać i odgrywać gdy druga strona nie odgrywa ale zarazem jesteś przekonany że należy próbować odgrywać. Mało tego, uważasz że bez odgrywania gra umrze. Ale sam unikasz sytuacji gdy odgrywać możesz bo obawiasz się że ten drugi nie będzie odgrywać. Jeśli słowo hipokryzja Cię razi to inaczej - widzę w tym wyraźną sprzeczność.

ATS wrote:2. Odnośnie krótkiego fragmentu o tym, że nie mogę odgrywać, bo inni nie odgrywają. To akurat często przykra rzeczywistość. Próbuję coś odegrać, widzę potencjał sytuacji. I zderzam się po chwili ze ścianą ignorancji. Ktoś po prostu przeciągnie wszystko do magazynu, nawet nie kłopocząc się detalami. Można to uwzględnić - ot, nudne zaniesienie surowców do magazynu. Tylko dlaczego nie zrobić wyjątku i czegoś nie włączyć? Jakiejś akcji? Niosłem dzbanek z wodą i potknąłem się. Woda się rozlała. Nie ma. Nie wypada. Inni uznają, że fajtłapa. A przecież moja postaćka musi być wybitna. Dlatego codziennie macham patykiem, zupełnie bez potrzeby i zrozumienia czym dla istot może być walka.

Więc zrób to. Wywal się niosąc surowce do magazynu i rozlej wodę. Z przyjemnością zobaczę taką akcję IC (do tej pory sam widziałem coś podobnego w sumie tylko raz) i prawdopodobnie pomogę Twojej postaci wstać - jeśli oczywiście sam spać nie będę. Sam też czegoś takiego nie zrobiłem bo zwyczajnie przy mojej ograniczonej wyobraźni nie przyszło mi to do głowy. I znowu - zrób zamiast tylko narzekać że inni nie robią.

ATS wrote:3. Ludzie, którzy wiedzą jak gram, zapewne mogę potwierdzić, że odgrywam wiele rzeczy. Może momentami zbyt wiele. Odnośnie przykładu - powiem inaczej. Odegranie każdego kroku może mieć sens jeżeli kroki będą pretekstem do odegrania czegoś w zamian. Przykład? Moja postać idzie krok w krok przez plażę. Ktoś to dostrzega i wyciąga wniosek, że moja postaćka kroczy bez pośpiechu. Może liczy coś krokami? Warto spróbować. I nie kwiczeć, że to zbędny spam, podczas gdy my ustalamy nasz superważny handel.

Tak się składa że znam parę Twoich postaci (a przynajmniej zakładam że to Twoje) i wybacz ale Twoje gwiazdkowanie rzadko kiedy daje pretekst do jakiegoś rozwinięcia akcji. Przeważnie są to tylko gwiazdki dla samych gwiazdek, przyjemnie się czyta ale odnieść się nie idzie. Bo nie wiem jak Ty ale IRL to ja raczej nie zaczepiam ludzi chodzących po plaży pytając ich czy przypadkiem nie liczą czegoś krokami. I w c też raczej tego nie robię.
notized

Postby notized » Tue Nov 15, 2016 6:49 am

Wnoszę o usunięcie wszelkich znaków i nazw, które wprowadził andrzejek. Nie mają nic wspólnego z grą, jest to zwykły spam.

Image
Image
I'm an agent of Chaos.
gala

Postby gala » Tue Nov 15, 2016 8:04 am

I to nie tylko ten. Jest ich więcej.

Wyobraźmy sobie sytuację. Przychodzi całkiem nowy gracz, widzi takie coś. Co pomyśli? "Ale chu... grzybnia, administracja ma wyje... nie interesuje się, no."

I sobie pójdzie.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
notized

Postby notized » Tue Nov 15, 2016 8:55 am

Pomińmy już nawet nowych. Jako "stary" gracz, który wie co za osobnik to robił i od jak dawna to robi - nie życzę sobie takiego spamu. Nie zamierzam grać ani z tym trollem, ani odnosić się w grze do jego "dzieł". Bo to nie jest gra. To śmieci.
Last edited by notized on Tue Nov 15, 2016 1:05 pm, edited 1 time in total.
I'm an agent of Chaos.
212

Postby 212 » Tue Nov 15, 2016 12:30 pm

notized wrote:Pomińmy już nawet nowych. Jako "stary" gracz, który wie jaki osobnik to robił i od jak dawna to robi - nie życzę sobie takiego spamu. Nie zamierzam grać ani z tym trollem, ani odnosić się w grze do jego "dzieł". Bo to nie jest gra. To śmieci.
Za. *łapa w górę* Popieram i dołączam się.

Niech wreszcie ktoś zrobi porządek z trollem niszczącym grę dla samego niszczenia i dla sprawdzenia, jak daleko może się bezkarnie posunąć.
Nie ma w tym nic fabularnego, nic korzystnego dla graczy/postaci/świata. Nic w ogóle poza wandalizmem. :evil:

Dziesięć lat temu "gracz" już po pierwszym dniu takiego szkodzenia byłby zbanowany skutecznie. :arrow:
ATS

Postby ATS » Tue Nov 15, 2016 1:41 pm

notized wrote:Wnoszę o usunięcie wszelkich znaków i nazw, które wprowadził andrzejek. Nie mają nic wspólnego z grą, jest to zwykły spam
Zgoda w 200%. Andrzejek nie gra. To psucie gry pod pozorem tworzenia czegoś. W moim przekonaniu andrzejek złamał zasady tak wiele razy, że powinien być absolutnie i nieodwołalnie zbanowany. On nie tworzy - on trolluje. Wszyscy doskonale znamy jego postaćki. Rozpoznajemy je po dwóch linijkach tekstu. Obawiam się jednak, że zmian przez niego wprowadzonych tak łatwo cofnąć się nie da, bo stały się elementem świata gry. Ech.
gn0m wrote:Nie. Odgrywaniem jest stworzenie realistycznego charakteru postaci, z zaletami, wadami, nawykami itd. Trzymanie się go albo zmienianie w ramach zachodzących wydarzeń.
Dużą ilość gwiazdek (zwłaszcza takich dobrej jakości) przyjemnie się czyta ale to nie jest odgrywanie - to tylko duża ilość gwiazdek.
Nie. Gwiazdkowanie to przejaw odgrywania. Oczywiście, nie istnieje ogólna zasada warunkująca ile gwiazdek ma być żeby odgrywanie było dobre. Charakter postaci to narzędzie do odgrywania. Lub też treść, która musi zostać przedstawiona w określonej formie. Analogicznie w teatrze - charakter bohatera sztuki i jego kwestie są niczym, jeżeli nie zostaną przedstawione. Są jedynie ideą.
gn0m wrote:Czyli unikasz takich sytuacji bo nie chce się grać i odgrywać gdy druga strona nie odgrywa ale zarazem jesteś przekonany że należy próbować odgrywać. Mało tego, uważasz że bez odgrywania gra umrze. Ale sam unikasz sytuacji gdy odgrywać możesz bo obawiasz się że ten drugi nie będzie odgrywać. Jeśli słowo hipokryzja Cię razi to inaczej - widzę w tym wyraźną sprzeczność.
Przyznaję się bez bicia. Często nie odgrywam, bo nie wiem jak coś odegrać albo nie mam pomysłu. Kiedy natrafiam na barierę i spodziewam się ataku na mnie, nawet nie na moją postać - nie odgrywam. Co nie umniejsza, moim zdaniem, obowiązku odgrywania. Nie jestem wzorem albo ideałem, który trzeba naśladować. Stwierdzam ogólnie, że Cantrowi - wbrew powszechnym lamentom - nie brakuje mechanik, tylko odgrywania. Dlatego być może trochę jestem hipokrytą, ale nie szczyciłem się własnym odgrywaniem. Staram się odgrywać. Szukam odgrywania. Nie zawsze trzeba to robić. Nigdy nie sugerowałem, że zawsze trzeba odgrywać. Ale im więcej odgrywania - tym lepiej.

Reszta - KAŻDE odgrywanie może stanowić pretekst do czegoś nowego. Nawet słowa, jakich postać używa w formie powitania. Czas kiedy się budzi/przemawia (czas w Cantrze w ogóle nie jest wykorzystywany, ewentualnie tylko by podać datę - wykorzystuje się czas rzeczywisty - kolejna niedorzeczność). Cokolwiek. Kwestia inwencji twórczej. Znamienne natomiast jest, że z całą zawziętością zaatakowano mnie, a nie moje argumenty. Bo JA nie odgrywam. Bo JA tylko narzekam. Cóż. Nie silę się na profetę wspaniałej idei. Tęsknię jedynie do czegoś, co stanowi tak naprawdę sens i kwintesencję gier takich jak Cantr. Parafrazując pewne dramatyczne słowa: mnie możecie hejtować, ale idea sama się obroni.
Take your sword and your shield
There’s a battle on the field
You’re a knight and you’re right
So with dragons now you’ll fight!

You’ve got the power
To live another childhood
So ride the wind
That leads you to the moon...
Sasza

Postby Sasza » Tue Nov 15, 2016 9:35 pm

Pisałem @andrzejkowi o tym parę razy na ircu, ale gracz ma to wyjątkowo w dupie - nas i dobro gry.

Ale nie dlatego tutaj zajrzałem; pokrótce pomysł z rozmowy na ircu:

Zmiana miejsca opisu budynku:
- przeniesienie z Miejsce na samą górę w Obiekty
- umieszczenie całego opisu, a na komórkach skrócenie do "pokaż więcej"
- button zmiany opisu również trzeba przenieść, najlepiej na górę w Obiekty

Obecnie częściej ludzie gwiazdkują, opisują na kartkach lub zaznaczają ooc np. rozmieszczenie mebli, bo nie każdy czyta po wejściu opis (mało gdzie jest, więc nie ma co sprawdzać). Po przeniesieniu pewnie będzie częściej to używane i ułatwi grę.

I jeszcze jedno, co mi chodziło po głowie:

Dodatkowe pole opisów po rozebraniu postaci.
Najlepiej podzielone na dwa: opis po zdjęciu górnej części ubrań oraz drugi po ściągnięciu spodni, czy sukienki. Ewentualnie możliwość umieszczenia jednego opisu, gdy postać nie ma niczego na sobie oprócz bielizny i ozdób.

Teraz parę osób wpisuje w opisach to co widać pod ubraniem. Podejrzewam, że częściej będą opisywane znamiona, czy ozdoby pod ubraniem. Nie mówiąc o tym, że postacie będą częściej zaciągane do wanny i na plażę ;-)
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Tue Nov 15, 2016 10:41 pm

Ja chcę naprawienia przeciągania, to że jedna a nawet dwie "nadzwyczaj silne" postacie nie mogą przeciągnąć chuderlawego śpiącego golema, to jakiś ponury żart.
:twisted:
dekalina

Postby dekalina » Tue Nov 15, 2016 10:46 pm

Podtrzymuję swój apel o możliwość demontowania znaków. I nie chodzi tylko o te andrzejkowe. Nie może być tak, że przez sentyment jednego gracza (nie grającego już z resztą) do jakiegoś jednego napisu, postaci w grze nie mogą zmienić nazwy osady albo zdecydować, które pamiątki kultury zeszłych pokoleń chcą zachować.
Raynus

Postby Raynus » Wed Nov 16, 2016 10:30 am

Jestem za powyższym. W międzyczasie proszę o zgłaszanie "tych andrzejkowych" do PD. Część z nich została już usunięta, a sprawca spotkał się z konsekwencjami.
gala

Postby gala » Mon Nov 21, 2016 2:24 pm

Gdzieś to się już kiedyś pojawiło, ale nie mogę tego znaleźć.

Jest jakaś szansa na wyciągnięcie kilku danych z bazy (które są i tak dostępne na podstronach) na `<body>` czy tam inny element na wszystkich stronach wybranej postaci?

Code: Select all

<body data-characterid="12" data-location="Vlotryan" data-weather="sunny" data-charactername="Czarnobrody" data-charactersex="m">

Gdyby się dało byłbym po stokroć wdzięczny!

Chodziłoby przede wszystkim o:

- jakieś podstawowe dane o wybranej postaci,
- pogoda,
- typ lokacji (góry/łąka/etc., morze (?)).

Z góry dzięki.

@edit: z tego co wiem Cantr korzysta ze Smarty, więc na szybko (wiem, wiem, niezbyt ładnie, ale...):

W miejscu gdzie są

->assign(...)
te dane na podstronach złapać je i wrzucić do $_SESSION czy (zgaduję) tablicy z danymi dla danej otwartej postaci (musi coś takiego być). I później tylko:

<body data-cośtam="{$smarty.session.cośtam}">

Po co? Dałoby sporo możliwości dla klienckich skryptów i styli.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/

Return to “Sugestie”