Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

pomoor

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby pomoor » Sun Jan 29, 2017 6:45 am

Felixis wrote:możliwość przymocowania gwoździa lub specjalne haczyka na ścianę (godzinny projekt z użyciem młotka), a jeszcze lepiej gdyby w ten sposób powstał nieprzenośny mebel/pojemnik na jeden przedmiot niestackujący się (czyli np część ubrania, broń, tarcza, lampa),

dobre to
pass the kutchie pon a left hand side
Raynus

Postby Raynus » Sun Jan 29, 2017 10:16 am

Ta, a później będziemy mieli wieszak z kilogramem mleka i serem.
Celion

Postby Celion » Sun Jan 29, 2017 10:32 am

Raynus wrote:Ta, a później będziemy mieli wieszak z kilogramem mleka i serem.

Ja bym sobie na czymś takim wieszał trunki (oczywiście bez butelki ani żadnego innego pojemnika) ;)
Berya

Postby Berya » Sun Jan 29, 2017 11:18 am

Felixis wrote:pojemnik na jeden przedmiot niestackujący się

Celion wrote:Ja bym sobie na czymś takim wieszał trunki (oczywiście bez butelki ani żadnego innego pojemnika) ;)

?
Czy nikt nie czyta ze zrozumieniem?
gala

Postby gala » Sun Jan 29, 2017 4:40 pm

Berya wrote:
Felixis wrote:pojemnik na jeden przedmiot niestackujący się

Celion wrote:Ja bym sobie na czymś takim wieszał trunki (oczywiście bez butelki ani żadnego innego pojemnika) ;)

?
Czy nikt nie czyta ze zrozumieniem?

Nie. Po co? Trzeba myśleć, to boli.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Sun Jan 29, 2017 7:53 pm

Jak nie myśleć, ja mniej boli. Jak mniej boli, ja cieszyć.

Pomysł nawet niezły i mi się podoba. Z drugiej strony chciałbym żeby zostało zaimplementowane cokolwiek.
:twisted:
Raynus

Postby Raynus » Mon Jan 30, 2017 8:07 am

Tak, tak, pożartowaliśmy i się pośmialiśmy, tylko czy ktoś się zastanawiał czy takie filtrowanie możliwych do włożenia przedmiotów jest możliwe?

rd1988 wrote:Pomysł nawet niezły i mi się podoba. Z drugiej strony chciałbym żeby zostało zaimplementowane cokolwiek.

Aktualny zespół RD z nowym przewodniczącym wprowadza nowe rzeczy na zasadzie FOIG (find out in game). Nie są wypuszczane newsy na temat nowych przedmiotów, dań, ubrań, projektów, surowców. A nowe rzeczy są dodawane wciąż i wciąż :)
Berya

Postby Berya » Mon Jan 30, 2017 9:06 am

Hak ma być na ubrania. Fajnie byłoby sobie powiesić na nim topór, ale jak się nie da to trudno. Ile ważą ubranka? Po 10-20gram? Proponuję zrobić więc taki ogranicznik, jeśli nie da się innego. Ucirpi na tym taka torba, ale trudno, może gwóźdź na ścianie by jej nie zniósł.

A tak poza tym... Hm. Moje postaćki regularnie piją alkohol z kółek na kluczy i nikt nie widzi w tym nic dziwnego. W Bojran były nawet jakieś zawody kiedyś, kto bardziej zabawną rzecz na kółku zawiesi. Ludzie jakieś miotły, tarcze i butelki wieszali. Takie to zło, że ktoś by sobie mleko na haku powiesił? Pff...

A nowe rzeczy są, faktycznie. Bardzo popieram tą metodę, przynajmniej nie ma po ogłoszeniu tego takiego "kto pierwszy" i można odgrywać robienie tego, czy wymyślanie. Super sprawa.

A mi się wciąż marzy udomawianie chomików i innych szczurów, szopów, czy takich tam.
gala

Postby gala » Mon Jan 30, 2017 9:26 am

IMHO pomysł z dodawaniem rzeczy w ten sposób nie jest dobry. Bo nie widać rozwoju gry. Ale to krok w dobrą stronę. Lepiej gdyby changelog i tak istniał chociażby opóźniony o dwa tygodnie czy coś.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

gala

Postby gala » Mon Jan 30, 2017 9:28 am

Berya wrote:A tak poza tym... Hm. Moje postaćki regularnie piją alkohol z kółek na kluczy i nikt nie widzi w tym nic dziwnego. W Bojran były nawet jakieś zawody kiedyś, kto bardziej zabawną rzecz na kółku zawiesi. Ludzie jakieś miotły, tarcze i butelki wieszali. Takie to zło, że ktoś by sobie mleko na haku powiesił? Pff...

Tak. Ja widzę w tym dużo dziwnego i widzę w tym zło. Kompletny brak RP, konsekwencji i zwykłe lenistwo. Fu.

Berya

Postby Berya » Mon Jan 30, 2017 10:03 am

Ja sobie wyobrażam, że o kółko jest zachaczona taka luźna folijka, stąd można wlać tam alkohol. Ale w ogóle dziwi mnie, że można zawieszać na takim kółku przedmioty, które nie są kluczami. Na gwoździu takie ograniczenie do kilkudziesięciu gram powinno chyba mieć sens?
ATS

Postby ATS » Mon Jan 30, 2017 11:12 am

Berya wrote:Ja sobie wyobrażam, że o kółko jest zachaczona taka luźna folijka, stąd można wlać tam alkohol. Ale w ogóle dziwi mnie, że można zawieszać na takim kółku przedmioty, które nie są kluczami. Na gwoździu takie ograniczenie do kilkudziesięciu gram powinno chyba mieć sens?
Tylko wtedy nadal będzie można na kółku "wieszać" rzeczy mocno lekkie. Mnie zastanawia czy nie można tak zmodyfikować kółka lub kluczy, by stanowiły jedyny odpowiadający sobie element. Chociaż tutaj muszę odnieść się do pierwszego zdania. Wszystko w Cantrze powinno mieć jakieś wyjaśnienie, choćby najbardziej absurdalne. Rzecz w tym, że jeżeli każdy interpretuje inaczej dany element, pojawia się brak spójności, gdy dwie takie postaci spotkają się na drodze. W tym przykładzie, dla postaci X kółko na klucze jest kółkiem z folijką. Dla postaci Y to kółko niczym z naszego świata. Zawsze można postawić tutaj interpretację, że kółko postaci X jest trochę inaczej zrobione. Ale... no właśnie. Jest takie ALE. Jeżeli pójdziemy w tym kierunku, każdy będzie mógł arbitralnie oceniać jak wygląda dany element. Zupełnie nie odnosząc się do właściwości świata albo postrzegania rzeczywistego. Słonie będą słonikami wielkości chomików. Kombajn to będzie latająca maszyna. Bo sama mechanika nie przeczy takiej interpretacji. Miód to nie maź o miodowo-złocistym kolorze, tylko czarna ciecz pachnąca niczym łajno. Bo sama mechanika gry nie przeczy.

W innym miejscu pisałem o tym. Albo świat Cantra to świat będący alternatywnym odwzorowaniem naszego świata (słonie to słonie), albo alternatywna rzeczywistość opierająca się na naszej, ale mająca własne zasady (słonie mogą być wielkości chomików, ale nadal są słoniami), albo to świat diametralnie różny od rzeczywistości (słonie nawet nie wyglądają jak słonie). Śmiało można wybierać. Tylko później trzymać się tego. Dlatego sam uważam, że pierwsza opcja jest najrozsądniejsza, bo wszyscy wiemy jak wygląda słoń i możemy się do tego odnosić. Jeżeli ktoś sobie uzna, że słoń to tak naprawdę latająca krowa ze skrzydłami nietoperza i mackami zamiast kopyt... No cóż. Tutaj nawet nie wkraczamy w fantastykę pokroju fireballi. Tylko w miksowanie rzeczy naprawdę istniejących. Można więc uznać, że podstawowa zasada Cantra nie jest złamana.
Take your sword and your shield
There’s a battle on the field
You’re a knight and you’re right
So with dragons now you’ll fight!

You’ve got the power
To live another childhood
So ride the wind
That leads you to the moon...
Berya

Postby Berya » Mon Jan 30, 2017 11:45 am

Nie, nie. Ja sobie wyobrażam, że kółko do kluczy jest kółkiem do kluczy z naszego świata. Ale jeśli chcę w niego włożyć ciecz, najpierw moja postać nakłada folijkę - i wszystko jest sensowne. Nie ma ani macek, ani firebali. Tak samo jeśli ktoś zahacza o kółko miotłę, to ta miotła może mieć jakąś taką pętelkę, na którą można zawlec o kółko. No, takie rzeczy, które się jakby nasuwają na myśl, żeby rozwiązania problemów nie były mackami, ani nietoperzami, tylko bardziej takie, no nie wiem, sensowne.
ATS

Postby ATS » Mon Jan 30, 2017 11:55 am

Właśnie tutaj dochodzimy do sedna problemu. Istotą takich elementów jest możliwość ich wyobrażenia przez innych graczy. Gdy mam sobie wyobrazić miotłę albo coś innego, zawieszonego na kółku na klucze... Cóż. Mogę to sobie wyobrazić. Ale momentami to zaczyna przypominać latające słonie z mackami. Celowo dałem tak przerysowany i bezsensowny przykład by pokazać, że kwestie interpretacji mogą sięgać naprawdę daleko. Tutaj odwołam się do słów:
gala wrote:
Berya wrote:A tak poza tym... Hm. Moje postaćki regularnie piją alkohol z kółek na kluczy i nikt nie widzi w tym nic dziwnego. W Bojran były nawet jakieś zawody kiedyś, kto bardziej zabawną rzecz na kółku zawiesi. Ludzie jakieś miotły, tarcze i butelki wieszali. Takie to zło, że ktoś by sobie mleko na haku powiesił? Pff...

Tak. Ja widzę w tym dużo dziwnego i widzę w tym zło. Kompletny brak RP, konsekwencji i zwykłe lenistwo. Fu.
Dokładnie. Problemy w odgrywaniu zaczynają się pojawiać gdy ktoś opiera swą rozgrywkę na mechanice i zapomina o wyjaśnieniu sytuacji. Twoje rozumienie kółka na klucze z folijką może być akceptowane, ale pamiętam jak wyśmiewano człowieka kręcącego mieczem dwuręcznym na jednym palcu. Może tak miał wyważony ten miecz? Napiszę coś, co powtarzam od dawna: Do każdej sytuacji można dopasować ideologię. Tylko trzeba się trzymać rzeczonego sensu. Inny przykład, to chowanie przedmiotów w medalionie. Bo można. Bo mechanika pozwala. I nikogo nie obchodzi zbytnio jak to miałoby wyglądać. Szczerze mówiąc, przykłady takich nadużyć uznałbym za karalne. Dlaczego? Bo to zabawa niczym zabawy Andrzejka w przetwarzanie świata gry. Budowanie miliarda znaków, demontowania co popadnie itd. To nie granie. To sabotaż. Wykorzystywanie mechaniki przeciwko niej samej.

I nie oceniam Twojego wyjaśnienia jako psucia. To może mieć sens. Tylko warto to odpowiednio przedstawić, skoro mamy jakieś wyobrażenie.

A poza tym uważam, że Andrzejka trzeba zbanować.
Take your sword and your shield
There’s a battle on the field
You’re a knight and you’re right
So with dragons now you’ll fight!

You’ve got the power
To live another childhood
So ride the wind
That leads you to the moon...
notized

Postby notized » Mon Jan 30, 2017 12:57 pm

Berya wrote:Nie, nie. Ja sobie wyobrażam, że kółko do kluczy jest kółkiem do kluczy z naszego świata. Ale jeśli chcę w niego włożyć ciecz, najpierw moja postać nakłada folijkę - i wszystko jest sensowne. Nie ma ani macek, ani firebali. Tak samo jeśli ktoś zahacza o kółko miotłę, to ta miotła może mieć jakąś taką pętelkę, na którą można zawlec o kółko. No, takie rzeczy, które się jakby nasuwają na myśl, żeby rozwiązania problemów nie były mackami, ani nietoperzami, tylko bardziej takie, no nie wiem, sensowne.

Jeśli to odegrasz, to moja postać tak to widzi. Jeśli nie, mogą się pojawić dwie całkiem zbieżne wizje. Wciąż rozbijamy się o potrzebę gwiazdkowania i używania wyobraźni.
I'm an agent of Chaos.

Return to “Sugestie”