Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

gala

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby gala » Thu Oct 20, 2016 2:26 pm

witryna wrote:Nie lepiej już wprowadzić zużywanie się odzieży, tak jak w przypadku narzędzi? Z tym, że do naprawy trzeba będzie wykorzystać odrobinę materiału, z którego ubranie wykonano.

To. Tak, ale ubrania musiałyby mieć stan. A nie mają.

Na pewno nie, że w czasie walki spada komuś stanik. WTF.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
gn0m

Postby gn0m » Thu Oct 20, 2016 6:38 pm

To może inaczej.
Ubrania się zużywają jak każdy inny obiekt (są obiektami więc to nie powinno być ciężkie do zaimplementowania)
Naprawa niezależnie od stopnia uszkodzenia trwa godzinę (inaczej zaraz odezwą się forumowe płaczki "moje postaci cały czas tylko naprawiają ale to nic że mieszkam sam, muszę mieć te 38 śrubokrętów i 27 pilników w magazynie").
Za to do naprawy trzeba zużyć materiał w ilości do 100% materiału niezbędnego do zrobienia nowej rzeczy (zależnie od stopnia zniszczenia).
Oznacza to że jeśli coś jest naprawdę zniszczone to trzeba wyłożyć tyle samo materiału co na nową rzecz - ale i tak się opłaca bo zamiast szyć nową sukienkę 3 dni, starą się załata w godzinę.

Zalety:
- zaczną schodzić zapasy materiałów z magazynów
- gracze zaczną zwracać większą uwagę na stroje postaci - nikt nie będzie już w wieczorowej, jedwabnej sukni na pole wychodził ziemniaków zbierać. Jedwabie czy bawełna będą trzymane na specjalne okazje a na co dzień można chodzić w tańszej wełnie, konopiach i skórze.

Wady:
- prawdopodobnie niemożliwe do zaimplementowania (albo inaczej - możliwe ale nie ma komu tego zrobić)
Raynus

Postby Raynus » Thu Oct 20, 2016 7:05 pm

Widok wiosek, w którym 90 procent ludzi jest naga bo śpi lub zapomniała o naprawie ubrania - podoba mi się. Sugeruję zużycie ubrania podczas walki tylko i wyłącznie.
gn0m

Postby gn0m » Thu Oct 20, 2016 7:41 pm

Widok wiosek, w którym 90 procent ludzi nie ma tarczy bo śpi lub zapomniała o jej naprawie - podoba mi się.
Zaraz, czy ja kiedyś taką widziałem?
witryna

Postby witryna » Thu Oct 20, 2016 8:45 pm

Jak dla mnie, powinny niszczeć tak czy inaczej. Z tym, że walka przyśpieszałaby cały proces. : D
    Uninstall Cantr, play Tetris.
    YOU NOOB.
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Fri Oct 21, 2016 2:36 am

gala wrote:Na pewno nie, że w czasie walki spada komuś stanik. WTF.

Czemu nie? :)
:twisted:
Oxanna

Postby Oxanna » Fri Oct 21, 2016 6:00 am

- kościany harpun na ryby

Dlaczego? W wielu lokacjach, zwłaszcza nadmorskich drewno jest towarem dość mocno deficytowym, a o kości nie jest już tak trudno. Niech będzie potrzebne do jego produkcji np. 200g dużych kości i 100g małych. Niech będzie potrzebny nóż. Może być kościany. Łowienie przy jego pomocy mogłoby nie przekraczać 200g na dzień.
I jeszcze raz dlaczego? Postać z najniższą umiejętnością łowienia spędza praktycznie cały czas na łapaniu ryb, przetwarzaniu... i tak w kółko. A jakby miała chwilę czasu na wykonanie innych rzeczy? Choćby zrobienie tarczy, czy uszycie najprostszej odzieży...
dekalina

Postby dekalina » Fri Oct 21, 2016 1:53 pm

Jak już ktoś fatyguje się ściągać nad morze drewno, to ściągnie też żelazo i zrobi wędkę. Kościane harpuny oznaczają więcej harpunów w grze.

gala wrote:Na pewno nie, że w czasie walki spada komuś stanik. WTF.

Jeśli dobrze zrozumiałam, takie przypadki miałyby się dziać tylko w wypadku, kiedy ktoś stawałby do walki w bikini.
notized

Postby notized » Fri Oct 21, 2016 7:23 pm

Tak tylko wtrącę; większość postaciek w Cantrze nie nosi bielizny.
I'm an agent of Chaos.
gala

Postby gala » Sat Oct 22, 2016 7:25 am

notized wrote:Tak tylko wtrącę; większość postaciek w Cantrze nie nosi bielizny.

Moje chyba wszystkie noszą. Meh.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

rd1988

Postby rd1988 » Sat Oct 22, 2016 4:59 pm

Ja chcę zniesienia tego bezsensownego limitu 60 lat do uśmiercenia postaci całkowicie albo do 30 lat. Skoro jestem zdecydowany że chcę uśmiercić jakąś grupę postaci bo przez pracę nie mam na nie czasu, to niech będę miał możliwość wykonania tego. Niby można napisać do PD tylko co z tego skoro na "błogosławieństw" uśmiercenia postaci czekam już trzeci miesiąc. Mam kompletnie olać ich osobowość i po cichu zabić kradnąc zabawki staruszków? zmusić do zrobienia sudoku ( :D )? Czy może zostawić jako śpiących golemów i liczyć że nikt ich nie będzie karmił, ewentualnie cichaczem wymiotować jedzeniem, uważając żeby nie zauważył tego ich wybranek/kolega/ diabli wiedzą kto? :roll:

PS: Na stronie ustawień postaci jest literówka. "Zycie i śmierć"
dekalina

Postby dekalina » Sat Oct 22, 2016 5:32 pm

Możesz, olewając ich osobowość, wyjść na drogę i zatrzymać się tam. Na drodze nie można dokarmiać.
gala

Postby gala » Sun Oct 23, 2016 7:21 am

I tym samym łamać reguły gry.

Altan

Postby Altan » Sun Oct 23, 2016 12:34 pm

Najbardziej regulaminowe samobójstwo to śpiączka.

No bo chorego odgrywasz.
Its a mystery...
Anthropology!
rd1988

Postby rd1988 » Sun Oct 23, 2016 2:03 pm

Altan wrote:Najbardziej regulaminowe samobójstwo to śpiączka. No bo chorego odgrywasz.

To w tej chwili praktykuję, ale nic nie daje bo postacie są stale dokarmiane. I weź tu nie oszalej.

Return to “Sugestie”