Postby Telefon » Thu Apr 21, 2016 8:18 pm
A ja jestem na tak, bo z jednej strony to właściwie nic nie zmieni - nasze postacie i tak nie zachowują się jak normalni ludzie i często śpią po kilka dni bez przerwy albo są aktywne o bardzo nieregularnych porach - a z drugiej wyeliminowałoby to sytuacje, w których w ciągu jednej doby różne postacie o różnych godzinach podziwiają wschody i zachody słońca w tej samej osadzie. A potem z budynku wychodzi zarządca wioski i za pomocą powergamingu objaśnia postaciom, że wcale nie widziały tych wschodów i zachodów, bo słońce jest tylko jedno i wschodzi oraz zachodzi jedynie raz na dobę. Przy okazji można by ustalić ile gwiazd posiada świat cantr - moim zdaniem kilka, główna wyznacza granicę dnia (doby), a pozostałe dają na tyle dużo światła, że nasze postacie widzą tak samo niezależnie od pory. Ups... Chyba właśnie rozwiązałem ten problem - w cantrze nie ma nocy jako takiej. Zawsze jest jasno. Przy okazji można by od razu ustalić liczbę księżyców. A jeśli już dzień i noc miałyby zostać wprowadzone, to uważam, iż najlepszym pomysłem byłoby ustalenie (tak jak w pierwszym poście), że jedna doba to jasny dzień, a następna to ciemna noc. Wtedy żadna strefa czasowa nie byłaby poszkodowana i nie moglibyście marudzić, że zawsze w godzinach waszej gry jest tylko dzień albo tylko noc, albo cokolwiek.
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"