Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

dekalina

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby dekalina » Sun Mar 06, 2016 11:07 am

Kurde, powoli zaczynam się gubić. Po co w wątku z pomysłami na dodanie nowych rzeczy, omawiamy monety, które są już dodane? I to już od dawien dawna. Tam gdzie mają zastosowanie, są w użyciu, tam gdzie nie, to nie. W paru miejscach okazały się nie wypałem i miejscowi się z nich wycofali/stopniowo wycofują. Dyskusje na forum nic w tej kwestii nie zmienią, a nawet nie powinny ze względu na NZ.
witia1

Postby witia1 » Sun Mar 06, 2016 9:03 pm

Zaś ignorujecie niektóre argumenty:
Płać czterdziestu albo nawet tylko dwudziestu pracownikom codziennie dniówkę "kruszcu czy kamienia" za kopanie soli, sody, kombajnowanie ryżu i marchewki, naprawę narzędzi, tkanie bawełny, strażnikom żołd.. Dzień w dzień. Ma ktoś tyle w jakimkolwiek mieście poza może Złotym Szczytem?

Tylko ile właściwie znasz cantrowych miast które muszą wypłacać pensje dwudziestu pracownikom? Już nie wspominając o czterdziestu, bo tylu to pewnie nawet we Vlotryan nie znajdą ( jak wspomniałem, odliczam niemych zombi-pracocholików i tak nigdy o pensje się nie upomną ).

A przy małych społecznościach bez problemu ogarnie się wszystko w wymianie "bezgotówkowych" dniówek pracy na przedmioty których potrzebują mieszkańcy. Waluta staje się problemem tylko w handlu między miastami a tu monety są bezużyteczne.
Rest In Pieces.
Jesiotr

Postby Jesiotr » Mon Mar 07, 2016 10:52 am

Wpływ pór roku na uprawę. Lato: 100% wydajności, wiosna i jesień 50%, zima 25%. Lub 100%, 75% i 50%, wg uznania i na podstawie obliczeń, co by bardziej pasowało do mechaniki.

Korzyści: spadek ilości żywności, konieczność robienia zapasów, wyzwanie, jakim staje się zdobycie jedzenia (a nie, że mamy projekt 20 x 20000 gramów ryżu i mamy pełne silosy).

Dodatkowo, można losowo w danym roku wprowadzić nieurodzaj (od 10 do 90% spadku wydajności upraw w całym danym roku) lub udane zbiory (od 10 do 90% wzrostu wydajności upraw w całym danym roku). Nieurodzaj powinien występować losowo w określonych lokacjach, by można było, drogą handlu sprowadzić żywność z innych okolic (zmuszenie postaci do interakcji).
dekalina

Postby dekalina » Mon Mar 07, 2016 2:41 pm

90% wzrostu wydajności w lata urodzaju to stanowczo za dużo.
Jesiotr

Postby Jesiotr » Mon Mar 07, 2016 3:08 pm

w sumie racja: w naturze nie ma tak, że nagle zbiory są dwa razy większe. Ale zdarza się, że nie ma ich prawie wcale, w takim razie opcja nieurodzaju odpowiada rzeczywistości. W takim razie albo można zrezygnować z opcji "udane zbiory" lub maksymalnie zwiększyć zbiory w tym wypadku o 5 do 50% (zamiast 10-90%), co wydaje się być logiczne. Można by też sprawić, że są okolice gdzie urodzaj zdarza się szczególnie często jak i te, w których występuje często nieurodzaj. Tak jak w prawdziwym świecie.
gn0m

Postby gn0m » Sun Apr 03, 2016 11:22 pm

Dłuższy limit na opis przedmiotu. Kilka moich postaci zaczęło bawić się w rękodzieło i 320 znaków to dużo za dużo za mało. Boli to szczególnie przy próbie opisania rzeźb czy szczegółów ubrań choć tak naprawdę każdy bardziej złożony opis trzeba przycinać.
Już nie mówię o takich fanaberiach jak dwujęzyczne opisy (gdy wędruje się po pograniczu czy wprost po terenach zamordków).

Myślę że zwiększenie długości opisu do 1000 a nawet 2000 znaków nie będzie jakoś dotkliwe dla serwera.
Zresztą... mamy obecnie 3389 postaci. Niech każda ma 10 przedmiotów z opisem o maksymalnej długości (a jednak 2k znaków to już ciężko będzie wypisać). Licząc na palcach wychodzi nam 3389 * 10 * 2000 = 67780000 bajtów ~64.5 MB
Nie jest to chyba wartość która mogłaby zabić serwer?

Tak samo zresztą opisy postaci. Obecnie limit to 1000 znaków i przy założeniu że każdy z graczy wykorzysta go w całości to łącznie opisy zajmują około 3.5MB. Zwiększenie limitu do 5000 znaków zwiększyło by tą wartość do 18MB.
Ponownie nie jest to cyfra zabijająca serwer
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Mon Apr 04, 2016 12:56 pm

gn0m wrote:Myślę że zwiększenie długości opisu do 1000 a nawet 2000 znaków nie będzie jakoś dotkliwe dla serwera.

Co wspólnego ma z tym serwer?
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
gn0m

Postby gn0m » Mon Apr 04, 2016 1:58 pm

Greek wrote:
gn0m wrote:Myślę że zwiększenie długości opisu do 1000 a nawet 2000 znaków nie będzie jakoś dotkliwe dla serwera.

Czepiasz się :)
Dla twardego dysku na serwerze. Może być?
dekalina

Postby dekalina » Mon Apr 04, 2016 3:59 pm

Wypadki przy pracy

Tak wiem, można odegrać bez udziału mechaniki. Jednak, kiedy jakaś postać obrywa przy mnie bronią/narzędziem/kopytem, widzę, że ma x% obrażeń, co oznacza, że moja postać widzi u tej drugiej siniak/ranę/złamanie. Niby nie musi tego oznaczać, ale zdarzało się, że ktoś olał informację mechaniki w takim wypadku i powiedział "nic Ci nie jest" to mięliśmy kilkudniową dyskusję na forum. Skoro tak, to kiedy ktoś odgrywa, że skaleczył się wrzecionem, a ja nie widzę paska obrażeń, to logicznie rzecz biorąc, moja postać nie widzi krwawienia. Wiem, że pewnie istnieją wypadki powodujące krwotok wewnętrzny, ale spora część daje ślady widoczne z zewnątrz.
W związku z powyższym proponuję, żeby wypadki pojawiły się w mechanice. Osoby pracujące przy maszynach były by narażone na losowe "zyskanie" paru procent obrażeń, przy czym prawdopodobieństwo wypadku powinno być uzależnione od umiejętności: dla osoby niezręcznej byłoby podobne jak prawdopodobieństwo złapania trupicy, a dla mistrza zerowe.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Mon Apr 04, 2016 4:49 pm

gn0m wrote:
Greek wrote:

O to właśnie zapytałem. Nie mogę uwierzyć, że powiązałeś limit długości opisów z ilością zajmowanego przez nie miejsca na dysku.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
gn0m

Postby gn0m » Mon Apr 04, 2016 5:45 pm

Greek wrote:
gn0m wrote:
Greek wrote:

O to właśnie zapytałem. Nie mogę uwierzyć, że powiązałeś limit długości opisów z ilością zajmowanego przez nie miejsca na dysku.

A jest jakiś inny powód tak małych limitów? Tak jak opisy postaci mógłbym zrzucić na zaszłości historyczne (Cantr, było nie było, ma już ponad 15 lat i kiedy startował warunki były inne) tak tak niskich limitów na opisy przedmiotów zwyczajnie nie jestem w stanie zrozumieć.

No ale abstrahując już od tego, czy jest szansa na dokonanie takiej zmiany?
Felixis

Postby Felixis » Mon Apr 04, 2016 6:57 pm

Wypadki przy pracy to świetny pomysł, szczególnie w powiązaniu z umiejętnościami. Dodałabym jeszcze wyższy procent jeśli używa się jakichś bardziej niebezpiecznych narzędzi. Problem z tym zdarzeniem byłby taki, że mechanicznie pewnie te obrażenia rozbiłyby się o tarczę zamiast ją pominąć. No i przydałby się jakiś komunikat, a to wyglądałoby dziwnie ("widzisz jak kombajn atakuje XXX" :D).

Za podniesieniem limitu opisów jestem od dawna. Tak samo jak chciałabym żeby opisy budynków (wewnątrz) mogły być dłuższe.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
dekalina

Postby dekalina » Mon Apr 04, 2016 8:43 pm

Jak wprowadzając kod nie wpisze się uwzględniania tarczy w algorytmie, to nic się nie rozbije.
Komunikat myślałam, że byłby jeden dal wszystkich rodzajów maszyn. A raczej dwa: "Ulegasz wypadkowi" albo "Widzisz, że xxx ulega wypadkowi". Co do procentów, nie wyobrażam sobie odgrywania urwanej ręki albo poparzeń 3. stopnia przy 1% obrażeń.
Last edited by dekalina on Mon Apr 04, 2016 10:42 pm, edited 1 time in total.
gala

Postby gala » Mon Apr 04, 2016 8:48 pm

gn0m wrote:
Greek wrote:
gn0m wrote:
Greek wrote:

A jest jakiś inny powód tak małych limitów? Tak jak opisy postaci mógłbym zrzucić na zaszłości historyczne (Cantr, było nie było, ma już ponad 15 lat i kiedy startował warunki były inne) tak tak niskich limitów na opisy przedmiotów zwyczajnie nie jestem w stanie zrozumieć.

No ale abstrahując już od tego, czy jest szansa na dokonanie takiej zmiany?

Co do limitu długości znaków. Podejrzewam, że głównie chodzi o dwie rzeczy.
1. Długie teksty mają tendencję do psucia układu strony. Ale to powinno być załatwione przez już obecny przycisk "pokaż więcej".
2. Czas zapytań SQL (ale jakikolwiek sensowny serwer w ogóle nie poczuje różnicy).

A poza tym? Nie mogę wymyślić żadnego sensownego, technicznego, powodu dla którego opisy nie mogłyby być dłuższe.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
andrzejek

Postby andrzejek » Mon Apr 04, 2016 10:17 pm

dekalina wrote:Komunikat myślałam, że byłby jeden dal wszystkich rodzajów maszyn. A raczej dwa: "Ulegasz wypadkowi" albo "Widzisz, że xxx ulega wypadkowi". Co do procentów, nie wyobrażam sobie odgrywania urwanej ręki albo poparzeń 3. stopnia przy 1% obrażeń.

mojego ludka kiedys inny ludek uderzyl piescia w oko
wybil mu oko rozlala sie krew i ta galaretka ktora jest w oku straszne
sam z bolu stracil przytomnosc
i nie mow ze nie mozna bo to byl cios za tylko 3% chyba

Return to “Sugestie”