Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- rd1988
- Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.
Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr
To już problem graczy którzy nie mogą pogodzić się z tym że ich postać jest staruszkiem a nie pełnym energii dwudziestolatkiem. Ja zwracam, i na pewno nie jestem jedyny.

- Karolka
Oj zwracają uwage, co jest bolączką kilku moich postaci. Zupełnie inaczej patrzy się na dwudziestolatka a czterdziestolatka, a już w zupełności na staruszka. Ale nie zmieniłabym tego, to dodaje ciutke różnorodności i w przypadku moich postaci motywację by zdążyć z czymś przed staroscią. 

- gala
Zmienić opis automatyczny opis "nieznana kobieta/nieznany mężczyzna". I tak nikt nie zwraca uwagi na wiek.
TO! Są trzy grupy graczy.
1. Ci którzy nie zwracają uwagi na wiek postaci.
2. Ci którzy zwracają uwagę na wiek postaci, bo chcą się starzeć/dorastać i to odgrywać.
3. Ci którzy zwracają uwagę na wiek postaci, bo olewają dwudziestolatków i tylko postaci 40+ są dla nich w jakimkolwiek stopniu sensowne.
1. I tak ich to nie obejdzie.
2. I tak mogą przeczytać opis, chwała!
3. Nawet lepiej niech nie wiedzą jaki jest wiek postaci.
Efekt?
Każdy gra czym chce, jak chce i tak jak mu to sprawia przyjemność.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.
https://www.reddit.com/r/Cantr/
- rd1988
gala wrote: Są trzy grupy graczy.
2. Ci którzy zwracają uwagę na wiek postaci, bo chcą się starzeć/dorastać i to odgrywać.
[...]
2. I tak mogą przeczytać opis, chwała!
Efekt?
Każdy gra czym chce, jak chce i tak jak mu to sprawia przyjemność.
Czyli standardowe "Wywalmy funkcjonalność dla jednej grupy a reszta niech się dostosuje".
Niedawno dział IT wprowadził podobną taktykę u mnie w robocie. Nie sprawdziło się.
A tak poza tym, to protestuję.

- gala
Nie. Jeśli interesuje Cię wiek Twojej własnej postaci to i tak to widzisz. Jeśli interesuje Cię wiek CZYJEJŚ postaci i tak musisz przeczytać opis nawet dziś. Dlaczego? Bo może być opisany jako dziecko/nie być zgodny z wiekiem mechanicznym. Więc nie, nie "usuwanie funkcjonalności", a "usuwanie fikcji".
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.
- rd1988
gala wrote:Jeśli interesuje Cię wiek CZYJEJŚ postaci i tak musisz przeczytać opis nawet dziś. Dlaczego? Bo może być opisany jako dziecko [..]
I dlatego warto to zmienić - to po właśnie jest moja sugestia żeby wprowadzić nowe opisy wieku a nie usuwać wszystkie istniejące. Jeżeli zabraknie Ci dwóch metrów podjazdu dodajesz kostkę a nie usuwasz cały podjazd.
gala wrote:nie być zgodny z wiekiem mechanicznym. .
W Cantrze nie wynaleziono elixiru młodości, jak dla mnie trzeba być konsekwentnym w odgrywaniu starości; Stary dziad ma pozostać starym dziadem, ze zmarszczkami i sklerozą a nie cantrową definicją młodego pudzianowskiego o aryjskich rysach twarzy. Ale to moja opinia, strasznie indywidualna. Tym samym kończę offtop zanim mnie powieszą

- notized
Opisy dla zwierząt! Może być nawet szyld, byle koń go miał. Teraz trzeba wciąż odgrywać jak zwierzę wygląda, a i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto odegra inaczej, i z ognistego rumaka pozostaje stary kuc.
I'm an agent of Chaos.
- Karolka
notized wrote:Opisy dla zwierząt! Może być nawet szyld, byle koń go miał. Teraz trzeba wciąż odgrywać jak zwierzę wygląda, a i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto odegra inaczej, i z ognistego rumaka pozostaje stary kuc.
O, o! Albo chociażby tabliczke u szyji/obroże by można było napisać imię zwierzaka i właściciela.
- notized
Karolka wrote:notized wrote:Opisy dla zwierząt! Może być nawet szyld, byle koń go miał. Teraz trzeba wciąż odgrywać jak zwierzę wygląda, a i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto odegra inaczej, i z ognistego rumaka pozostaje stary kuc.
O, o! Albo chociażby tabliczke u szyji/obroże by można było napisać imię zwierzaka i właściciela.
Nie, imię zwierzaka niepotrzebne. Gdy widzisz konia, nie wiesz jak się nazywa, ewentualnie możesz się potem dowiedzieć (i wpisać). Ale gdy widzisz konia, to raczej wiesz, czy jest wysoki/niski, jasny/ciemny, zaniedbany i tak dalej.
I'm an agent of Chaos.
- gala
A to jest bardzo dobra sugestia, w całości popieram.
Jeszcze chcąc zakończyć temat wieku mechanicznego/fabularnego. Jeśli zobaczę decyzję PD co do odgrywania wieku to się zgodzę. Póki co będę grać w takim wieku w jakim mi pasuje, bo frajdy w odgrywaniu stetryczałego dziada w ogóle nie widzę.
Jeszcze chcąc zakończyć temat wieku mechanicznego/fabularnego. Jeśli zobaczę decyzję PD co do odgrywania wieku to się zgodzę. Póki co będę grać w takim wieku w jakim mi pasuje, bo frajdy w odgrywaniu stetryczałego dziada w ogóle nie widzę.

- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
notized wrote:Opisy dla zwierząt! Może być nawet szyld, byle koń go miał. Teraz trzeba wciąż odgrywać jak zwierzę wygląda, a i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto odegra inaczej, i z ognistego rumaka pozostaje stary kuc.
Wystarczy mieć kianga, wtedy wiadomo że zawsze wygląda wspaniale.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
-
Ciekawe, jak smakuje jako salami?
-
gala wrote:A to jest bardzo dobra sugestia, w całości popieram.
Frajda może by i była, ale weźmy pod uwagę, że 10 cantryjskich lat mija w niecałe ziemskie pół roku. Plus nie każdy zagląda w cantr codziennie i nie każdy siedzi w miejscu, w którym non stop się coś dzieje. Wiele postaci musi latami czekać, aż w ich życiu wydarzy się coś, co mogło by wpłynąć na ich sposób patrzenia na rzeczywistość, wymusiło jakieś przewartościowanie - jednym słowem, umotywowało IC dojrzewanie postaci. Dlatego większość 60-latków odgrywa jakby byli ziemskimi trzydziestolatkami (czylinawet u odgrywających wiek, ważniejszy jest opis gracza niż automatyczny) Fajnie jak postaci dorastają, ale tylko jeśli jest to związane z fabułą, a nie na zasadzie "mechanika wyświetla mi "sześciesięcioletni mężczyzna", więc z dnia na dzień zmienię charakter".
Ile razy ja musiałam tłumaczyć, że na smyczy prowadzam baranka, a nie owcę...
- Felixis
Dodawanie opisu dla zwierzęcia mogłoby działać na zasadzie dodawania szyldu do budynków i pojazdów, ale jako narzędzie używałoby się nożyce do strzyżenia owiec 
Co do wieku mechanicznego, mnóstwo ludzi nadal nie ma opisu postaci i ciężko byłoby ich odróżniać jeszcze bez widocznego wieku (np podczas pościgu za kimś kogo nie znasz z widzenia).
I ja zawsze się trzymam wersji, że lata Cantryjskie to wcale nie odpowiednik lat ludzkich.

Co do wieku mechanicznego, mnóstwo ludzi nadal nie ma opisu postaci i ciężko byłoby ich odróżniać jeszcze bez widocznego wieku (np podczas pościgu za kimś kogo nie znasz z widzenia).
I ja zawsze się trzymam wersji, że lata Cantryjskie to wcale nie odpowiednik lat ludzkich.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
-
@Felixis
Moim zdaniem to właśnie najlepsze rozwiązanie!
Co do wieku postaci, to również twierdzę, że lata ziemskie =/= latom Cantryjskim. Pkt. 1: jak ma odgrywać osoba powiedzmy 200letnia albo i starsza? Osobiście staram się odgrywać wiek, ale kiepsko mi to wychodzi. Może poza pamięcią krótkotrwałą i opowieściami "jak to było za moich czasów"
Moim zdaniem to właśnie najlepsze rozwiązanie!
Co do wieku postaci, to również twierdzę, że lata ziemskie =/= latom Cantryjskim. Pkt. 1: jak ma odgrywać osoba powiedzmy 200letnia albo i starsza? Osobiście staram się odgrywać wiek, ale kiepsko mi to wychodzi. Może poza pamięcią krótkotrwałą i opowieściami "jak to było za moich czasów"