Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- mru
Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze
Jeden drobiazg mały ale irytujący: przy krótkich imionach lista postaci mocno się rozjeżdża.

cudne manowce
- gawi
Mariposa wrote:Marcia wrote:psychowico wrote:lol, ależ ty nienawidzisz zmian.
data i miejsce urodzin jest faktycznie konieczną daną, która przydaje się przez 100% czasu gry.
100% czasu oczywiście nie. Ale przydaje się często, zwłaszcza u starych postaci.
I bardzo mi tego brakuje, że się powtórzę. Właśnie tak, by zerknąć i od razu wiedzieć gdzie i kiedy, a nie klikać w jakieś zakładki, by sprawdzić.
Gdy mam datę przebudzenia na widoku, spojrzę i od razu widzę, że np. za 3 dni postać skończy 200 lat. Gdybym miała wchodzić w ustawienia, zakładki i inne cuda, musiałabym zrobić to intencjonalnie. I zawsze bym przegapiła.
Mi też brakuje. Już kij z miejscem, bo pamiętam. Ale data powinna być jak była.
Mnie też brakuje i nie nie pamiętam .. za dawno to było .. bym pamiętał ...
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]
http://gawi.posadzdrzewo.pl
http://gawi.posadzdrzewo.pl
- psychowico
Marcia wrote:psychowico wrote:lol, ależ ty nienawidzisz zmian.
data i miejsce urodzin jest faktycznie konieczną daną, która przydaje się przez 100% czasu gry.
100% czasu oczywiście nie. Ale przydaje się często, zwłaszcza u starych postaci.
I bardzo mi tego brakuje, że się powtórzę. Właśnie tak, by zerknąć i od razu wiedzieć gdzie i kiedy, a nie klikać w jakieś zakładki, by sprawdzić.
Gdy mam datę przebudzenia na widoku, spojrzę i od razu widzę, że np. za 3 dni postać skończy 200 lat. Gdybym miała wchodzić w ustawienia, zakładki i inne cuda, musiałabym zrobić to intencjonalnie. I zawsze bym przegapiła.
Jak często twoja postać kończy 200 lat?
Ogólnie to jest mega naciągane. Właśnie o to chodzi, że to będziesz widzieć 100% czasu. Może niektórych rusza to, że obchodzą 100 czy 200 urodziny, mnie nie. Ale uważasz, że dla obchodzenia jakiejś okrągłej rocznicy (której większość postaci nigdy nie dożywa) trzeba wepchać tam tą daną na 100% czasu dla wszystkich graczy? Nie wiem jakie jeszcze argumenty można za tym znaleźć. Jeśli zależy ci na tych rocznicach to intencjonalnie sprawdzisz, po co przymuszać wszystkich, by ciągle na to patrzyli (=== zajmować miejsce na stronie)
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."
https://www.kinkykitty.pl
https://www.kinkykitty.pl
- rd1988
- Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.
psychowico wrote:po co przymuszać wszystkich, by ciągle na to patrzyli (=== zajmować miejsce na stronie)
No już nie przesadzajmy, jakiejś strasznej ilości miejsca to ta linijka nie zajmowała. Może lepiej było to upchnąć w popover bo teraz muszę przewijać przez tonę zdarzeń, kliknąć na przycisk, czekać, i później klikać na kolejny przycisk... jasne drażni mnie to, ale niespecjalnie. I tak mało kiedy tego używałem.
Last edited by rd1988 on Thu Jan 14, 2016 10:11 pm, edited 3 times in total.

- gala
rd1988 wrote:Ech... maleńka zmiana I ludzie znowu dzielą się na dwa obozy.psychowico wrote:po co przymuszać wszystkich, by ciągle na to patrzyli (=== zajmować miejsce na stronie)
No już nie przesadzajmy, jakiejś strasznej ilości miejsca to ta linijka nie zajmowała. Może lepiej było to upchnąć w atrybut title bo teraz muszę przewijać przez tonę zdarzeń, kliknąć na przycisk, czekać, i później klikać na kolejny przycisk... jasne drażni mnie to, ale niespecjalnie. I tak mało kiedy tego używałem.
Jaja sobie robisz mam nadzieję.

Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.
https://www.reddit.com/r/Cantr/
- rd1988
- Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.
gala wrote:Jaja sobie robisz mam nadzieję.
Niestety, brak snu, pisałem o title, miałem na myśli popover albo tooltip

rybczak wrote:Po prostu wiem o co chodzi i jeśli będzie taka potrzeba to z chęcią pomogę.
Chyba jest, skoro Greek pracował nad tym przez miesiąc. Inna sprawa że w tym gąszczu tabel ciężko się połapać.

-
To może po prostu wywalić ilość lat, a zostawić datę urodzenia i niech gracze sami sobie obliczają, jak stara jest ich postać? Przy okazji zajęłoby to tylko 4 znaki.
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
- Buka
Telefon wrote:To może po prostu wywalić ilość lat, a zostawić datę urodzenia i niech gracze sami sobie obliczają, jak stara jest ich postać? Przy okazji zajęłoby to tylko 4 znaki.
Popieram, wolałabym datę.
NDS
-
Dla mnie te poucinanie pewnych danych o naszej postaci jest naciągane i niepotrzebne. Przyzwyczaiłem się do tego i nie było nigdy z tym problemu. Wiedziałem, gdzie się przebudziła moja postać i w którym dniu. Zawsze można było zrobić dzien przebudzenia i ile lat, to by było naprawdę optymalne. Dla mnie powyczyszczanie interface'u było trochę zbędne. No i z zakładki projekty zniknął jakiś opis, który był zawsze, ale nigdy go nie czytałem
. Pusto tam teraz w cholerę.
Właśnie, odnoszę wrażenie, że interface po prostu zubożał...

Właśnie, odnoszę wrażenie, że interface po prostu zubożał...
- gala
CzterySilnia wrote:Właśnie, odnoszę wrażenie, że interface po prostu zubożał...
To akurat nigdy nie jest złe. Jeśli możesz zrobić to samo (grać w Cantr) przy uboższym i prostszym interfejsie: brawo GreeK.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.
- Marcia
psychowico wrote:
Jak często twoja postać kończy 200 lat?
Ogólnie to jest mega naciągane. Właśnie o to chodzi, że to będziesz widzieć 100% czasu. Może niektórych rusza to, że obchodzą 100 czy 200 urodziny, mnie nie. Ale uważasz, że dla obchodzenia jakiejś okrągłej rocznicy (której większość postaci nigdy nie dożywa) trzeba wepchać tam tą daną na 100% czasu dla wszystkich graczy? Nie wiem jakie jeszcze argumenty można za tym znaleźć. Jeśli zależy ci na tych rocznicach to intencjonalnie sprawdzisz, po co przymuszać wszystkich, by ciągle na to patrzyli (=== zajmować miejsce na stronie)
Naprawdę te dwie króciutkie linijki tak bardzo Ci przeszkadzały? Olaboga, nic nie widać, bo data i miejsce przebudzenia przesłaniają pół strony i dziesięć minut trzeba przewijać, by dojść do zdarzeń?
Równie dobrze mogę powiedzieć, że ja nigdy nie zwracam uwagi np. na pogodę w mieście, więc po co komu ta informacja w zakładce tylko miejsce zajmuje, skoro już komuś tak bardzo te informacje potrzebne, niech sobie gdzieś głęboko szuka. Po co wpychać tam tę daną dla wszystkich graczy, z których większość ma gdzieś pogodę. Argument tak samo z d. Bo są gracze, którzy tego potrzebują.
Jak widać powyżej, informacje te były przydatne dla wielu graczy. Tak, głównie tych, którzy mają stare postacie w wieku, których większość nie dożywa. Tak, istnieją tacy! Ale o tych wieloletnich graczy także miło by było zadbać, zwłaszcza, jeśli uszczęśliwi ich taka drobnostka, która innym zupełnie i w niczym nie przeszkadza.
- Cara
Ja się wcale nie dziwię, że programiści rezygnują/nie chcą się włączyć w naprawianie gry.
"After all... it's just a trick. Yes, it's just a trick."
- gala
Cara wrote:Ja się wcale nie dziwię, że programiści rezygnują/nie chcą się włączyć w naprawianie gry.
Yup. Raz, że widząc Cantra (nie muszę widzieć kodu) wiem, że nie chcę z tym mieć nic do czynienia (nie lubię PHP, nienawidzę Smarty, nie mówiąc o tym, że Cantr to Cantr). Dwa - użeranie się z zarządem gry. Trzy - użeranie się ze społecznością podchodzącą do najmniejszych zmian z kijem, benzyną i zapalniczką.

-
Ja wciąż uważam, że data i miejsce urodzenia są częścią charakterystyki postaci, tak samo jak jej wygląd, ubiór, siła itd. Zatem niezależnie czy jest to podane na stronie zdarzeń czy nie, powinno być gdzieś w zakładce z tymi informacjami. Zawsze to jedno kliknięcie zamiast pięciu i nie trzeba sobie przypominać "kiedy będę mógł uśmiercić postaćkę ze starości" przy każdym sprawdzeniu daty urodzin.
- gala
dekalina wrote:Ja wciąż uważam, że data i miejsce urodzenia są częścią charakterystyki postaci, tak samo jak jej wygląd, ubiór, siła itd. Zatem niezależnie czy jest to podane na stronie zdarzeń czy nie, powinno być gdzieś w zakładce z tymi informacjami. Zawsze to jedno kliknięcie zamiast pięciu i nie trzeba sobie przypominać "kiedy będę mógł uśmiercić postaćkę ze starości" przy każdym sprawdzeniu daty urodzin.
Z tym się zgodzę. Data i miejsce urodzenia postaci jeśli w ogóle powinny być widoczne (a nie widzę specjalnego powodu dla którego nie miałyby) powinno się pojawić w profilu postaci.