Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

psychowico

Re: Jak on/ona mnie wkurza...

Postby psychowico » Mon Oct 19, 2015 8:03 pm

Mimo wszystko to dużo roboty. HTML Cantra to tony tabelek.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Mon Oct 19, 2015 9:58 pm

48XX-3.08 Dwudziestoletni mężczyzna mówi: *wystawił twarz do słońca.*
48XX-3.03 Dwudziestoletnia kobieta mówi: Dobry wieczór! *uśmiecha się*
48XX-3.02 Staruszka mówi: Dobry wieczór.
48XX-2.12 Trzydziestoletnia kobieta mówi: Cześć, a w sumie to dzień dobry

Image
:twisted:
gala

Postby gala » Mon Oct 19, 2015 10:26 pm

rd1988 wrote:
48XX-3.08 Dwudziestoletni mężczyzna mówi: *wystawił twarz do słońca.*
48XX-3.03 Dwudziestoletnia kobieta mówi: Dobry wieczór! *uśmiecha się*
48XX-3.02 Staruszka mówi: Dobry wieczór.
48XX-2.12 Trzydziestoletnia kobieta mówi: Cześć, a w sumie to dzień dobry

Problem stąd, że ciężko powiedzieć o której wstaje słońce w Cantr. Wiemy, że istnieje od kiedy mamy "słoneczną pogodę". Czy południe przypada na 4.00? Czy na 0.00? Poza tym i tak większość graczy odgrywa porę dnia tak jak widzą ją za oknem co równa się idiotycznym sytuacjom gdy gracze tej samej strefy językowej grają po dwóch stronach globu.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
Felixis

Postby Felixis » Tue Oct 20, 2015 12:49 am

Ja w takim wypadku założyłabym, że słońce dopiero zachodzi, więc "dobry wieczór" nie wyklucza tamtej akcji. Widziałam ludzi co o 17 czasu Polskiego zaczynają pisać "dobry wieczór", a latem czy wiosną normalnie słońce wtedy świeci.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
kalinka

Postby kalinka » Tue Oct 20, 2015 10:11 am

Jak chcecie pomóc przy programowaniu, to wejdźcie na irca, najlepiej wieczorem i zagadajcie z Greekiem. Na pewno się ucieszy.
psychowico

Postby psychowico » Tue Oct 20, 2015 10:27 am

Nie ma nocy na teraz i tyle.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Tue Oct 20, 2015 10:51 am

Myślę, że się utarło pisanie zgodnie z porą dnia za oknem. A wieczór, to wieczór. Każdy wieczorem mówi dobranoc, jak idzie spać w Cantrze, to sugeruje, że przynajmniej godziny 6, 7 są nocnymi godzinami.
dekalina

Postby dekalina » Tue Oct 20, 2015 1:20 pm

Nie wiem w jakiej strefie czasowej żyjesz, ale u mnie cantryjska 6.00 wypada jakoś między 6:30-6:35.
Telefon

Postby Telefon » Tue Oct 20, 2015 2:18 pm

Wniosek jest prosty - świat Cantr nie jest podobny do Ziemi. Wszędzie dzień wypada mniej więcej o tej samej porze, a więc na pewno nie ma kształtu zbliżonego do kuli. Sugerowałbym, że jest płaski i prostokątny. Ponadto prawdopodobnie posiada kilka gwiazd, a najjaśniejsza pełni funkcję naszego Słońca - wtedy najczęściej odgrywamy, że jest dzień. To by tłumaczyło też, dlaczego zamordki (szczególnie te, których gracze żyją w Ułesa) mówią gud mornin o innej porze. Po prostu inną gwiazdę uznają za główną. A jasno jest zawsze.
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
dekalina

Postby dekalina » Tue Oct 20, 2015 2:32 pm

Telefon wrote:Wniosek jest prosty - świat Cantr nie jest podobny do Ziemi. Wszędzie dzień wypada mniej więcej o tej samej porze, a więc na pewno nie ma kształtu zbliżonego do kuli. Sugerowałbym, że jest płaski i prostokątny.

I ma teleportujące krawędzie. Jak plansza w wężu.
witia1

Postby witia1 » Tue Oct 20, 2015 2:57 pm

Bez określenia tego odgórnie chyba najwygodniej by było przyjąć, że pory dnia nie istnieją. Choć nie uznałbym sprzeciwianie się temu w grze za jakieś szczególnie irytujące. Ot trochę niezreczne jak i niektóre zwroty których używamy codziennie a jak by się głebiej zastanowić to nie mają w grze sensu. Podobnie z podróżami czy projektami których przeliczania nie da się sensownie wyjaśnić.
Rest In Pieces.
Telefon

Postby Telefon » Tue Oct 20, 2015 4:22 pm

Dokładnie, dekalino. Żeby powstała kula, trzeba by poobcinać niektóre współrzędne. Albo wręcz je dodać. Albo uznać, że świat cantra istnieje w przestrzeni cztero- lub więcejwymiarowej. Komu by się chciało takie rzeczy obmyślać.

Popieram także witię1. Można uznać, że nie ma pór dnia i po prostu się nie przejmować czy ktoś mówi dzień dobry, czy dobry wieczór. Są także inne często używane przez postacie nie zawsze sensowne w kontekście gry sformułowania, których się nie wyeliminuje.
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
gn0m

Postby gn0m » Tue Oct 20, 2015 4:32 pm

Ktoś kiedyś zasugerował że to torus
A dzień i noc? Na to nie ma dobrego wytłumaczenia jako że Cantr ma własny czas i nigdzie nie jest wyjaśnione w jakich porach dnia wypadają poszczególne godziny
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Tue Oct 20, 2015 5:02 pm

Co do mapy Cantra to najbliższe prawdy jest stwierdzenie, że jest to płaski kwadrat z teleportami.

Jeśli chodzi o interfejs to sprawa jest skomplikowana.
Ostatnio zrobioną rzeczą związaną z wyglądem gry była aktualizacja mechanizmu szablonów, która wcale nie była tak bezproblemowa jak powinna. To przez to, że szablony są używane w dość nietypowy sposób. Teraz można pomyśleć o pójściu dalej.
Nie jestem grafikiem, więc ktoś musiałby o ten dobry wygląd zadbać. W kwestii wygody użycia (bo tym jestem w stanie się zająć) myślę, że jest zauważalny progres. Na pewno to dużo mniej niż by się przydało, ale zawsze.
Zmiana interfejsu musiałaby zostać zaakceptowana przez graczy, a nie brak jest ludzi, którzy byliby przeciwko zmianom, bo tak. Duża część sugestii związanych z interfejsem jest komentowana "bardzo fajna zmiana, pod warunkiem, że będę mógł ją wyłączyć".
Zdarzały się konkretne kompleksowe propozycje, ale nie były na tyle dobre, by warto było przekopywać dla nich grę.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Sasza

Postby Sasza » Tue Oct 20, 2015 6:02 pm

Ja bym nie pytał (zresztą tak też robię - i nie widziałem, żeby ktokolwiek pytał użytkowników; wystarczy, że naradzi się parę osób), bo zawsze znajdą się osoby narzekające na nowy wygląd, a po kilku dniach większość i tak zapomni jak wyglądał stary szablon. Jak już ktoś znajdzie się do zrobienia wyglądu, to pewnie będzie umiał zrobić to sensownie.

PS. Chyba ktoś od UX gra w Cantra, ale zapomniałem nicka; zawsze możesz napisać komunikat w grze, czy ktoś ma ochotę pomóc.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.

Return to “Ogólne dyskusje”