Stekania starych marud, czyli narzekania cantryjskie

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Cara

Re: Stekania starych marud, czyli narzekania cantryjskie

Postby Cara » Mon Jun 01, 2015 7:12 pm

Ciekawie zagrane męskie postacie. Niejęczące. Nie gadające urywkami. Nie odchodzące/odjeżdżające w połowie rozmowy. Nie będące męską ciapą, gapą, jęczybułą i zwyczajnie - debilem. Z poczuciem humoru. Nieśpiące choć godzinę dziennie. Do 30 roku życia.

Naliczyłam do tej pory sztuk trzy. :shock:
"After all... it's just a trick. Yes, it's just a trick."
anomalia

Postby anomalia » Tue Jun 02, 2015 4:35 pm

Cara wrote:Ciekawie zagrane męskie postacie. Niejęczące. Nie gadające urywkami. Nie odchodzące/odjeżdżające w połowie rozmowy. Nie będące męską ciapą, gapą, jęczybułą i zwyczajnie - debilem. Z poczuciem humoru. Nieśpiące choć godzinę dziennie. Do 30 roku życia.

Naliczyłam do tej pory sztuk trzy. :shock:

Zazdroszczę nawet tych trzech.
disorder!
Felixis

Postby Felixis » Tue Jun 02, 2015 9:47 pm

Też zazdroszczę. Wśród męskich postaci od dawna jest "posucha". Jak już pojawiają się nowi, zazwyczaj są mało męscy, ciamajdowaci, głupkowaci i tak dalej, nie mówiąc już o tym, że szybko zasypiają lub umierają.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
mru

Postby mru » Tue Jun 02, 2015 10:19 pm

Na szybko przychodzą mi do głowy trzy, może cztery takie męskie postaci - chociaż nawet z nich większość nie łapie się już na warunek <30 lat. Brakuje charakternych gości bardzo. I takich normalnych ciekawych. Chciałabym też spotkać chociaż jednego seryjnego podrywacza, który nie przykleja się na stałe jak już kogoś znajdzie, ale też susza. Dzie te chłopy? :lol:
cudne manowce
psychowico

Postby psychowico » Wed Jun 03, 2015 12:37 pm

pewnie mają ważniejsze rzeczy na głowie niż granie w Cantra. a my, proste chłopaki, nie umiemy takich odgrywać.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Rafal3920

Postby Rafal3920 » Wed Jun 03, 2015 1:35 pm

mru wrote: Chciałabym też spotkać chociaż jednego seryjnego podrywacza, który nie przykleja się na stałe jak już kogoś znajdzie

O ile pamiętam był jeden, poszukaj jego imienia w Jak on/ona mnie wkurza... I jak tu wam dogodzić?
mru

Postby mru » Wed Jun 03, 2015 2:00 pm

Jednego sama pamiętam, ale to jeszcze z jakichś zamierzchłych czasów i pewnie nie tego. To, że jakiś znalazł się akurat w wątku dla wkurzonych może być zresztą kwestią raczej sposobu odgrywania tej postaci niż takiego a nie innego pomysłu na nią. Wśród piratów, poetów, leni i wszystkich innych typów też zdarzają się ci odgrywani dobrze, i ci mniej. W tym cały urok :wink:
cudne manowce
tehanu

Postby tehanu » Tue Sep 08, 2015 6:32 am

W 2006/2007 gracze na forum narzekali że w grze nie ma prawdziwie kobiecych postaci. :) Może za 8 czy 9 lat znowu się odwróci. ;)
kbr

Postby kbr » Tue Sep 08, 2015 9:40 am

Jedyna rzecz, której mi w cantr brakuje, to strach przed bólem. To pewnie najtrudniejsza rzecz do odegrania dla gracza, wczuć się na tyle, żeby przeprosić, wycofać się gdy jakaś postać grozi. No bo czemu nie, mam przecież tarczę, jak mnie walnie w zęby czy dziabnie mieczem to go zamkną a ja nie stracę hp. A jak stracę to i tak mi dadzą miód więc nie mam się czego bać.
Gdyby więcej postaci faktycznie się bało, byłoby ciekawiej. Nie mówię tu oczywiście o panicznym strachu, uciekaniu przed wszystkim co groźne itd. Ale traktowanie z większym szacunkiem postaci której się boimy od tej, której nie. Odgrywanie w taki sposób, żeby nasza postać nie chciała oberwać, zamiast chcieć na siłę kogoś udupić, wsadzić do paki. I po oberwaniu mieczem, pokręcić głową i westchnąć ciężko komentując coś o wariatach. Sam jesteś kurna wariatem, właśnie oberwałeś mieczem na własne życzenie.
Frankoniusz

Postby Frankoniusz » Tue Sep 08, 2015 9:53 am

O, to to. I nawet nie mowa tu o zatwardziałych fajterach, którzy mogą się liczyć z tym bólem, ale raczej o normalnych mieszkańcach. Kucharz, krawiec czy bimbrownik. Zero strachu przed bólem, walką czy śmiercią.

Nie ma jednak sposobu, by to ominąć. Żadnego tricku mechaniki gry, by nutkę niepokoju wprowadzić do takich kłótni czy burd. To siedzi w głowach graczy, a gracze niemal nigdy nie postawią swojej postaci na przegranej pozycji ;-)
andrzejek

Postby andrzejek » Tue Sep 08, 2015 7:20 pm

Frankoniusz wrote:Nie ma jednak sposobu, by to ominąć. Żadnego tricku mechaniki gry, by nutkę niepokoju wprowadzić do takich kłótni czy burd. To siedzi w głowach graczy, a gracze niemal nigdy nie postawią swojej postaci na przegranej pozycji ;-)

Da się mechanicznie.
Wystarczy, żeby każda broń miała szansę automatycznego doprowadzenia do NDS (np. 10%).
Wtedy zaczyna się myślenie "a co jeśli będę miał pecha, i mnie dziabnie krytycznie?".
Warto zablokować dobijanie na 1 godzinę (lub więcej) od zadania krytyka - chodzi o to, żeby zranić poważnie, nie zabijać postaci.
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Wed Sep 09, 2015 11:21 am

andrzejek wrote:
Warto zablokować dobijanie na 1 godzinę (lub więcej) od zadania krytyka - chodzi o to, żeby zranić poważnie, nie zabijać postaci.

Jeżeli ktoś chce zabić postać to ją zabije. Blokowanie dobijania na określoną ilość godzin nie ma najmniejszego sensu.
:twisted:
psychowico

Postby psychowico » Thu Sep 10, 2015 6:13 pm

Nie zmieni to sposobu odgrywania. Bardzo ciężko nauczyć graczy strachu przed śmiercią czy silniejszymi przeciwnikami nawet na prawdziwych sesjach rpg (klasycznych ala hero). Co dopiero mówić o Cantrze. smutne ale prawdziwe.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
andrzejek

Postby andrzejek » Fri Sep 11, 2015 9:24 pm

rd1988 wrote:
andrzejek wrote:

Jeżeli ktoś chce zabić postać to ją zabije. Blokowanie dobijania na określoną ilość godzin nie ma najmniejszego sensu.

Pewnie masz rację
Mars

Postby Mars » Wed Dec 30, 2015 5:44 pm

O na Wielką Świętą Vlyryańską Górę Wapienia. Jakie paskudne to nowe forum !

Return to “Ogólne dyskusje”